Att gå ur ett parti

Det finns två metoder för att manipulera medlemstalet i en organisation:

 1. Att skriva in medlemmar som egentligen inte vill bli medlemmar.
 2. Att inte skriva ut medlemmar som vill sluta vara medlemmar.

Piratpartiet har indirekt anklagats för den första metoden. Det har sagts att det är för lätt att bli medlem hos oss och att frånvaron av medlemsavgift gör att våra höga medlemssiffror inte går att ta på allvar. Något jag då vände mig emot.

Den andra metoden har jag själv erfarenhet av som nämndes i inlägget jag just länkade. Den historien är ännu inte över. Jag har skrivit till mitt gamla parti och begärt utträde. Det gjorde jag samma dag som jag blev medlem i Piratpartiet – den 18 april i år. Det har alltså gått mer än ett halvår. För några veckor sen fick jag ett brev i posten om moderaternas provval. Så nu har jag skrivit till min lokale ordförande och berättat att jag ansökte om utträde i våras.

Brev från moderaterna

Jag kan inte låta bli att påstå att det faktum att det bevisligen är skitsvårt att ta sig ur ett av de traditionella partierna när man bytt politisk hemvist är ett mycket allvarligare problem för medlemssiffrornas legitimitet än valet om huruvida man ska ha medlemsavgift eller inte vid inträdet. Jag påstår detta med min egen situation som stöd.

För allvarligt talat vilket parti är jag mest medlem i? Piratpartiet som jag gått med i med öppna ögon och av fri vilja, som jag har engagerat mig för i en valrörelse och fortsätter propagera för. Eller Moderaterna som jag försöker lämna.

12 svar på ”Att gå ur ett parti”

 1. Det riktigt märkliga är ju, att det hade varit hur enkelt som helst att få fram exakta siffror på hur många medlemmar de där partierna, som har en medlemsavgift, faktiskt har. Om bara de, liksom piratpartiet gjorde hela sin bokföring tillgänglig för allmänheten.

  Då hade man ju nämligen snabbt kunnat plocka fram posten ”Medlemsavgifter” och dividerat den med medlemsavgiften, och på så sätt fått fram det exakta antalet medlemmar.

  Men si, så öppna är de inte. Redovisningen är tydligen väldigt hemlig för alla de Sju Systrarna. Jag har spenderat åtskilliga timmar på att försöka hitta någon redovisning, men möts överallt av beskedet att ”det är bara xxxx som har tillgång till detta” — där xxxx brukar vara partitoppen eller liknande.

 2. Så det kan bli. Synd att du inte var medlem i Stockholms Län så att du kunde ha röstat på mig då 😉

  Medlems- och kundregister är så viktiga. Synd att det inte tas på allvar. Såna här fadäser sker ju överallt. En gång med i ett register alltid med.

  Hoppas att m tar och fixar det där omgående nu. Det är lite pinsamt.

  .-= Marys senaste blog ..Lite distans och humor till den allvarliga politiken… =-.

 3. @Mary – skulle aldrig falla mig in att rösta i ett provval för ett parti som jag inte anser mig vara medlem i 😛

  Jag tror nog kanske att det fixar sig nu efter det här lilla offentliggörandet.

  Poängen är ju någonstans att den dag ni fått ordning på torpet och jag vill bli medlem igen så vill jag ju att den handlingen ska betyda något;-)

 4. Jag gick ur Ung Vänster när jag blev pirat…får fortfarande tidningar och annan information därifrån, så har ingen aning om de avslutat mitt medlemskap.

  En liten betraktelse angående informationen i brevet du fått: Kanske har vi lyckats påverka andra partier angående interndemokrati och deltagande hos alla medlemmar? Har sett sådana tendenser i informationen från UV också. Bra tycker jag! 🙂

  .-= Hanna Dönsbergs senaste blog ..Bjärnemalm – en guldgruva =-.

 5. Om jag inte missminner mig helt är det väl dessutom så att om du inte aktivt förnyar ditt medlemsskap i PP varje år så ramlar du ur.

  Det ska också sägas att det här inte bara är ett problem för politiska partier. Det är ganska allmänt vedertaget att det lättaste (och ibland enda) sättet att gå ur en fackförening är att sluta betala.

  .-= Joshua_Trees senaste blog ..Mänskliga rättigheter för vem? =-.

 6. Att politiska partier fuskar oerhört mycket med medlemsstatistiken är ju välkänt, och efetrssom dom får pengar per medlem (speciellt ungdomsförbunden) så hjälper det inte ens att sluta betala, man är ”med” ändå.

  Varför skulle partierna ändra sej när det gått bra att fuska på detta sätet i decennier ? ..man gjorde såhär för 20 år sen också, och säkert ännu längre sedan också.

 7. @Glenn – min poäng är inte att de ska ändra sig. Min poäng är att belysa dubbelmoralen i att tala om riktiga och inte lika riktiga partimedlemmar innan man sopat rent framför egen dörr.

 8. Såg det här först nu, så slänger iväg en kommentar. Du länkar till mig och påstår i den länkande texten att PP:s medlemstal inte går att ta på allvar. Insinuationen är alltså att jag påstått detta. Det har jag inte. Länka gärna, men läs först så att du vet vad som faktiskt står.

 9. @Tomas M
  Bättre sent än aldrig. Jag läste ditt inlägg då och jag läste det igen nu. Och jag kanske övertolkade dig när jag skrev detta, men jag tycker faktiskt fortfarande att din jämförelse mellan Piratpartiet och en facebookgrupp är nedlåtande. Du kanske inte menade det så men om man skriver ett inlägg under rubriken: Piratpartiet är som en Facebook-grupp, så är det väl knappast förvånande att det tolkas som ett förringande, eller som att man anser att partiet inte ska tas på allvar. Det kanske inte är en korrekt tolkning, men det är en rimlig tolkning.
  Om jag misstolkat dig ber jag om ursäkt. Om du vill att jag tar bort länken. Så kan jag tänka mig att göra det också.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.