Vilken partigrupp tillhör Hökmark i höst?

Läser hos HAX och i The Guardian att en ny partiallians bildas i EU i valrörelsens slutskede. Det handlar om ett samarbete mellan David Camerons Tories i England och andra konservtiva partier framförallt i östeuropa. The Guardian skriver att David Camerons Tories bryter sig ur EPP.

>Cameron is ditching two decades of Conservative co-operation with the mainstream centre-right Christian democrats in the parliament, the European People’s party (EPP) – to the fury of centre-right grandees in Europe – on the grounds that it is dominated by European federalists and supporters of the Lisbon treaty which the Tories oppose.

Med tanke på moderata bloggare som hävdat att vi inom Piratpartiet var skyldiga våra väljare besked om vilken partigrupp vi ämnar tillhöra i höst om vi tar mandat i helgens val undrar nu vän av ordning. Vilken partigrupp tänker Gunnar Hökmark, Christoffer Fjellner m fl tillhöra? De kristdemokratiska federalisterna som stannar i EPP eller de ärkekonservativa EU-kritikerna i David Camerons nya skapelse European Conservatives.

Det är lite bråttom med ett svar. Sverige har redan börjat rösta.

9 svar på ”Vilken partigrupp tillhör Hökmark i höst?”

 1. @Kent – Poängen med mitt lite ironiserande inlägg var, som jag hoppas du förstår, att det är ganska svårt att svara på den frågan innan vi vet vilka partigrupper det handlar om och hur de ser ut.

  Partigrupperna i EU-parlamentet är inte likadana som våra inhemska partier. De är allianser mellan valda parlamentariker inte valplattformar som går till val. Vilket utbrytningen ur EPP är ett bra exempel på.

  Just detta gör enligt min mening att kraven på Piratpartiet att bekänna färg innan valet är en smula överdrivna.

 2. @ Kent

  Men säg det då så att alla väljare för veta innan valet! Tydlighet är inte oviktigt som du säkert readan vet, hoppas jag.

  @ Göran

  Kul! Men jag skulle dra till med patetiskt och desperat av media att kräva sådana besked innan valet.

  Som liberal ser jag gärna att man röstar med den liberala gruppen men det är inget måste om man inte får igenom det man vill.

 3. Kent Persson: Då tycker jag att ni ska vara tydliga med det med tanke på vad vissa inom er grupp faktiskt står för. Det kan kosta er en hel del sympatier bland vissa väljargrupper att sitta ihop med den typen utav partier som troligtvis kommer att ingå där efter valet.

  Jag tror nog att det finns många moderata väljare som vill veta om att ni tänker sitta i samma grupp som värdekonservatister och dylikt.

 4. ”Vi har inga planer på att byta partigrupp, vilket jag tror ni vet.”

  Facisterna alltså?

 5. Suck, skillnaden mellan moderaterna och Piratpartiet är att moderaterna har ett heltäckande valmanifest och en heltäckande politik. Vi kommer att driva den politik i den gruppen vi tillhör. Piratpartiet saknar politik i 98% av de frågor EU-parlamentet arbetar med och PP har sagt att man ska vara lojal med den grupp man tillhör. Det är ju därför gruppvalet är viktigt när det gäller PP.

  Kent Perssons senaste blogginlägg.. Oj, vad spännande det kommer att bli på valnatten!

 6. Vi saknar inte politik i de frågor som vi medlemmar och våra väljare tycker är viktiga, tydligen. Partiets inställning har ju inte direkt varit en hemlighet!

  Det är väl ändå de frågorna som räknas Kent?

  Sossar kan leva med att partiet inte längre tar ställning i frågan om republik. Moderater verkar kunna leva med att kampen mot LAS är nedlagd (åtminstone för tillfället).

  Politik är det möjligas konst.

 7. Men grejen är ju att partierna ofta röstar med partigruppen även då det går emot det egna partiet. Dom nämnde det i rapport för några dagar/nån vecka sen. Tror det var danska eu-parlamentariker som granskats och resultatet hade upprört medborgarna på hemmaplan.
  Inte konstigt egentligen eftersom man omöjligen kan sätta sig in i alla frågor som diskuteras i parlamentet, ens om man hade den ambitionen. Än mer omöjligt skulle det vara att driva sin egen åsikt i alla dessa frågor. Bättre att lägga allt fokus där det är viktigt, och att göra det tydligt för väljarna var detta fokus ligger, som i fallet piratpartiet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.