Bloggen uppdaterad till WordPress 2.8.4

Tamiflu heter det senaste missfostret på webben, det är en bloggmask som angriper WordPress-bloggar. Alla versioner innan 2.8.3 (tror jag det var) är sårbara. Drabbas du, så kan du från ingenstans få några hundra, eller tusen, spamlänkar på bloggen.

Nikke Index kallar det för bloggvärldens svininfluensa, och det är en rätt träffande beskrivning.

För egen del, så har jag mot min vana dragit mig för jobbet att uppdatera bloggen. Dels har jag en backlog med jobb som heter duga, och dels har jag en databas som hängt med sedan version 1.1 av WordPress. Det kanske inte låter så farligt, men eftersom det hänt både en och två och tre och fem saker med WordPress och med MySql sedan dess, så var min databas kvar i stenåldern. Den hade den obligatoriska missmatchningen mellan teckentabeller, vilket i praktiken innebar att alla poster hade väldigt roliga ersättningstecken istället för å, ä och ö.

Det jag fick göra var att installera WP2.8.4 lokalt, dumpa hela sagor från livbåten-databasen till sql-filer. Gå in i sql-filerna och rätta till teckentabellerna. Mata in dem i den lokala databasen för att kontrollera att allt fortfarande funkade. Göra alla justeringar jag ville göra. Dumpa ut till nya sql-filer, och mata in dessa på sagor från livbåten. Det gick fortare än jag vågat hoppas på, men är ändå ungefär lika roligt som att se gräs växa.

När jag ändå var igång, så bytte jag tema till Thematic, och skapade ett child-theme med en ny topbild. Än så länge är det nya utseendet lite ”oklätt”, jag har inte skinnat den färdigt. Å andra sidan tycker jag Thematic ser rätt bra ut som det är, det är enkelt, rent och snyggt. Det bygger dessutom på 960-grid system, vilket jag är förtjust i.

Fortsättning följer, och saker kommer säkert hända med utseendet så fort jag får lite tid över – år 2030 eller så…

Notering: Om det är bus med enstaka bilder, så beror det på att jag till min fasa upptäckte att WP ändrat hur de hanterar bildbiblioteket, vilket ställde till det.

7 svar på ”Bloggen uppdaterad till WordPress 2.8.4”

 1. Den ökade svärtan i texten gör det mycket mer lättläst , tack – då dina texter oftast är mycket läsvärda 😉

 2. Att växla teckentabeller kan göra så mycket enklare än att köra manuella rutiner. Man exporterar ut det med ett program i ”fel” uppsättning och importerar in det rakt av och talar samtidigt om vad man vill ha. Eller så kör man på det gamla och ställer om i headersarna.

  .-= Bongomans senaste blog ..Slut på introduktionen =-.

 3. Jo det var väl ungefär så jag gjorde.

  Jag plockade ut, öppnade i SciTe, bytte till utf8, kopierade, bytte tillbaka till ascii, klistrade in, bytte till utf8 igen och sparade.

  Enda problemet med manövern var att mina tabeller totalt rör sig i storleksordningen en bra bit över hundra MB. Så att mata in på nytt är en pina som görs i mååånga steg. Skulle nog gått fortare med ett lite mer kapabelt webbhotell, men man får vad man betalar för…

 4. @Genji: Tack för berömmet.

  Jag växlade också till serif för att underlätta läsningen, skärmarna numera är såpass bra att serif ännu en gång tar täten i brödtext. Jag gillar iofs sans, men ville testa hur det gör sig med en förändring.

 5. i m surprise to know wordpress can be hacked

  [Deleted link] – a powerful file search engine

  And I don’t accept one line comments, followed by a link to the commenters personal project, unless it’s part of the post context commented upon. /Marcus

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.