Byt inte laptop, byt hårddisk

Under de senaste halvåret har min laptop mer och mer börjat bete sig som väl kyld sirap. Lampan som signalerar att min hårddisk arbetar har blinkat nästan konstant och att starta program tar evigheter. Hade jag inte varit så erbarmligt fattig efter skattesmällen, så hade jag troligen bytt laptop.

Jag har varit en aning konfunderad, eftersom jag inte har installerat något som direkt kan förklara varför allt plötsligt fastnat i flugpappret. Jag har försökt avinstallera teckensnitt, jag har avinstallerat mjukvara jag inte använder, jag har defragmenterat, filsystemskontrollerat, stängt av indexering och allt annat man kan tänkas göra för att snabba upp saker — no avail.

Jag blåser rent mina datorer med tryckluft med jämna mellanrum för att se till att kylningen fungerar, så den ökade temperaturen har inte med damm att göra. Dessutom är datorn snabb så länge det handlar om processorberäkningar eller grafik, så mer och mer har jag börjat misstänka hårddiskarna för att vara bovarna i dramat.

Så en dag i slutet av förra veckan så busade viloläget i min dator, och den fortsatte i all tysthet vara igång med stängt lock när jag ställde ifrån mig den på kvällen. På morgonen kunde jag mer eller mindre steka ägg på den, så jag stängde omedelbart av den och svor en lång ramsa över energisparlägen som inte fungerar.

När jag skulle sätta på den igen, så var allt som förgjort, fyra gånger i rad hängde sig datorn strax efter att allt startat upp och det var dags att arbeta. Kontroll av filsystemet visade att saker och ting vandrat söderut under natten, inte ovanligt om saker överhettar. Vad som värre var, var att reparation bara hjälpte en stund, sen uppstod nya fel — ett tydligt tecken på att hårddisken håller på att ta ut pension.

Vid det här laget började jag bli en aning kallsvettig, jag har inte råd att byta dator i nuläget, och jag är absolut beroende av en fungerande laptop. Så jag svalde förtreten över världens långsammaste processer och körde igång en kontroll och reparation av diskytan. Fjorton timmar senare var kontrollen klar, och det visade sig att inte mindre än fem sektorer på hårddisken var skadade bortom räddning.

Vid det här laget började jag klia mig i huvudet. För det första visade SMART-monitor inte på några fel alls, så det var en riktig ubåt jag råkat ut för — något som inte syns förrän det smäller. Sen uppstår inte fem fel bara sådär utan fysisk åverkan, och jag har inte tappat datorn eller gjort något exceptionellt som skulle kunna förklara situationen. Det som måste ha hänt var med andra ord att disken började bli gammal och sliten och att överhettningen varit det halmstrå som bröt kamelens rygg.

Det fanns inte mycket att välja på, jag måste köpa en ny disk. Uppstår fel som hagelsvärmar, så kommer nästa omgång fel som ett brev på posten inom kort — så antingen pyntar man upp för en ny disk direkt och sliter med att få över allt, eller också får man leva med ständiga stopp och instabilitet till dess man ger upp.

Så hur får man över hela systemet och alla filer till en ny disk, utan att bli gråhårig på kuppen? Jag sitter inte på vare sig Ghost eller Acronis True Image. Som tur är går det att lösa, för Acronis säljer numera Acronis Migrate Easy för knappa fyrtio dollar, och du kan till och med köra det gratis utan problem i två veckor. Jag testade och konstaterade att Acronis är ett av de företag som skall få gräva lite i min plånbok, för även om det krävde två försök på grund av något märkligt fel (kan mycket väl bero på den trasiga disken) så sitter jag nu med ny systemdisk i maskinen utan att ha behövt föra över något manuellt.

När jag nu ändå bytte disk så bytte jag från en 160GB WD Scorpio Blue 5400 till en 320GB Scorpio Black 7200. Den nya disken slukar förvånansvärt nog inte mer ström, den är dessutom faktiskt svalare och åtminstone 30% snabbare — mer om man räknar in hur trött och sliten den gamla disken började bli. Jag upplever så stor skillnad att jag misstänker att felen på den gamla kanske inte bara uppstod när den överhettade, utan att de har legat och lurat länge med omläsningar som följd.

