Universal Soldier

Det finns något svårt galghumoristiskt när mediebolagens små soldatmyror ger sig på än det ena än det andra. Men den här gången, när Universal kopplar på stora tänkarmössan, kan man inte annat än ta sig för pannan. Förlag och bolag påminner allt mer om parasiter, eller bakterier som äter upp sin värd i sin iver att stilla hungern.

Två pjäser skall nu stoppas anser man. Den ena är, hör och häpna, ”de tre musketörerna” där enligt Universal musiken är handlingsdrivande. Stadsteatern i Stockholm anser att STIM-avtalet räcker, men Universal anser tydligen att det är en musikal. Senast jag kollade funkade Alexandre Dumas berättelser utmärkt utan musik, men i moderniserad och populariserad version hör musiken hemma. Att däremot kalla den handlingsdrivande bara för att den är omsorgsfullt vald är lite väl magstarkt. Vad som händer i slutänden är inte klart än, eftersom Universal sin vana trogen stämmer först och funderar sedan. Med dagens syn på upphovsrätt kommer säkert någon tingsrätt förbjuda användningen av musiken i pjäsen vid hot om miljonvite, så blir vår kultur än lite torftigare.

Den andra pjäsen är det lettiska gästspelet ”Sound of Silence”, en pjäs som framförts i tre länder under två års tid utan problem. Men nu är det tydligen nog. Och man har minsann lyckats med sitt värv, för pjäsen ställs in. Vet hut lättingar, skäms ni inte att använda levande artisters musik som tema för en pjäs?!

Man väntar bara på tjyvargumentet, eller gäller det inte längre?

###They say jump, you ask ”how high?”

All musik, all konst, alla foton, filmsnuttar, böcker och annat kulturellt har en ursprungskälla. Det är lätt att konstatera att våra liv och vår kulturhistoria skulle vara lika fattig som de irländska bönderna under potatismissväxten om nuvarande praxis för upphovsrätt alltid tillämpats.

Det ligger i många konstarters natur att den ofta är ett amalgam av intryck från annan kultur. Ingen är opåverkad av sin omgivning, och när det gäller berättande scenkonst skulle den vara långt fattigare om den inte vågade använda andra kulturuttryck som del av sin substans.

Låter vi det här få stå, kommer det innebära att ingen utom de som har miljoner i budget någonsin kommer kunna använda musik som del av teater, amatörfilm, eller happenings.

Är det inte dags att kultursverige förstår vinken och gör sig till en del av den piratrörelse som tycks vara de enda som förstår sin samtid och vår framtid?

Är det här en industris dödsryckningar vi ser? För hur kan man låta saker gå så totalt överstyr om man fortfarande har någon som helst kontakt med verkligheten?

5 svar på ”Universal Soldier”

 1. Intressant att skivbolaget anser att skaparna måste bestämma om deras verk ska få vara med eller inte då de inte vill bli förknippade med vad som helst. Då undrar mitt sinne om inte varje affär som spelar musiken också måste fråga om just den affären kan förknippas med Gessle eller någon annan som de vill spela?

 2. Är inte detta ganska pinsamt av Universal egentligen?? Här stoppar de en fantastiskt möjlighet att sprida sina verk då majoritetenen som väljer att bevittna dessa pjäser kommer vara positivt inställda till både agerande på scen och tillhörande musik. Men NÄ, här skall kontrollfreaken stoppa!! och i samma veva tro att folk kommer bli mer benägna att köpa deras musik eller film.

 3. Nu har jag inte sett föreställningen – så det är egentligen förmätet att uttala sig – men om inte teatern har klara papper när de drar igång är det ju olyckligt.

  Givetvis ska de upphovsmän ersättas – på korrekt vis – vars alster man använder i en uppsättning. Vem skulle inte gå crazy om någon använde ens jobb utan att fråga eller kolla? Här verkar det dock vara mest administrativt trassel. Det löser sig nog.

 4. Läste det följande om filmen ”Bubba Ho-tep”:

  ”Despite the fact that Elvis Presley is the main character, not one piece of Elvis’s music is heard. Coscarelli explained that it would have cost about half the budget to license one of Elvis’s songs for the movie.”

  (http://www.imdb.com/title/tt0281686/)

  Behöver jag säga mer?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.