Vi kommer att betala för det. Som fan!

Daniel Sjöholm, chefredaktör och grundare av M3, Sveriges största pryltidning med fingrarna på pulsen på 80.000 konsumenter (av typen homo digitalis får vi anta) sammanfattar hela fildelningsdebatten med en slagkraftig fras:

>Ge oss det vi vill ha och vi kommer att betala för det. Som fan.

Precis så! Om någon bara vore intresserad av det så har jag en vidöppen plånbok för alla former av oskadat digitalt mediainnehåll här.

24 svar på ”Vi kommer att betala för det. Som fan!”

 1. men

  den illegala fildelningen och många av dom kommentarer som svischar på nätet säjer det motsatta: information vill vara fri/kultur ska vara gratis/alla ska ha tillgång till allt alltid/riv alla gränser: öppna alla nät/bevaka ingenting – sprid allt

  typ

  så man måste – fortfarande/trots allt – hitta vägar att skydda allt det där som många vill betala för

  igen: upphovsrätten är (visst är det nästan en ödets ironi?) nyckeln: ett fritt nät där varje verk skyddas av en stabil upphovsrätt

  som kan leda till smarta betalningsformer och schysta licenser

  heja upphovsrätten: heja internet

  embryos senaste blogginlägg.. upphovssvampen

 2. @embryo

  om jag säger

  snälla erbjud mig en bok som fil
  jag har pengar här och vill betala

  snälla söta lilla förlaget, eller författaren, eller mediakoncernen

  en liten bok som fil, är det för mycket begärt

  gärna av en modern och framåt poetissa från södertörn, men det är inte så noga

  bara det är en fil och en bok som jag kan använda i alla mina olika maskiner och manicklar och utan att behöva lyssna på Sune Mangs spökröst som berättar för mig att jag förmodligen är en tjuv och en pirat

  en liten bok, en liten fil… snälla, jag har en slant här i nypan…

  och då svarar förlaget, bokhandeln, mediakoncernen, författaren:

  nänä, så vansinniga är vi inte, du kommer bara kopiera och kopiera och kopiera och kopiera och kopiera och kopiera och kopiera…

  för det ser vi på mössan och ögonlappen att du är en sån där pirat

  men vi kanske kan intressera dig för detta halvfranska band, litet dammigt, det har sett sina bästa år, men vi ser med allvar på all denna piratverksamhet.

  en digitaliserad kultur är en ofri kultur, den har slitit sig från våra kapitalistiska kramar

  å så, så kan vi inte ha det

 3. embryo: Det du missar är att det är enkelheten, smidigheten, inget krångel, bara funkar, etc som till största del får folk att gå till siter som TPB för att ta hem det som mediamaffian vägrar att tillhandahålla.

  Gratis är gott, men lathet är större och vi är många som är lata och beredda att betala för att få saker på ett smidigt enkelt sätt, att tvingas till skivaffärer, vänta på att få en CD hemskickad eller en DRM skadad fil som inte går i alla spelare är inte enkelt eller smidigt och därför är vi inte intresserade.

  Så de behöver göra om och göra rätt.

 4. Om detta är samma embryo som kommenterar på SvD så är han/hon ett troll.

  Don’t feed the trolls.

  F.ö tror jag att han hon använder flera nicks. Man ser det på kommentarerna i SvD ibland.

  Mvh
  fredrik Lasson

 5. Alltså, det jag tror du missar är att de fysiska formaten inte är döda. DVD-försäljningen har ju gått upp säger alla pirater och hänvisar till diverse studier.

  Skivbolagen vill skapa en kulturellt betingad olustkänsla inför nedladdande av allt material, inklusive lagligt. De är inte rädda för konkurrensen från piratkopior, de är rädda för konkurrensen från lagliga gratisalternativ. Kulturen håller med Internets hjälp på att mångfaldigas. Subkulturer tränger sig in i mainstream och bolagens makt över vad som är populärt är på väg att försvinna helt.

  Att skrika efter lagliga nedladdningsalternativ är rätt meningslöst i ljus av detta. Jag slår vad om att dessa alternativ kommer ploppa upp som svampar om bolagen skulle vinna striden om Internet. Men först måste de totalt diskreditera all nedladdning där inte en pengatransaktion är inblandad. De lagliga alternativen sitter nog i deras servrar färdiga att implementeras den dagen de känner att nu genomsyras begreppet fildelning och gratismusik av så negativa vibbar att majoriteten får starka olustkänslor av nedladdning och fildelning oavsett om det är lagligt och med upphovsmannens tillstånd eller ej.

  Davids senaste blogginlägg.. Vad beror piratpartiets framgångar på?

