Fettskräck och tioåringar

Jag minns med avsky när teflonpannorna började dyka upp på åttiotalet. Inte för att jag har något emot produkten som sådan, en teflonpanna av god kvalitet kan vara förbaskat praktisk att ha. Det jag kräktes över var hur så kallade ”hälsokockar” plötsligt dök upp i TV-rutan och propagerade för att vi skulle laga vår mat helt utan stekfett.

Fett är en livsviktig del av vår kost och det är dessutom en smakbärare. Tar vi bort fettet får vi välja mellan mat med torftig smak, eller kompensera med andra former av smakbärare och smakförstärkare. Typiskt nog kan man idag kika på innehållsförteckningar och till sin fasa upptäcka vansinniga sockermängder och monoglutamat i så kallade smala produkter. Vi vill ha mat som smakar bra, och det vet producenterna — så har vi inte fett så kompenseras med annat.

Fettsnålhet är i sig inte ett mått på matens nyttighet. Det handlar om en kombination av att äta allsidigt och lagom mycket i förhållande till vad kroppen förbrukar. Det vi bör lära våra barn är att ha ett sunt förhållande till mat, inte att skaffa sig vårat vansinnigt neurotiska förhållande till den. Och livsmedelsverket hjälper inte till direkt, eller vad sägs om det här formuläret?

FRÅGOR OM FETT

1) På mina smörgåsar har jag oftast:
     A) Smör, Bregott
     B) Margarin
     C) Lättmargarin eller inget alls

2) Som pålägg har jag för det mesta
     A) Ost (28 %), korv, leverpastej
     B) Ost (10-17 %), skinka, hamburgerkött, saltkött, makrill i tomat
     C) Frukt eller grönsakspålägg

3) Av mjölk (även fil och yoghurt) använder jag mest
     A) Standard
     B) Mellan
     C) Lätt

4) Jag använder vispgrädde/creme fraiche
     A) Ett par gånger i veckan eller mer
     B) Ungefär en gång/vecka
     C) Mer sällan eller aldrig

5) Jag äter sidfläsk, revbensspjäll, entrecôte eller korv
     A) Så gott som dagligen
     B) 4-5 gånger/vecka
     C) 1-2 gånger/vecka eller mer sällan

6) Jag äter stekt potatis/pommes frites
     A) Ett par gånger i veckan eller mer
     B) En gång i veckan
     C) Ett par gånger i månaden eller mer sällan

7) Jag äter chips/jordnötter, choklad/godis eller kaffebröd
     A) Så gott som dagligen
     B) Några gånger i veckan
     C) En gång i veckan eller mer sällan

A = 1 poäng, B = 2 poäng, C = 3 poäng

FETTFACIT
17-21 poäng Du äter lagom mycket fett.
12-16 poäng Ganska bra men du äter ändå för mycket fett och kan förbättra dina matvanor.
7-11 poäng Du äter för mycket fett men det kan du nog ändra på.

Naturligtvis frågas inte efter hur mycket man äter, vilket gör hela formuläret direkt larvigt. Men låt mig för sakens skull fylla i formuläret som jag tror en normalt funtad hälsosam tioåring borde: 1=A, 2=A/B, 3=A, 4=B/C, 5=C, 6=B/C, 7=B/C

Facit ger mig då någonstans mellan 12 och 16 poäng, det vill säga mellannivån, vilket är horribelt. Det visar att formuläret är viktat på ett sådant sätt att den ideala dieten är inget fett alls.

Mina barn äter Bregott, har oftast inget eller mager mjukost på mackan, dricker standardmjölk, äter sällan grädde, ofta korv, ibland pommes och gärna fikabröd, popcorn eller choklad. Men de skulle få runt 14 poäng på skalan, och om något är min oro att de inte får i sig tillräckligt och att de är smala som räkor.

Formuläret hittade jag här

5 svar på ”Fettskräck och tioåringar”

 1. Jag anser att anställda på livsmedelsverket borde ta och följa sina egna råd oftare, så får de se själva hur bra de mår. Jag slår nämligen vad om att de äter på lunchrestauraing varje dag och att de får i sig betydligt mer fett än vad de själva anser att de borde.

 2. Om du månar om din familj, så bör du omedelbart bannlysa alla former av smörsubstitut (inklusive Bregott).

  Den som sett hur matoljor, och därmed margariner, tillverkas, säger som alla de som sett hur korv tillverkas — fast med betydligt större emfas — Å FY FÖR DEN LEDE, ALDRIG MER!!!

  Smör är förmodligen en av de allra renaste och ärligaste av våra matvaror, det innehåller enbart smör (med reservation för att det kan innehålla salt). 100% ren naturprodukt alltså.

  .-= Björn Feltens senaste blog ..Jesus gillar bröstförstoring? =-.

 3. Ta saltat smör, lägg till rapsolja, mjölksyrekultur, A- och D-vitamin och du får Bregott. Du får inte med härdad fett eller andra konsistensgivare, e-tillsatser och annat ”mums”.

  Visst smör är renare och ärligare, men Bregott går att bre på mackan utan att ställa fram det en halvtimme innan. Såpass slö är jag tyvärr.

  Sen får jag hålla med om det mesta av korvtillverkningskommentarerna, jag hade kompisar som jobbade på en av Sveriges största köttproducenter — de vägrade äta fabrikstillverkad korv och köttbullar.

  Salami kan jag dock inte leva utan. Framför allt inte de finare ungerska varianterna och de magra nästan lite sötaktiga milanesiska typerna. Däremot betackar jag mig för de nitritspäckade plastförpackade snabbköpsvarianterna som är värre än att äta macka utan pålägg.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.