Den kreativa myllan kräver IT-vänliga politiker

För någon vecka sen skrev jag om svenska statens IT-fientlighet i inlägget Gen-etik men inte dataetik. I samma veva var Lawrence Lessig på besök i riksdagen. Lessig var inbjuden som en del i Moderaternas arbete med att förnya sin politik vad gäller nätet och digitaliseringen.

(Många rapporterade från denna tillställning , men inte jag eftersom det var under min bloggsvacka.)

Nu är Lessig på tapeten igen genom en intervju i DN. Mycket läsvärd! Lessig säger bland annat följande:

> Ni är visserligen ett litet land och som alla andra bundna av internationella avtal och överenskommelser. Men det är mitt intryck att här finns å ena sidan en enorm kreativitet och kompetens på IT-området. Å andra sidan har ni ett välorganiserat civilsamhälle som kanske kan försvara medborgarnas och kulturens intressen gentemot rättighetsindustrins samhällsfarliga krav.

Så bra att vi har dessa fantastiska försteg, de som i viss mån skapade det svenska IT-undret. Jag har ofta tänkt att det inte är en slump att Skype, Nokia, Linux, Kazaa, Ericsson, MySQL, The Pirate Bay, Spotify, Opera, Voddler mm allihopa härstammar från Skandinavien. Det finns något i myllan här, ett starkt civilsamhälle, en kultur som tillåter indvidualism men värnar om kollektivet, ett förvaltande av det gemensamma – allmänningen… Jag vet inte, men något är det.

Nu behöver vi bara en IT-vänlig stat. En IT-vänlig stat byggs av IT-vänliga politiker. Rösta på Piratpartiet i 2010 års val. Och om du inte klarar det. Kryssa en IT-vänlig politiker.

4 svar på ”Den kreativa myllan kräver IT-vänliga politiker”

  1. @Mary – av rättviseskäl mellan partierna och för att inte framstå som …. alltför moderat… 😉 så gjorde jag ingen lista på förslag.

    Jag vet ju vem jag skulle vilja kryssa om PP inte fanns.

  2. Valhemligheten Göran 😉 – jag är så glad för att du tagit dig ur din bloggsvacka. Mycket roligare i bloggosfären när i är igång.

  3. Mitt intryck är att USA har ett mycket starkare civilsamhälle än vårat svenska. Skillnaden ligger kanske snarare i att vårat politiska system gör det lättare för småpartier att få politiskt inflytande och att pengar inte styr valsystemet (ja kanske undantaget de inkomster som spelmonopolet ger vissa partier då) på samma sätt som i USA (se’n gör ju vissa av våra politiker sitt bästa för att kompensera frånvaron av korruption med ren dumhet, men det är en annan sak).

    Och man måste nog också fråga sig om det inte spelar in en del att vårt språk ännu ej inte förorenats av begrepp som ”intellectual property” (begrepp som antyder att immaterialrätten generellt skulle kunna rättfärdigas på samma sätt som äganderätten).

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.