FRA ställer staten och folket mot varandra

En grundregel för ett bra samhälle och styrelseskick är att staten jobbar för folket. Alla tendenser att bryta mot den regeln bör bemötas med en rejäl dos skepsis. Tyvärr är det inte alls ovanligt, och vi har haft lagar och system genom hela den moderna svenska historien som fullkomligt gått på tvärs mot den principen.

Men ändå, frågan är om vi någonsin har lyckats med bravaden att skapa ett system som så ställer saken på sin spets som FRAs kabelspaning?

Anders Mildner sätter fingret på problemet:

Det stora hotet är ju att vi nu bara om några veckor kommer att införa en lag som får direkta konsekvenser för människors kommunikation – och att staten och medborgarna därmed sätts i en motsatsposition till varandra.

Det är inget annat än ett gigantiskt misslyckande för hela samhället och det finns gott om folkvalda som borde skämmas öronen av sig när de ser sig själva i spegeln.

I och med att kablarna kopplas in, så kommer vi ha storebror stående bakom axeln oavsett vad vi gör. Han kanske inte tittar hela tiden, han kanske inte är det minsta intresserad av vad vi egentligen skriver, tittar på eller gör — men han står där, får ett allmänt begrepp om vad vi pysslar med, och kan titta om han vill. Han lovar i och för sig att inte komma ihåg vad han ser, men det är ett så tomt löfte att det ekar om det.

Klart det kommer att påverka oss.

Kommer jag våga tipsa en tidning om oegentligheter, eller skicka papper till wikileaks? Kommer jag våga skicka känslig data via nätet? Även om jag använder bästa möjliga kryptering, så kommer fortfarande det faktum att jag kommunicerat och med vem att registreras.

All makt utgår från folket, har det hetat och det är en bra princip. Vi väljer våra ställföreträdare, eftersom det är en fungerande kompromiss mellan direktdemokrati i all sin otymplighet och maximal effektivitet med sin inneboende risk för totalitarism. Den representativa demokratin är fortfarande folkstyre, där förtroende ger beslutsfäighet. Valet att ge förtroende måste existera utan hållhakar för att systemet skall fungera, och övervakning av folks kommunikation och sociogram ger just de potentiella hållhakar som kan få systemet att brista. Den tyska demokratiska republiken blev inte demokratisk bara för att det var en del av namnet, för att de höll val, eller för att de påstod det. I och med att de hade bättre koll på sin befolkning är befolkningen hade koll på sina ledare, så blev namnet ett hån mot de egna medborgarna.

Att FRA kopplar in sina kablar innebär naturligtvis inte automatiskt att vi befinner oss i DDR. Det innebär dock att infrastrukturen för ett svenskt DDR byggts upp, och att staten har den potentiella förmågan att avlyssna all vår digitala kommunikation — oavsett om det är epost, chat, twitter, surfande, kortbetalningar eller något annat som sker med ettor och nollor i våra kablar.

Politikerna har gett legitimitet till , och normaliserat ett system med potential långt överstigande alla tidigare övervakningssystem. Det är som att skaffa kärnvapen för att trygga den nationella säkerheten: man kanske uppnår sitt mål, men riskerna och kostnaderna är fruktansvärda. Trots det är den kanske otäckaste aspekten att våra makthavare nu inte längre är på samma sida som oss. För även om vi i alla partikulära frågor kan ha olika åsikter, så har vi tidigare kunnat säga att de i alla fall arbetar för vår räkning. Men kan vi verkligen fortfarande säga det?

17 svar på ”FRA ställer staten och folket mot varandra”

 1. staten och medborgarna därmed sätts i en motsatsposition till varandra.

  Däri ligger ju just det tråkiga som bekräftats av hela FRA situationen.

  så kommer fortfarande det faktum att jag kommunicerat och med vem att registreras.

  Tack och lov så stämmer inte det.

  Både nästa och nästnästa generations motmedel gör FRA helt meningslöst. Nästa (nuvarande) generation, VPN, låter dig lätt tunnla din trafik rakt igenom FRA’s filter och dyka upp i annat land, utanför deras lyssningsmöjligheter. Du kan sköta mail, bloggande och allt annat utan att det går för FRA att överhuvudtaget se vad som försigår.

  Nästnästa generationer, f2f darknets och multitunnlande overlaynät som i2p är i princip slutfasen; all kommunikation organiseras i föränderliga cellnät där det krävs aktiv infiltration för att avlyssna noders kommunikation. Då når man i princip slutet på praktiska avlyssningsmöjligheter inom den överskådliga framtiden. För allt och alla.

  MI5 och MI6 har ju åtminstone insett detta och uttalat sig negativt mot three-strikes varianter av regler i UK. Men det är tveksamt att den insikten kommer sprida sig långt nog innan evolutionstrycket redan lett till annamande av privatlivsskydd i en stor skala.

