U2 — Stay and the night would be enough

>Faraway, so close
>Up with the static and the radio
>With satelite television
>You can go anywhere
>Miami, new orleans, london, belfast and Gothenburg
>
>If I could stay… then the night would give you up
>Stay then the day would keep it’s trust
>Stay with the demons you drowned
>Stay with the spirit I found
>Stay and the night would be enough

U2 på Ullevi
U2 på Ullevi

Jag tänker inte ens försöka skriva en recension av lördagkvällens konsert på Ullevi. Det finns för många intryck huller om buller i huvudet — från gränslös beundran av den smarta scenlösningen via fullständighet mållöshet inför tekniken, ljudet, ljuset men framförallt skärmen till djupaste respekt över den glöd bandet spelar med.

Jag trodde inte det. Jag fastnade för U2 för över 25 år sen första låten jag minns är en avspelning från radion av singeln Celebration. Jag dyrkade dem när de släppte The Joshua Tree, den enda av deras skivor jag fortfarande lyssnar på med lika stor behållning som när jag provlyssnade på Riff-Raff i Karlstad samma dag som den släpptes. Det är förövrigt den enda gången i mitt liv som jag köat för att köpa en skiva på utgivningsdagen. Jag såg dem flera gånger i slutet på 80- och början på 90-talet. När biljetterna släpptes för årets konserter på Ullevi var jag måttligt intresserad, men efter att ha läst recensionerna av premiären i Barcelona och efter att ha blivit erbjuden biljetter av en vän som inte kunde gå, så tänkte jag att det kunde vara kul att se dem igen.

Tack och lov för det!

Det är beundransvärt redan att de fortfarande spelar ihop i originalsättning efter mer än 30 år, att de dessutom fortfarande får till ett sånt ös är smått otroligt.

###Ett stickspår

Jag vet inte vad U2 har för inställning till hela upphovsrättsdebatten. Jag har hört att deras manager är en riktig hök. Jag noterade under konserten att alla möjligheter att nå internet via mobiltelefonen plötsligt slutade fungera strax innan U2 gick på scen och att det omedelbart började fungera igen när sista tonen klingade ut. Det skulle ju kunna vara en slump, men jag var inte ensam om problemet. Det skulle kunna vara överbelastning i nätet, fast då skulle det rimligen ha fortsatt en stund efter konserten när alla var på väg ut.

Jag tror att arrangören på något sett fått mobiloperatörerna att spärra nätet under tiden U2 spelar för att förhindra direktrapportering och ”direktsändning” via olika former av webcast.

Om detta kan man ha mycket åsikter antar jag. Jag nöjer mig med tre observationer:
Trist för mig som tänkte microbildblogga från konserten.
Jag ser inte poängen — direktbuzz från konserten borde vara mer värt som PR än vad det rimligen kan kosta i uteblivna intäkter.
Om Blackberry loves U2 så borde man väl få använda sin Blackberry på deras konserter.

9 svar på ”U2 — Stay and the night would be enough”

  1. Fast på andra konserter har de kunnat twittra så jag tror i såna fall att det är företagen som gjort något fuffens. Sen funderar jag hur man gör rent tekniskt: om de stängt av trafiken i en större area så vore det ju vansinnigt. Störsändare? Skulle vara svårt att skärma av tillräckligt. Jag undrar om det helt enkelt inte var en ren och skär överlastning. Men jag hade samma problem med Tele2.

  2. @deeped – om det var överlast är det oerhört märkligt att den upphörde omedelbart efter konsertens slut, men det är klart det kan vara fråga om det.

  3. @Marcus – Nej, det kan det inte ha varit eftersom det var selektivt. Det gick att ringa. Jag ringde ju dig t ex. Fast det var av ngn anledning inte möjlighet att ringa mobiler från min telefon. Bara till fastnät.

    Det skulle vara spännande att höra om fler som var där hade mackel med sina mobiler och hur i så fall. Nu gissar vi ju från ett väldigt litet dataset.

  4. Sitter just och bloggar om konserten också, men måste ändå säga att jag har precis somma uppfattning som dig om ”The Joshua Tree”, dessutom är det den enda gången i mitt liv som jag köat för att få köpa en skiva på utgivningsdagen. Det var och är fortfarande stort. Dessutom kommer det aldrg hända igen.

    Konserten var underbar!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.