 6. Jag tror inte embryo är ett troll så mycket som någon som aldrig någonsin byter åsikt i något ämne.

  Efter den oerhört tålmodiga debatt som tagits med honom här på livbåten visar han gång efter annan att han vägrar ta in information. Varför? För att så mycket av den strider mot den krampaktigt upprätthållna världsbild som han – som många andra styvnackade – antagligen har kopplat till sin egen person, vilket gör den omöjlig att rucka på.

  Att tänka om blir i stort sett omöjligt då, oberoende av hur mycket verkligheten pekar åt andra håll.

 7. @David – jag talar inte bara om nedladdning. Jag skrev faktiskt: ”Precis så! Om någon bara vore intresserad av det så har jag en vidöppen plånbok för alla former av oskadat digitalt mediainnehåll här.”

 8. Göran:

  ”snälla erbjud mig en bok som fil jag har pengar här och vill betala”

  men det finns ju massor med grejer att köpa – både litteartur och film och musik – på nätet

  du kan till och med GRATIS låna böcker från ebiblioteket

  och allt med UPPHOVSRÄTTEN bevarad

  Peder: ”mediamaffian”

  ? vem/vilka är det ?

  Benke:

  jodå: läs noga: nyckeln finns här – hos oss som skapar

  Fredrik Larsson:

  visst är embryo ett troll: litet och med lång svans: och: vi är alla embryon: embryon finns överallt

  JET:

  jag har verkligen lyssnat och läst och både ändrat åsikt och vuxit i min övertygelse om att nätets framtid finns i en KOMBINATION av säkerhet och tryggad upphovsrätt och väl genomförd digitalisering av kulturarvet

  jag älskar internet och det fria ordet: och vår frihet att använda det som vil vill

  jag tjackar grejer digitalt och laddar aldrig ner illegalt och använder nätet – nästan – dagligen (det finns skog och mark man måste nyttja ibland också). och jag är inte ofri eller övervakad i onödan

  embryos senaste blogginlägg.. upphovssvampen

 9. @embryo

  jag letar fortfarande efter min poetissa från Södertörn,

  eller det gör jag egentligen inte,

  men det är
  inte
  poängen

  för poängen är att jag skulle få leta ihjäl mig
  bland marklundar, guillousar och deckare med namn som associeras till väderlek
  av en författare vars namn bara slinker ur huvudet som en dåligt memorerad synonym

  men det är nog
  inte heller
  poängen

  för poängen är helt enkelt
  att jag aldrig sagt,
  aldrig tänkt
  aldrig ansett
  att upphovsrätten inte behövs

  bara att det får vara måtta på
  ockret som bedrivs bland dess
  kapitalistiska parasiter

 10. Tjenare Göran:

  ”kapitalistiska parasiter”

  Om ni pirater gnäller när ni blir kallade ”tjyvar”, hur tror ni att det känns för hårt arbetande yrkesverksamma upphovsmän att kategoriseras som ockrare och kapitalistiska parasiter?

  Jag anar att det inte är poeter du jagar med den där ordpiskan, men det är trots allt så att i botten av Kheops pyramid jobbar vi, upphovsmännen, och det är över oss piskan viner hårdast.

  Vi jobbar bara, skriver bara, vill gestalta den här världen, bearbeta, försköna, förfula, rita om eller upp kartan.

  Men kul till slut att du menar att du vill behålla upphovsrätten. Då leder våra diskussioner framåt. Då kan du arbeta för att internet ska byggas med den som grund – som en av stenarna i pyramidens mitt. Då kan vi som vill nyttja nätet – som arbetsfält och som mötesplats och som shoppingmall och till privamtmys – se till att lagarna upprätthålls och följs och att nya intelligenta avtal sluts och fiffiga licenser och betalmetoder skapas.

  Jag har annars levt i tron att piratpartiet hade som slutmål att upphovsrätten skulle avskaffas helt?

  embryos senaste blogginlägg.. upphovssvampen

 11. embryo: fattar FORTFARANDE inte att

  det är fel att han skall få r-o-t-a i

  MIN
  privata
  dator

  för att ”han” skall kunna — se om jag har
  kopierat hans verk

  embryo -VET- nog inte att
  utländska författare inte får ett ÖRE

  i ERSÄTTNING när:
  någon lånar deras böcker på svenska bibliotek

  embryo tror nog fortfarande att:

  det är

  FILDELNINGENS

  fel att
  ingen vill köpa
  vad han har ”skapat”

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Hatten av för Dagens Nyheter

 12. Hejsan Björn Felten:

  Många antaganden där, om vad denne Embryo fattar – och inte – och vet och tror och gör.