 2. Olof: men de flesta svenskar som använder internet lär ju knappast ha tillägnat sig den kunskap som krävs för att kunna sätta upp VPN-tunnlar(ny marknad?!??!!?!?) så hur lär det gå för dem/dom när FRA börjar bygga upp en databas med sociogram(kan dom iofs redan ha gjort, få som vet antar jag)?

 3. Manne: Det har gått rätt fort framåt där den senaste tiden, att sätta upp VPN tunnlar är idag inte svårare än att installera ett plugin till sin webbrowser eller att skaffa sig en inkoppling till en ny internetleverantör. Det verkar ha varit en rätt explosiv tillväxt på den marknaden det senaste året…

  Sen har jag ju funderat på om det inte borde anordnas kurser i t.ex ABF regi för hur man skyddar sitt privatliv på internet.

 4. ”Sen har jag ju funderat på om det inte borde anordnas kurser i t.ex ABF regi för hur man skyddar sitt privatliv på internet.”

  Bra idé! Borde vara endel av it-undervisningen i grundskolan dessutom.

 5. ” ”Sen har jag ju funderat på om det inte borde anordnas kurser i t.ex ABF regi för hur man skyddar sitt privatliv på internet.”

  Bra idé! Borde vara endel av it-undervisningen i grundskolan dessutom. ”

  Varför inte sätta upp en Howto?

 6. För de som talar om darknets, i2p, f2f eller vanlig hederlig VPN:

  Idealsituationen ur integritetssynpunkt är att vi inte skall behöva använda diverse säkerhetssystem för att slippa få oinbjuden påhälsning, oavsett vem som hälsar på.

  Av ren självbevarelsedrift använder vi antivirus, antispyware, antiadware och brandvägg. Även de som använder *nix-baserade system (inklusive OSX), bör väl av samma skäl åtminstone använda brandvägg. Det handlar om att skydda oss mot de som fullständigt saknar såväl skrupler som respekt.

  Det som är sjukt är att vi nu måste skydda oss mot våra egna myndigheter. Jag är mycket väl medveten om att det går att skydda sig, det är totalt irrelevant för resonemanget. Det är inte ens relevant om det är lätt att skydda sig eller inte.

 7. ”Det är inte ens relevant om det är lätt att skydda sig eller inte.”

  Varför är det inte relevant om det är lätt att skydda sig eller inte?
  För vilket ”resonemang” är det inte relevant?

 8. Detta aer bara de foerberedande stegen bort fraan demokrati.
  Loesningen finns INTE hos f.d. moderaten och pedofilen Falkvinge.
  http://forum.piratpartiet.se/Topic164706-461-1.aspx

  Aeven i tyskland foersoeker man saenka stoedet foer folkroelsen genom att ha en pedofil vid rattarna.
  http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/06/21/kycklingvingen-falkvinge-valkomnar-pedofiler-i-skamtpartiet/

  Dessa ledare kan i sjaelva verket vara en del i FRA-planen.

  Loesningen finns i http://www.aktivdemokrati.se, direktdemokrati av folket foer folket.

 9. @Marcus Fridholm

  Du har helt rätt att ur etisk integritetssynvinkel och ur det motsatsförhållande som de styrande nu skapar gentemot medborgarna så är det irrelevant att det går att skydda sig.

  Men i den praktiska aspekten och huruvida det kommer att hindra politisk frihet och uttrycksmöjligheter är det mer relevant. Det har ännu inte gått så långt att vi är förbjudna att kommunicera med våra nära och kära genom vilka kanaler vi än väljer, och inte ens i Kina accepterades det att generiska avlyssningsprogram skulle installeras i varje PC.

  Och då det nu finns en möjlighet att hjälpa människor att slippa känna sig oroade så är det en plikt gentemot våra medmänniskor och motverka de negativa aspekter och de faktiska skador som du pekar ut. Förtroendet mellan stat och medborgare må vara förverkat, men medborgare kan fortfarande kommunicera med läkare, tipsare med journalister utan att storebror kan se. Ja, till och med småföretagare kan sälja skogsvårdstjänster till ryssar utan att få en FRA svans på sig.

  @Thomas
  Det finns en hel hög med howto’s, googla på anonym och ipred, eller kolla på t.ex, http://www.goanonym.se/sv/vpn/ efter leverantörer. Men howto’s och sådan info når ju inte riktigt samma människor som t.ex ABF, och för att motverka just den känslan och medvetandet av övervakning som kan leda till självcensur och oro behöver man nå ut längre; när övervakningen normaliseras behöver motmedlen normaliseras.

 10. Bra artikel!
  Jag surfar anonymt och säkert med www. vpntunnel. se kostar bara 49:- i månaden för obegränsad trafik.

  Din mail och den URL du anger för din kommentar får mig att misstänka att din kommentar inte är ett tips utan reklam. Det är inte så att jag inte kan tänka mig att rekommendera anonymitetstjänster, men reklam skall vara tydligt markerad som sådan, godkänd av mig eller Göran och betald för. Jag är ingens reklampelare utan att själv få ha ett ord med i laget. /Marcus

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.