Ett modernare internet?

Farbror Pontén tycker vi pirater är bakåtsträvare… SvD » Det finns ingen sammansvärjning:

> Sanningen är att de som av piratlobbyn ofta pekas ut som nätets fiender tvärtom ofta är dess bästa vänner. Personer och företag som lägger ned tid och resurser på att skapa nya tjänster och innehåll hånas som bakåtsträvare. De som står i vägen för en utveckling mot ett modernare internet är tvärtom piraterna själva.

Men vad är det egentligen du menar med ett ”modernare” internet?

+ Är det ett internet där anonymitet är omöjligt?
+ Är det ett internet där allt kostar pengar?
+ Är det ett internet där allt är filtrerat och godkänt?
+ Är det ett internet uppdelat enligt traditionella nationella gränser?
+ Är det ett internet utan deltagarkultur?

Det tycks som om internet version APB skall vara en hierarkisk struktur med säljare och köpare. Ett slags ”back to the 90’s”, fast med ny ”modern” teknik. Visst, det är ju framtiden…

Liten quiz: Hur många lagar bryter Pontén mot i det här klippet?

Några förslag hittade i kommentarerna till artikeln ovan:

Brottsbalken kap. 17
”§15 Giver någon sig obehörigen ut för att utöva myndighet, dömes för föregivande av allmän ställning till böter eller fängelse i högst sex månader”

Brottsbalken kap. 4
”§6 Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg, dömes för hemfridsbrott till böter”

Någon med lite juristkunskaper kanske kan bedöma? Om inte annat är det osmakligt att hävda att polisen kommer bryta upp dörren, mig veterligen brukar poliser först ringa på och ge personen en chans att öppna — om personen inte bedöms som flyktbenägen eller farlig vill säga. Att säga att han gör det värre för sig själv är väl inte heller direkt sant? Han har väl såvitt jag vet ingen skyldighet att vare sig öppna dörren för herr Pontén eller samtala med honom, följa med honom eller överhuvudtaget ha med honom att göra. Pontén är varken polis eller kronofogde.

Nej för faen, rösta Pirat! Det är sådan här fasoner som får varenda hårstrå att ställa sig upp på min kropp. Och då har jag ändå absolut inget till övers för folk som gör pengar på att sälja andras verk utan att göra rätt för sig, oavsett om de heter Bonnier, är ett skivbolag, eller någon kille med en CD-brännare i garaget.

18 svar på ”Ett modernare internet?”

 1. Vad i…?

  Den där videon hade jag inte sett. Vad fan är det för gestapofasoner? Han har ju till och med klätt upp sig i skinnrock den…

  Hmmm… Jag tror det framgår vart resten av den där meningen leder.
  Temper, temper.

  Men det där finns alltså filmat och inga juridiska konsekvenser för Pontén?

  Det är ju fullkomligt vansinnigt???

  Beelzebjörns senaste blogginlägg.. Debatt i Agenda – tankar om valet

 2. Märklig video.
  Det verkar ju onekligen som om Pontén själv låtit filma den och ev. lagt upp den.
  Vad vill den visa?
  Jo, att nu så har antipiratbyrån själva befogenheter, att utreda, att göra husrannsakan, och att GRIPA personer dom anser begår olagligheter.

  Kan man plantera bevis, köpa sig politiker, poliser och domare … så varför inte?

 3. Ibland står ironin en verkligen upp i halsen. . Det här är så galet så mitt huvud snurrar.

  http://www.sf.se/nyheter/nyhet/125049/2008–ett-rekordaar-foer-Hollywood
  ”De stora filmstudiorna har tjänat mer pengar än någonsin under 2008. Runt 9.9 miljarder dollar drog de in internationellt.”

  Vad sa nu Pontén egentligen? Han som vill hindra att vi ”STJÄL” från filmbolagen. Jo såhär sa han (citerar från hans artikel):
  ”Sanningen intresserar dock sällan, den stör pedagogiken och rollfördelningen mellan hot och offer. Denna ”offerstrategi” har visat sig vara mycket framgångsrik.”

  Det här är humor på Killing-gängets nivå. Om det inte vore sant :-/

 4. det där kan ju inte vara lagligt på något sett. ”du är gripen alltså”.. vafan har han för rättigheter. Jag hoppas att det där har blivit polisanmält.

 5. Det IPRED-polisman Pontén försöker sig på regleras i rättegångsbalken 24kap.

  ” Om den som begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.”

  Frågan är om detta brott kan ge fängelse? Men spelar väl mindre roll när man börjar med -”Hej vi har fått ett tips” tyder ju vartfall att det inte är ett pågående brott.

