Gruppval och anställningar

Jag hade tänkt att jag när EU-valrörelsen var över skulle börja blogga om annat än piratfrågor. Men tiden räcker inte till.

Idag har jag slängt min samling av länkar att blogga om. Jag sparar länkar till läsvärda, tänkvärda och spännande eller irriterande, provocerande och idiotiska nyhetsartiklar och blogginlägg för framtida bloggande. Länksamlingen har utgjort en provisorisk lista av blogginlägg att skriva. Men när jag tittade på den idag var den så totalt överväldigande att jag bestämde mig för att slänga alltihop och börja om från början.

Tids nog, när jag har ersatt min stulna laptop, när jag kommit ikapp med all skit som ansamlat sig på skrivbordet först för att jag prioriterade bloggandet och sen för att jag ägnat mig åt datorförlusten, då ska jag blogga om nakenbad, om den villkorslösa kärleken till ett barn, om katter, om LAS och om annat som intresserar mig.

Istället fortsätter jag att blogga om Piratpartiet, men nu är det ju så att det finns saker som är svåra att inte kommentera.

###Gruppval

Jag må vara liberal, men jag tycker valet att tillhöra den gröna gruppen i EU-parlamentet är den rätta. Dels är det troligt att det maximerar det inflytande Piratpartiet kan ha nere i Bryssel, dels har vi allt att vinna på att framstå som så neutrala som möjligt i vänster-högerfrågan under kampanjandet inför nästa års riksdagsval.

Det är glädjande att Christian Engström upplevde ett stort intresse från de andra grupperna nere i Bryssel. Problemen med att vi kommer att bli attackerade för vad partiets röst i parlamentet används till som en följd av uppgörelsen ser jag som minimalt. Det hade varit svårare att förklara liberala ställningstaganden för alla partiets vänsterväljare.

Mest bekymmersamt är dock om sättet beslutet togs ger ytterligare anledning att ifrågasätta partiets organisatoriska mognad. Detta är kanske det viktigaste beslutet som fattats av partiet hittills och det borde gått att planera in det istället för att fatta det på ett i all hast sammankallat styrelsemöte.

###Anställningar

En annan fråga som också visar att vi inom partiet måste ta oss en funderare på vår organisation är frågan om anställningar för EU-medel. Aftonbladet försitter inte tillfället att sätta en skandalrubrik. Det är bra att Rick direkt går ut och dementerar vansinnigheterna.

Hur dessa pengar används är vi många som har uppfattningar om. Jag är medveten om att det är helt och hållet upp till Christian Engström. Jag hoppas och tror att han kommer att lyssna på alla de kloka råd som han får om dessa anställningar och de spekulationer jag sett om vilka det kan komma att bli ser lovande ut. Hax, Amelia, Erik Josephsson är namn som nämnts som jag odelat stödjer.

Jag anser däremot att det är en fråga för hela Piratpartiet hur vi väljer att avlöna vår partiledare. Och jag personligen delar Marcins uppfattning att det vore fel att använda EU-medel för att bedriva inrikespolitik i Sverige. Vi måste kunna hitta ett annat och bättre sätt att avlöna vår partiledare.

Det finns två skäl till detta:

 1. Vi vill inte ha den debatt som lurar här bakom. Det blir alldeles för lätt att måla upp upplägget som ett slags politiskt entreprenörsskap, där Rick bara använder partiet för att hitta en utkomst. Med tanke på politikerföraktet i Sverige och i synnerhet bland våra väljare är det att öppna sig för, i och för sig osakliga attacker, men som är ack så svåra att försvara sig mot.
 2. Som EU-kritiker, och kritiker av det demokratiska underskottet i EU så bör vi som parti inte delta i den sortens ändamålsglidning kring användandet av EU-medel som detta innebär. Det är trots allt skillnad på en partiledare och en assistent.

Jag, och jag tror många med mig, anser inte att EU var slutstationen. Vi behövs i Sveriges riksdag. För att komma dit behöver vi en partiledare som kan koncentrera sig på att kampanja i Sverige. Vi är nog många som är beredda att hjälpa till att betala för det.

8 svar på ”Gruppval och anställningar”

 1. Det här med att Rick skulle söka en utkomst via assistentpengarna är så urbota dumt att jag baxnar varje gång jag ser det. Om man säger upp sig från ett jobb där man tjänar över 60k i månaden och tar ett privat lån för att kunna jobba 10-16 timmar om dygnet, sju dagar i veckan utan lön i tre år för att eventuellt kunna få loss 40-50k i månaden, då gör man det ju rimligen inte för pengarnas skull. De som påstår det borde tatueras med MATH FAIL i pannan och tvingas försöka leva på Trisslotter resten av sitt miserabla och ensamma liv som skvallerreporter.

