Förtroende förtjänar man

Min far sa alltid att förtroende tar lång tid att bygga upp och ett ögonblick att rasera. Det är ett av skälen till att jag inte är orolig över att Piratpartiet bara åtnjuter 8% av Svenska folkets förtroende enligt 2009 års Förtroendebarometer som Medieakademin presenterade igår i samarbete med TNS Sifo och Göteborgsforskarna Sören Holmberg och Lennart Weibull.

Förtroendebarometern 2009

Piratpartiet ligger som synes i botten på denna lista i ett inte särskilt smickrande sällskap med SD. Enligt min mening är det underligt att göra en rak lista på detta sätt, eftersom man jämför äpplen och päron. För många organisationer skulle 8% förtroende vara en katastrof, för andra smalare organisationer en monumental succé. Det finns gott om smala verksamheter som inte finns med på listan för att de inte ingått i undersökningen – t ex flera riksdagspartier eller Svenska Kennel Klubben.

Min poäng är att hur mycket förtroende man har lämpligen jämförs med hur mycket förtroende man aspirerar till, hur mångas liv man berör och hur viktig man är i samhället. När stora delar av svenska folket saknar förtroende för viktiga statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen (11%) eller stora bolag i förtroendebranscher som Skandia (16%), då är det en låg siffra. När ett politiskt parti åtnjuter många fler än sina väljares förtroende, så kan ett lika lågt eller lägre procenttal vara en ganska bra siffra.

Piratpartiet har förtroendet hos (minst) tre gånger fler än de som tänker rösta på oss i dagsläget. Det är en bra start. I synnerhet som vi knappt har börjat den mödosamma vandring som krävs för att vinna folks förtroende. Vi är en ung organisation, som för bara ett halvår sen var tämligen okänd bland gemene man. Vi har nått fram till många redan och nu gäller det bara att fortsätta att visa att vi är värda våra grannars, våra kollegors, våra medmänniskors förtroende. Vi ska fortsätta vara ärliga, kärleksfulla och raka i vår kritik mot inskränkningarna av medborgerliga rättigheter av människorätten. Då kommer förtroendet för oss att sprida sig.

Vi kan också glädja oss åt att svensken anser att internet är bra för demokratin.

9 svar på ”Förtroende förtjänar man”

 1. Hej Göran.

  Intressanta siffror.
  Tror att du tolkar dem rätt dessutom, även om jag inte är en varm anhängare av statistik och opinionsundersökningar.

  Tack för det.

  En följdfråga är om du tycker Piratpartiet ska jobba med sin image för att inspirera en bredare grupp, eller lita på idéerna, och nöja oss med den uppslutning de får.

  Jag tror nämligen att när politiker börjar förställa sig för att dra till sig breda lager väljare, har de redan missat målet. Att vara sig själv, är å andra sidan något som sticker i ögonen på många, och därmed får som konsekvens att man aldrig kan få allas förtroende, men om man börjar gömma vissa delar, finns det en risk att man odlar en ögontjänarkultur, likt den vi finner i samtliga sju gammelpartier.

  Vore intressant att höra din åsikt.

  .-= Beelzebjörns senaste blog ..Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn =-.

 2. Vet du att övriga politiska partier (förutom m, s, sd och pp) inte var med i undersökningen? I partitabellen finns samtliga med, men alla förutom de ovan nämnda fyra redovisas med ett streck. Jag tolkade det som att alltför få av de tusen tillfrågade i undersökningen angett att de hade ”ganska högt” eller ”mycket högt” förtroende för dem.

  Om svarsalternativen innehöll samtliga riksdagspartier plus (sd) och (pp) är ju resultatet av denna undersökning väldigt positivt för Piratpartiet. Samma sak gäller om det bara fanns en tom rad att fylla i ett partinamn man hade förtroende för.

 3. Tycker vi ska hålla oss till det vi kan och inte bredda oss för mycket.. vi ska inte samla ”mitten väljare”.. vi ska samla de som har ett genuint intresse för kommunikation, kunskap och integritet imho.

 4. Känns inte som att ni behöver ta undersökningen på allvar när den toppas av SR, SR är i princip 24/7 vänster propaganda.

 5. Känns ju mest som om informanterna fått chansen att hissa/dissa generellt, och inte specifikt bedömt trovärdighet. Om SVT får högre förtroende än universitet och högskolor, då är något riktigt snett.

 6. Marcus: Dumheter. Det stämde möjligen 1975. Idag är det borgerliga värderingar som dominerar i tv-huset. Men de flesta program är obundna av ideologi- och partifärg. Enstaka undantag finns, men de är försumbart få.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.