SMS-funktionen är inte en sedelpress

Nu ställs åter krav på lagstiftning om SMS-lån. Det är organisationen Sveriges konsumenter som vänder sig till regeringen. Man vill se en skärpning av konsumentkreditlagen.

Vi har en bättre idé. Använd SMS till att umgås med bekanta eller köpa biljetter till bussen, inte till att låna pengar som du inte kan betala tillbaka!

Vi människor har ansvar för våra egna handlingar. Vi tar oftast detta ansvar, men för varje lag vi stiftar som begränsar detta egna ansvar, minskar anledningen för oss att själva ta det. Lagar som ska fungera som stöd för folk som inte klarar av sin egen situation, gör att fler utgår från att vi blir omhändertagna. Staten eller någon annan finns ju där för att kratsa våra kastanjer ur elden. Vi lagstiftar oss till hjälplöshet.

Vi kan känna sympati för den överskuldsattes situation. Vi har själva kämpat oss tillbaka efter att ha lånat för mycket pengar. Vi har också lånat ut ganska stora summor till vänner och bekanta för att hjälpa dem att ta sig ur ekonomiskt svåra situationer. Vi kan däremot inte känna sympati för tendensen att inte ta ansvar för sitt eget handlande. Det framgår när man tar ett SMS-lån att man betalar mycket mer för det lånet än för ett reguljärt lån. Den som lånar pengarna trots detta har mycket större problem än att den blir otillräckligt informerad om ränte- och avgiftsnivåer. Större problem med sin fartblindhet inför sin egen skuldsättning än att det handlar om orättfärdig marknadsföring.

Vi har redan lagar. Det finns redan gränser. Det är bara en dryg vecka sen som ett kreditföretag blev fällt i svensk domstol:

>Snabblåneföretaget Ferratum har dömts i Marknadsdomstolen för att i stället för ränta på lånen gömt kostnaden i ”särskilda avgifter”. Konsumentombudsmannen hoppas att domen ska påverka hela konsumentkreditmarknaden.

Vad vi behöver är alltså inte mer lagstiftning. Vi lagstiftar oss till hjälplöshet. Vi ersätter vett och ansvar med lagar för att slippa tänka själva. Vad vi behöver är att börja använda hjärnan. Det tycker vi i alla fall, men så är vi också såna där äckliga liberaler.

Alla är inte det och sätter inga gränser för sin regleringsiver. Sen finns det de som förstår att på en marknad finns det bra och dåliga erbjudanden och att vi inte kan lagstifta bort de dåliga utan behöver välja bort dem.

5 svar på ”SMS-funktionen är inte en sedelpress”

 1. Låter som ett samhälle där var man ska bli lämnad åt sig själv. Problemet är väl egentligen inte att folk är så dumma att de lånar sig upp till över öronen, utan snarare är det väl så att man försöker klara sig så länge som möjligt utan att behöva bli klassad som en social paria i det Reinfeldtska samhället. Det finns nog ett och annat stolpskott som faktiskt tror att sms-lån är en god idé, men de flesta som hamnar där vet att det är en skuldfälla och att man stänger ute det rationella tänkandet och hoppas att det ska gå bra bara man tar sig ur den direkta krisen. Sms-lånen är ett resultat av ett samhälle där människor känner sig otrygga, ”vadsomhelst bara jag inte hamnar i utanförskap”.

  Rikta kritiken mot de regeringar som de senaste tjugotre åren har strävat efter ett samhälle där var man står för sig själv. Det är den Friedmanska ideologin som gör att vi befinner oss där vi är, inte att människor vill bli ansvarslösa.

  .-= Xamuels senaste blog ..Skatteretorik =-.

 2. @Xamuel – Nu lägger du ord i munnen på oss Det gillar jag inte. Var beskriver vi ett samhälle i inläget du svarar på. Jag säger inte att det är fel att konsumentkreditlagen gör att man kan fälla SMS-låneföretag som för en vecka sen. Jag säger att det är vansinne att kräva att vi ska reglera ännu mer.

