5, 14 eller 31 procent

###Lögn, förbannad lögn eller statistik?

Det har figurerat lite olika siffror kring sambandet mellan våra röster och Sverigedemokraternas de senaste dygnen. Procenträkning är svårt och många människor har ingen intuitiv förståelse för vad olika procentsatser betyder beroende på vad man använder som bas för jämförelsen. (Att 3% av alla röster och 3% av ett enskilt partis röster är två tal som svårligen låter sig jämföras till exempel.) Detta används av statistiker och propagandister. Åter andra som saknar illvilja slarvar för att de själva inte riktigt förstår eller har för bråttom.

Det är mycket statistik som far runt nu och jag tycker det är viktigt att vi försöker hålla lite ordning på matematiken. Samtalet om politik får inte kidnappas av siffervrängande. Ett exempel ur mängden som fick mig att reagera är funderingarna på hur stor andel av våra röster som kommer från Sverigedemokraterna.

5%
: Enligt en tabell från VALU som jag hittade hos Henrik Oscarsson

14%

: I SVT:s valvaka nämndes en annan procentsats. VALU sägs där indikera att 14% av Piratrösterna kommer från Sverigedemokraterna.

31%

: I Expressens chatt med Christian Engström igår nämndes ett tredje värde:

>Prince: Vad säger du till de 31% av era väljare som har sympatier med Sverigedemokraterna – är de välkomna hos Piratpartiet?
>Christian Engström: Piratpartiet och Sverigedemokraterna är varandras motsatser i det allra mesta. Deras vision är ett samhälle som är ganska likriktat och bygger mycket på kontroll. Vår vision är mångfald, öppenhet och kreativt kaos. Det enda vi har gemensamt är att vi båda är utmanarpartier som (ännu) inte är en del av systemet. Jag är övertygad om att de väljare som valde mellan SD och oss gjorde det just för att de ville sända en signal om att de är missnöjda med vad regeringen håller på med, och ville stödja en utmanare. Jag är väldigt glad över att många av dem valde oss istället för SD.

Christians svar i chatten är utmärkt. Strunta i statistiken och koncentrera samtalet kring sakfrågorna.

7 svar på ”5, 14 eller 31 procent”

 1. Glöm inte det här från Lunds Universitet:

  ”- Nej, deras väljargrupper lappar inte över varandra. SDs största väljargrupp är enligt undersökningar mellan 40-49 år och Piratpartiet har lockat de yngsta väljarna. De två partierna har däremot slagits om mediautrymmet. SD hade troligtvis fått fler väljare om de fått mer av medias uppmärksamhet. Nu var det istället Piratpartiet och deras frågor som tog det mesta mediautrymmet.”

  http://www.lu.se/o.o.i.s?id=708&news_item=3765

 2. Mr Profit

  Tack! Jag skulle just skriva om det du tar upp. Kanske var det ifrån dig jag såg länken från början.
  I vilket fall så är det intressant läsning…

 3. Jag reagerade lite liknande när HAX tog upp siffrorna också. Jag har trots allt lite svårt att se hur massor med väljare skulle kunna komma från SD, med tanke på att SD inte direkt har haft massor med väljare att ta av.

  Det blir helt enkelt så att om man snor 15% av SDs väljare och 5% av Socialdemokraternas väljare så får man fler sossar än nassar.

  Mikael Hedbergs senaste blogginlägg.. Junilistan och Piratpartiet — verklighetsförankring

 4. Jag har en kompis med lätt invadrarkritisk POLITISK åsikt. Han anser liksom jag att de etablerade partierna totalt misslyckats med sin integrationspolitik, även om han är mera negativt kritisk än jag är. Segregationen är ett faktum. Våldet likaså, med Rosengård som det klassiska exemplet.

  Vid en långsammare och aktivt djupgående integration blir vi alla svenskar, oavsett kulturell bakrund, och kan DELA på det fantastiska kulturella djup som kan uppstå när alla lyckas leva tillsammans och dela på Sverige. Detta utan att någon behöver förlora sin historia eller kultur. Det tragiska är att detta inte sker.

  Fy fan alltså. Jag sträcker glatt ut en hand till alla som vill ha den, svart vit gul blå eller polkagrisrosa. Tillsammans kan vi fixa det här, jag vet det. Det viktigaste är dock att stoppa de repressiva lagar som med storsteg införs både inom Sverige och EU.

  Jag är tacksam för den enorma kraft PP påvisar. Där man kan åsidosätta alla eventuella höger och vänster meningskiljeaktigheter man må ha för att tillsammans arbeta för ett friare och bättre Sverige på de plan som VERKLIGEN spelar roll.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.