Fascinerande nog känns till och med Vista hyfsat snabbt, vilket med tanke på vilket rövsystem det är får ses som ett mindre underverk.

Annars är det Vista jag ger skulden för en stor del av problemet, för en av Vistas riktigt hopplösa egenskaper är att den aldrig lämnar systemdisken ifred. Det är långt mer extremt än i tidigare versioner av Windows, eller *nix system inklusive MacOS. Det är faktiskt ett av de stora skälen varför Vista är så hopplöst som laptop-system, det pågår ständigt strömslukande diskmanövrer. Är det inte virtuellt minne, så är det indexering, superfetch, automatisk defragmentering, defender eller något annat bus. På en sjutusentvåhundravarvare märks det inte fullt så mycket eftersom disken i sig är såpass snabb att det bara blinkar till. På en långsammare disk innebär det i det närmaste konstant aktivitet, så det är inte konstigt om hårdvaran går varm och slits.

Så med mindre än att du investerar i en svindyr SSD, så tycks hårddisken vara den stora flaskhalsen i de flesta Vistasystem. Trots att jag är ganska haj på hårdvara, så insåg jag nog inte precis hur mycket det betyder. Nu sitter jag på en dator som känns lika snabb eller snabbare än dagen då jag köpte den, trots en skillnad på ett antal tiotal Gigabyte mjukvara och filer.

Jag brukar inte göra reklam, men jag måste rekommendera Western Digitals Scorpio Black, som tillhör den nya generationen 7200-varvare — snabba, strömsnåla och svala. Jag tänker även slå ett slag för komplett.se som denna gång lyckades leverera på någon form av rekordtid, ordern var hämtklar på kruthusgatan ett dygn efter beställning. Slutligen vill jag verkligen rekommendera Acronis Migrate Easy, eller om du har råd den lite flådigare True Image. Den kan bespara dig en migränattack om du växer ur systemdisken, eller om systemdisken börjar visa tecken på skröplighet. Nu är det slutpluggat för andra människors produkter. Önskar jag fick betalt för besväret, men å andra sidan bjuder jag gärna på den reklamen efter att ha gjort en lång utandning av lättnad.

12 svar på ”Byt inte laptop, byt hårddisk”

 1. Ja, man undrar vad alla datorfel kommer sig av.
  Men om det går att byta till en ny hårddisk i st f helt ny dator borde det spara några kronor. Pengar som man inte har.

 2. Hej Robert.

  Sysresccd motsvarar den bootcd jag själv använder för sådana här saker. Jag har inte använt windoze verktyg, eftersom jag inte litar på ”made in redmond” när det gäller sådana här saker.

  Seatools är menat för Seagate-hårddiskar vad jag vet, medan mina diskar är Western Digital. De har också liknande verktyg, men inte vad jag sökte efter.

  Det står ganska klart att flera sektorer är skadade, däremot är det inte självklart att disken inte går att använda. Det är bara det att jag inte har lust att sätta min tillit till den när det handlar om den maskin som jag använder för att sätta mat på mina barns bord.

  Jag har varit med om sådana här saker förut. Min egen erfarenhet säger mig att jag antingen byter direkt och får problemet ut världen, eller ägnar kostsamma timmar åt att svära åt ett system och hårdvara som inte längre gör som jag vill. Den gamla disken är inte skrotad, men den kommer inte i närheten av mina jobbdata.

 3. ”Jag har inte använt windoze verktyg, eftersom jag inte litar på “made in redmond” när det gäller sådana här saker.”

  Varför alls ha VISTA som operativsystem.

  Vad gäller Seatools så fick jag uppfattningen att budskapet var: Det här funkar förmodligen på alla diskar, men skyll dig själv.