  Vad det gäller assistentpengarna så är det bara för alla som tycker att Rick ska leva av donationer att pynta in: http://rickfalkvinge.se/2008/12/29/en-ovanlig-begaran/ – Rick har nämligen levt just på donationer i ett halvår. Att det inte räcker och att man med jämna mellanrum får läsa i blaskorna att han ”tigger pengar” verkar däremot inte påverka dessa tyckare… Och, EU-pengarna som Christian får disponera talar tydligt om ”lokala assistenter” som ska stödja parlamentarikern på hemmaplan, precis det som Rick i så fall skulle göra. Det handlar inte om att Rick ska åka till Bryssel, att han utnyttjar nån slags kryphål eller så, utan pengarna är avsedda bl.a. precis för det här ändamålet.

  Rickard Olssons senaste blogginlägg.. Röstfångaren från Hameln

 2. ”det demokratiska underskottet”
  Varför kallar alla EU:s demokratiwannabe:iga byråkrati för ett ”demokratiskt” underskott? Det är ju egentligen ganska odemokratiskt; det är ju just det vi kritiserar det för, eller hur? Eftersom begreppet är så spritt antar jag att det är en etablerad term som jag inte kände till och inte vet betydelsen av; förklara gärna!

  Calandrellas senaste blogginlägg.. Gröna gruppen kan medborgarrätt

 3. @Rickard – Jag håller helt med om dig att det är idiotiskt och visar på undermåliga mattekunskaper att tro att det är en vettig plan att skaffa sig utkomst genom att ägna sin skäl åt att starta ett parti och försöka få det invalt i EU-parlamentet. Men likafullt finns det gott om folk som kommer att tänka just detta och tidningar som kommer att skriva just detta. Jag menar bara att vi behöver ta hänsyn till den sortens propaganda när vi funderar över hur vi avlönar vår partiledare.

  Vad gäller möjligheten att samla in pengar till partiledarens lön så kan det ju tänkas att det faktum att vi just har vunnit ett val kan göra det lättare. Det är i alla fall värt att pröva. Jag är i alla fall gärna med och betalar.

  Min invändning har inte ett dugg med Bryssel att göra. Det är klart att Rick kommer vara kvar i Sverige. Min invändning har inte heller med Christians rätt att bestämma över sina assistentanställningar. Min invändning har helt och hållet med ändamålsglidning att göra. Om vi avlönar Rick som assistent, så kommer han fortfarande att vara partiledare inte en assistent, eller hur?

  @Callandrella – Här står det lite om begreppet demokratiskt underskott – http://europa.eu/scadplus/glossary/democratic_deficit_sv.htm

 4. @Göran:

  Sverige är Europa! Europa är inte enbart staden Bryssel!

  Allt som kan göras för att slåss för vår (och därmed andras) integritet ed mera bör göras. Rick fyller där en viktig funktion. Vi har väl aldrig godkänt det sätt som EU styrs på? Vi godkänner väl inte att tusentals lobbyister mutar så gott de kan där nere i ”Mutstad”? Vi måste använda de medel vi får tillgång till så effektivt det bara är möjligt. Sedan är vi väl inte ovana att argumentera i motvind? Du är väl liksom jag ”bara en fildelare”?

  Diskussionen om Ricks uppehälle är bara temporär. Om 15 månader så är Rick riksdagsman och Piratpartiet har då tillgång till samma feta bidrag och löner som de andra ideella partiföreträdarna i Sverige. Kanske inte lika mycket som Fredrik Reinfeldt vars parti säkerligen får rejäla bidrag från näringslivet (De är mycket hemlighetsfulla om saken) eller Mona Sahlin som förutom stöddig riksdagslön dessutom säkerligen i viss mån kan tillgodogöra sig svenska arbetares bidrag till fackföreningsrörelsen – men ändå!

  Om 15 månader befinner vi oss i ett helt annat läge!

 5. Jag tycker också det är självklart att partiledaren avlönas med vilka medel som nu finns. När partiledaren löste finansieringsproblemet med donationer, så blev det ett jäkla knorrande. När partiledaren sedan har möjlighet att få en riktig lön, så ska det knorras igen. Jag är livrädd att man effektivt sänker motivationen hos en extremt kompentent och driven partiledare genom att hela tiden blockera alla former av ersättning. Vore det bättre att avsäga sig partiledarerollen och gå tillbaka till jobbet egentligen?

  Jag tycker det är ett märkligt argument att det skulle vara ”ändamålsglidning” att partiledaren blir assistentsarvoderad av EU-parlamentarikern. Kan inte en partiledaren assistera en EU-parlamentariker? Kan inte en nationell organisation stödja ett EU-fokuserad verksamhet? Hade inte PP:s nationella organisation varit så stark, så hade vi inte haft någon EU-parlamentariker. Att försöka skilja verksamheterna och låtsas som att de inte hänger ihop är galet.

  Är vårt mål att få maximalt inflytande, då är det helt naturligt att utnyttja EU-medlen som hävstång inför riksdagsvalet, PRECIS som vi har använt den nationella organisationen som hävstång för att lyckas i EU-valet. PP:s EU-makt skulle stärkas av att ha ett moderparti som faktiskt finns i en riksdag till skillnad från motsatsen, därför är det befogat att EU-medlen även tillåts för nationella intressen. Skulle valet 2010 gå åt helskotta, då kan vi börja snacka om att isolera EU-arbetet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.