  Intressant att Pontén själv säger att han gör detta dagligen… trevlig skötsam kille som gör hemfridsbrott dagligen denna Henrik Pontén.

  Pierre Es senaste blogginlägg.. Låt upphovsrätten vila i frid och kanonmaten flyga

 6. Det här sändes för en himla massa år sedan på ”Insider”. Killen sålde digitala kopior på kursliteratur från sin lya. Killen bakom dörren var altså skyldig till brott även innan tilläget ”privat bruk” togs bort. Med det sagt så begick APB flera grova brott i det programmet. Observera att detta är långt innan Ipred-lagen.

 7. Glömnde säga att om jurist Pontén dykt upp med foten i min dörrspringa med orden ”vi har fått ett tips… du vet vad som gäller.. stäng inte dörren… följ med ut… det blir bara värre för dig själv” hade stängt dörren och om han blockerade den hade jag avvisat honom och det med våld om det så kräver. Ja man har faktiskt rätt att avhysa gäster och ogäster man inte vill ha i sin bostad med våld om det krävs. Givetvis är det proportionerligt våld som alltid som gäller.

  Pierre Es senaste blogginlägg.. Låt upphovsrätten vila i frid och kanonmaten flyga

 8. Om jag förstår saken rätt när jag tittar på infon på youtube så är detta klipp från ett inslag i Insider 2003. Det var alltså långt innan Ipred och långt innan det blev ett lagbrott att ladda ner för privat bruk.

  APBs ”tillslag” verkar röra en ”riktig” piratkopierare, dvs en som kopierar i kommersiellt syfte. Iaf enligt inlägg nr 4 i denna tråd.

  Bortsett från hur upphovsrättslagen såg ut då så gällde iaf brottsbalken så som den är skriven även då, så slutsatsen att Pontén begår hemfridsbrott samt föregivande av allmän ställning lär nog vara korrekt.

  Dock så skulle det vara intressant att veta om den som utsattes för detta ens anmälde honom…

  nefs senaste blogginlägg.. Bloggtips

 9. Om detta är ens i närheten av lagligt då är rättsstatens kollaps inte nära – den är här. Om det är ett gammalt klipp förbättrar det i så fall inte situationen – snarare tvärtom!

 10. Skulle vara aktuellt att polisanmäla än idag, filmbeviset finns ju trots allt. Jag skiter i det, men dom som varit med om liknande situationer kanske vill göra det..

 11. Klart som fan att han gör övertramp.

  Skulle nollan dyka upp i min dörröppning, skulle jag be honom säga till polisen att knacka — det går så mycket enklare än att bryta upp dörren.

 12. Det finns ett klipp till som visar lite mer vad som skedde märker jag nu.

  Då vi har fri bevisföring här i Sverige så är bevisen som framkom av smygfilmningen och ljudupptagningen giltiga. Att Pontén står och lyssnar och sen agerar är jag däremot skeptisk till att det är juridiskt försvarbart.

  Ponténs agerande efter att han lyssnat klart skulle kunna räknas som ett envarsingripande, men iom att brottet som Pontén isf skulle ha bevittnat och ”tagit på bar gärning” inte har 2 års fängelse på straffskalan så har han inte ens rätt att göra ett envarsingripande.

  Ergo–bevisningen är giltig, men Ponténs agerande är fortfarande ett hemfridsbrott samt ett föregivande av allmän ställning.

  Mina två cent iaf. 🙂

  nefs senaste blogginlägg.. Bloggtips

 13. Det är väl också en form av brottsprovokation, vilket enligt vad jag vet inte var lagligt då — om ens nu.

  Rätta mig gärna om jag har fel.

 14. Mediamaffian med Pontén i spetsen. fy f-n vilket vidrigt äckelsamhälle mediamaffian vill skapa // har skapat // håller på att skapa.

  Vi måste se till att vi alla röstar PIRAT i detta EU val samt att vi skickar ett rungande va f-n sysslar ni med i riksdagsvalet 2010 med adress till gammelpartierna.

 15. Jag har ingen som helst juridisk kompetens, men som jag uppfattat det så är det endast polisen som inte får provocera fram brott?

  Även om min första tanke är densamma som er, att han ljuger så tungan svartnar och begår en hel del övertramp, så skulle jag faktiskt bli glad om de kunde hålla sig till att faktiskt jaga kommersiella pirater. Iofs så lär det inte finns så många kvar av dem. he

  Men helt ärligt, vem betalar över 1500 spänn för piratkopierade spel!? Vad är det, alla utgivna PC-spel eller?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.