 4. Ja det kan man verkligen fråga sig, det är inte precis som jag är speciellt förtjust i Vista…

  Svaret är tråkigare och mer mundant än vad man kanske kan tro. Det är en kombination av mjukvarukompatibilitet, stödd hårdvara och slöhet.

  Jag har Ubuntu på en maskin hemma, jag installerade det för att testa om det skulle funka som system för min jobbmaskin. På många sätt är Ubuntu otroligt imponerande — som system är det överlägset. Skall jag byta får jag dock räkna med en del ”konsekvenser”:

  Jag får räkna med flera timmars jobb och en del strul för att få ”hjälplig” funktion på min ritbräda. Inte lika bra som i Windows eller Mac, men just ”hjälplig”. Sen får jag stå ut med att min skrivare bara funkar på en fjärdedel av sin kapacitet, och liknande skit. Inget av det är på något sätt är Ubuntus fel, men som likväl påverkar mitt jobb negativt.

  Jag blir dessutom tvungen att spola en kombo av mjukvara som jag har femton-tjugo års erfarenhet av att använda. Eller för att vara mer sanningsenlig, så kan jag ju behålla windows systemfiler på en partition och använda crossover office eller wine, förutsatt att jag är beredd att använda några generationer äldre varianter på mjukvaran. Visst, det finns motsvarande mjukvara för Linux, men det är inte den jag är hemtam i — vilket betyder ganska mycket i hur lätt och snabbt mitt arbete går.

  Det jag vill göra, är att byta till en MacBook Pro, men just nu har jag inte ekonomin att göra det. Det handlar förutom om investeringen i själva laptopen, vilken inte skäms för sig i sig — utan också om minst lika mycket till i mjukvara. Förutsatt förstås att jag inte vill använda bootcamp för att köra windows, vilket iofs skulle göra bytet till en Mac rätt poänglöst.

  Visst, jag kan ju använda XP. Men de som uppgraderat till XP på den sorts laptop jag använder har haft en hel del strul med drivisar och liknande, så jag ser inte riktigt varför jag skulle ägna en dag åt att skaffa mig de problemen?

  Så kontentan är att jag hellre skulle vilja ha ett annat system, men bara under förutsättning att det fyller mina behov.

 5. När jag flyttar partioner mellan hårddiskar brukar jag boota ifrån en linux-cd och använda diverse fria verktyg. If all else fails there is always dd.

 6. @Martin: Jo det är så jag gjort tidigare också när det varit fråga om att göra den typen av manövrer.

  Det som var tilltalande med Acronis var att jag startade processen och sen gick därifrån och läste en bra bok. När jag var klar med läsningen var Acronis klar med systemflytten. Jag gillar när ett program sköter en så basal pryl utan att jag skall vara tvungen att göra handpåläggning — därför blev jag glad och ville rekommendera programmet.

 7. Jag vill tacka för tipset, bytte just hårdisk, Acronis klarade detta enkelt nu hoppas jag att min laptop ska kännas fräsch något/några år till.

 8. Hej!

  När jag sökte på samma problem som du hade, hittade jag din blogg. Tack för att du bekräftade mina misstankar, har samma problem du hade.

  Men nu till min lilla fråga, hur överförde du datan från den gamla HD till den nya? Den måste ju kopplas till laptopen på något sätt.

  Ser i Acronis text att man skall placera den där Cd’n finns…nu har jag dvd… finns det inte kablar man kan använda till USB? eller liknande?

  Köper samma disk som dig i morgon. 🙂

   

   

 9. dv9575 har två diskplatser, så jag kopplade helt enkelt in den nya disken som primär, den gamla som sekundär och körde igång acronis…

  Men det finns dockor för satadiskar som går att koppla via USB, jag har en eftersom det inte är första gången jag behöver flytta data från en disk till en annan. De kostar några hundralappar, och om det är värt det är väl en fråga om hur mycket nytta man tror man kan ha av den. I annat fall finns tomma hårddisklådor för 2,5-tummare som kopplar sata till usb. Ett bra sätt att förvandla en extradisk till en bra backup för nån hundring eller två.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.