  Och/men/tyvärr: ingenting stämmer. Alls.

  Hur många upphovsmän har rotat i din privata dator, hittills? Och varför skulle de göra det?

  Ingenting är fildelningens fel; att skylla på själva tekniken är ju helkorkat. Och poesi är i allmänhet inte särskilt mycket fildelat och – oavsett detta – inte en genre som säljer staplar.

  Min kamp (ja) för upphovsrätten handlar dels om att den ger möjlighet till inkomst – generellt och rättvust, men dels – och detta är viktigast – att den gör vad vi gör – skriver – till ett eget ansvar och ett yrke och ger förutsättningar för att det fria ordet skyddas. Tidigare var dom fria skribenterna inte alls fria, utan bundna vid mecenater och satta under censur. Det här handlar om grundläggande demokratiska rättigheter som sorteras in under samma reformer som rösträtt, yttrandefrihet, strejkrätt.

  Jag tror att det är viktigt att alla som skriver och debatterar, bloggar och publicerar sej och hävdar sin röst och sin medborgarrätt på nätet till slut inser att upphovsrätten faktiskt angår dom också: oss allihop. Den skyddar vårt fria debattklimat och gör oss till egna, fria tänkare.

  embryos senaste blogginlägg.. upphovssvampen

 13. Hejsan Hans J:

  Jag fattar ingenting längre. Varför skulle jag vilja ha din dator? Vem är du?

  (Sen tycker jag – men där är jag lite fånigt kinkig (egentligen vill jag ju att ordet ska vara fritt: men vad vore tillvaron utan sina motsägelser? – att man inte behöver svära och skrika åt varandra (jag har bergis syndat där själv, det kan jag ge mej den på – men ändå.)

 14. Embryo, det du inte fattar är att den tid när skribenter var bundna till mecenater är historia. Just den frihet nätet ger är friheten att uttrycka sig utan censur, utan hänsyn alls egentligen annat än självvald hyfs.

  Kan man leva på det? Kanske, kanske inte. Jag lever delvis på det jag skriver, så uppenbarligen går det ibland.

  Det du inte heller fattar är att det inte är upphovsmän i sig som rotar i våra datorer, utan deras företrädare som med vaga bevis vill dra oss inför rätta, beslagta våra datorer och lusläsa dem från den första byten till den sista för att hitta material de anser vi inte har rätt till.

  Att det innebär att de får ta del av mina högst privata bilder på mig och min familj i olika situationer, några högst privata, är inget man tar hänsyn till. Att det innebär att de kan ta del av min post, inklusive företagshemligheter skiter de också i. Att de kan kartlägga mitt liv och mina intressen, inklusive sjukdomshistoria, sexuella preferenser, åsikter och religiös övertygelse struntar de fullkomligt i.

  Deras enda intresse är att bevisa det som den vaga bevisningen att koppla ett ip-nummer till en handling aldrig kan bevisa — att jag ”förbrutit mig” mot din jävla upphovsrättslag… (ursäkta franskan)

  Det kanske bara är några promilles chans att de försöker haffa just mig, men om de följer sina egna planer och drar 600-1000 fall till doms varje år så kommer åtminstone 300 och kanske upp till nästan 1000 människor varje år få sina liv blottlagda utan att ha gjort sig skyldiga till något brottsligt alls. Däri ligger orimligheten i att försvara upphovsrätten som den ser ut idag.

 15. Tjenare Marcus:

  Primo tycker jag den där lite överlägsna debattstilen du börjar med här är lite tråkig; en återgång till pajkastningsformen leder ju oss ingenstans.

  Om jag började – som du gör mot mej – att insinuera vad du fattar eller inte fattar, då skulle jag genast hamna i fel fokus och påbörja någon slags personangrepp som bara leder mej fullständigt OT. Och sårar.

  Jag har tidigare outats här och man har häcklat mina bristande förståndsgåvor. Inte för att det gör så himla ont. Dum i huvudet kan jag vara i godan ro. Men dom där elakheterna leder ingenstans heller, annat än att det skitar ner nätet än mer.

  För några år sedan talade man om nätikett/nätetikett. Det där är bortsopat, nu är det blanka vapen och blottade tänder som gäller.

  Men inte för min del.

  Nog om det där.

  *

  ”Just den frihet nätet ger är friheten att uttrycka sig utan censur, utan hänsyn alls egentligen annat än självvald hyfs.”

  Men, igen: den friheten som den ensamme lille upphovsmannen hamnar i kräver ett starkt skydd för allt han eller hon skriver och skapar. Och där är upphovsrätten optimal. Att lösgöra oss från det ansvar – och den frihet – och den säkerhet – den innebär är ett misstag.