  Jag riktar kritiken mot de regeringar, politiker, lobbyorganisationer som tror att samhället alltid blir bättre när någon annan får bestämma över och ta ansvar åt oss. Det är där den hör hemma.

  Folk som fastnar i SMS-lånefällan gör det av två skäl. För att de inte kan stå emot konsumtionstrycket, de vill ha det grannen har. Det har du rätt i. Men också för att de lärt sig att i Sverige så behöver man inte ta ansvar för om det går åt helvete så får man hjälp.

  Om man kände att man vara tvungen att själv ta ansvar för att reda ut sin situation, om det inte alltid var någon annans fel, då skulle man nog också få starkare anledning och motivation att stå emot kraven på märkeskläder, finsoffor, dyra barnvagnar eller vad det nu är som man lyxfällat till sig.

 3. Ber om ursäkt om det verkar som att jag la ord i munnen på er, det var absolut inte min avsikt. Snarare var det tänkt att skapa en eftertanke om hur samhället ser ut och varför ert resonemang slår fel, inte för att det är fel utan för att samhället är det.

  Jag kan bara säga att jag inte håller med dig om att det är fel att stater stiftar lagar mot saker och ting, definitivt inte om det handlar om saker som dessa. Var man ska dra gränsen för vad som bör regleras eller ej får bli en annan debatt, men just här ser jag inte någon annan råd än att konstatera att sms-lån inte har i ett modernt samhälle att göra.

  I mina ögon är sms-lån inte bättre än sådant som OG:s eller Hells Angels sysslar med. Det är bara det att det är lagligt. Man utnyttjar människor i en pressad situation och sedan hävdar man ”de har valt själva, vi är tydliga med vad våra lån innebär”. För en person i ekonomisk kris duger inte sådana resonemang.

  Dina avsikter är ädla, men förklara för en ensamstående fembarnsmamma som arbetar som undersköterska att hon måste lägga band på sig när hela samhället fullkomligt skriker åt henne att hon måste köpa dyra julklappar åt sina barn, annar sär hon värdelös som förälder. Man kan tycka att det vore enkelt att resonera sig ur det där med att; ”finns inga pengar finns det inte”, men så fungerar det inte.

  Därför är det bättre att lagstifta bort sådana här idiotier som sms-lån. Då finns inte alternativet att gå ner i fördärvet den vägen åtminstone.

  .-= Xamuels senaste blog ..Skatteretorik =-.

 4. Nå. Jag åkte på en skattesmäll i år så att det sjöng om det. Min sexåring och min åttaåring har fått bli väldigt medvetna om att har man inte pengar så har man inte. Inte fan är vi misslyckade för det, vi har helt enkelt en period av relativ fattigdom.

  Jag skriver relativ, eftersom det är absurt att kalla en familj med TV, flera datorer, hyfsat boende och mat på bordet för fattig. Det är dock inget konstigt med det, jag har haft en dålig period som förstärkts av lågkonjunktur, även ungarna får vara med och dela den bördan.

  Det finns faktiskt en lag mot att lura på människor ofördelaktiga lån – konsumentkreditlagen heter den. Den har just används för att fälla ett SMS-låneföretag. Vad ska vi göra mer? Förbjuda företag som tillhandahåller finansiella tjänster över telenätet – godnatt till banktjänster på nätet liksom möjligheten att styra över dina pengar via mobiltelefon/telefon.

  Använd den lag som finns istället för att sätta upp ännu mer spärrar för att bra tjänster ska kunna utvecklas. Mera bomullsinlindade skyddslagar behandlar bara symptomet, inte problemet – att folk inte vet sitt eget bästa. Det blir bara vänsterpopulism av hela klabbet. Om vi ska göra något så är det att bli bättre på att förklara för folk hur de själva kan ta ansvar. Vara medvetna konsumenter. Välja!

  Då försvinner de dåliga tjänsterna, ockrarna.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.