Ayatollorna skulle jublat över ett eget FRA

The Pirate Bay har tillfälligt bytt namn till The Persian Bay, WeRebuild.EU är djupt engagerat, och ämnet för engagemanget är internets frihet i det just nu kaotiska Iran.

Det är den andra sidan av myntet, den som inte kom fram i piratebay-rättegången, den som inte har med piratkopiering att göra. På piraternas sida skranket finns de som inte bara förstår vikten av det fria internet, utan även har den tekniska kompetensen och viljan att göra något konkret åt saken.

Futtigt framstår Antipiratbyråns, Ifpis och Filmbolagens hets mot fildelare, i ljuset av den kamp som nu förs. Futtiga framstår de som skäller piraterna för monomanisk enkelspårighet runt en enda fråga: Ja vi är monomaniska, men det är demokratin och medborgarrätten vi är monomaniska kring — och det finns sannerligen sämre frågor att göra till sina.

Sveriges politiker gör inte mycket, och EUs politiker är snart sagt lika yrvakna de. Här importerar vi kinesisk syn på kontroll och nätcensur, som om det skulle lösa några problem.

Det vi borde göra är att stå på barrikaderna för internets frihet — det är ju rent krasst det främsta demokrativerktyg vi har. Riksdag och regering, EU-parlament och EU-kommission, är rent krasst bara överenskomna metoder att förvalta demokratin — utan verktygen att ta in information, uttrycka sig, kommunicera och förmedla sina tankar är förvaltningsmetoderna bara så mycket byråkrati.

Jag konstaterar krasst att ett iranskt FRA, med det svenska FRAs kapacitet, skulle vara den säkraste spiken i kistan för de som nu försöker ifrågasätta en statsmakt som inte längre har legitimitet. Det skulle vara det ultimata förtryckarverktyget.

Vill vi sitta på den högen apterad C4 om vi någon gång i framtiden hamnar i politiskt gnistregn?

51 svar på ”Ayatollorna skulle jublat över ett eget FRA”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.