  Givetvis innebär inte en stabil upphovsrätt att någon – vare sej myndigheter eller upphovsmän – ska ha rätt att begå övergrepp eller kränka vår personliga integritet eller destruera vår medborgarrätt.

  Men, allt det där är skyddat i lag, det också. Oron över någon slags stormtrupper a la Minority Report eller ett övervakningssamhälle där vi lever i en falsifierad matris a la Matrix eller ett totalitärt 1984-samhälle är: fiktioner. Vi är inte där. Vi kommer inte dit. Vi lever i en stabil och öppen demokrati med yttrandefrihet och som tar hänsyn till FN:s mänskliga rättigheter.

  Givetvis ska allt det där bevakas och allt kan bli bättre. Men att skapa ett samhälle på nätet där total frihet och anarki råder, kommer bara att destruera än mer. Den där frohetsromantiken är bara: romantik/reaktionär. Det kommer aldrig tillbaka. Nätet tillhör alla numer.

  Och frihetsdrömmen är kontraproduktiv. Eftersom: då tar kommersiella krafter över, då kommer vi översvämmas av spam och genuin mecenat- och välgörenhetsekonomi (att man får betala om konsumenten så önskar, om man anser verket – eller upphovsmannen – vara värd en skärv av ens slantar). Och då kommer folk – både upphovsmän och andra – trampas ner i botten av botten.

  Vi kan, och det har alla långa diskussioner visat och det visar upphovsrättsorganisationernas ambition och idéer, skapa ett nätsamhälle där det fria ordet är skyddat av en stabil upphovsrätt. Tekniken finns. Allt vi behöver är att utveckla och bejaka den.

  embryos senaste blogginlägg.. fotbollssvamp

 16. @Embryo

  Upphovsrättsorganisationerna du talar om har för ca två månader sen inlett en process mot en människa för att han har lagrat ljudböcker på en lösenordskyddad hårddisk. Denna upphovsrättsorganisation har olovligen gjort intrång på denna hårddisk och gåt igenom filerna. De kräver just nu att få ut identiteten på ägaren till hårddisken av internetleverantören. Upphovsrättsorganisationen ifråga hävdar att ljudböckerna ifråga inte kan vara lagligen inskaffade för att de är för många. SIC!

  Jag har en sådan hårdisk.
  Den innehåller lagligt upphovsrättsligt skyddat material.
  Den innehåller också alla mina familjebilder.

  Jag vill inte leva i ett samhälle där dina vackra och fina upphovsrättsorganisationer tar sig rätten att gå igenom mina familjebilder.
  Där lagen förutsätter att de gör det och ser detta som en del i deras ”polisiära” verksamhet som man delegerat till dem.

  Detta är dina upphovsrättsorganisationers ambition och och idéer.

  Vakna!

 17. ”Givetvis ska allt det där bevakas”

  Det var en intressant freudiansk glidning, det där.

 18. Tjenare Göran:

  Jag är apvaken! Sov nyss middag, faktiskt. Måste ladda för danskmatchen.

  Snubben som har fildelat ljudböcker är så pinsam att man skäms. Hur kan man ens göra en sån grej, utan att rodna (fast det gör han kanske)?

  Varför skulle nån gå igenom dina familjebilder? Vem bryr sej om min sjukjournal? Datorn är ett såll, det vet vi ju. En krasch och allt är borta. Man ska inte hålla på sej så förbenat. Men givetvis ska man var vaksam, det skrev jag tidigare.

  Det är dock i nationer med åsiktsförtryck och diktatoriskt styrelseskick som nätet verkligt är begränsat. Vi bor inte i ett sånt land. Vi kommer inte att göra det i framtiden heller. Jag är mer oroad av piratpartisternas uppenbara svårigheter att acceptera oliktänkande.

  *

  Att ladda upp och ned romaner som författare har slitit med i åratal och göra dom tillgängliga utan att upphovsmannen är tillfrågade eller får en spänn, det är givetvis provocerande. Och kontraproduktivt: det motverkar ju all den frihet vi normala nätanvändare har eftersträvat. Det är olagligheterna som skapar tvångsåtgärder: Vakna! (Uj, det låter som om man står och delar ut Vakttornet när man tar i sådär.)

  JET:

  Jag syftade givetvis på den meningen föresen. Demokratin. Yttrandefriheten. Våra mänskliga rättigheter. Och där ingår vår integritet och vår upphovsrätt.

  embryos senaste blogginlägg.. fotbollssvamp

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.