God natt Jonas Gardell varthän du än är

Jag hade tänkt skriva om Jonas Gardell också men nu är orden nästan slut…

>Av olika anledningar uppstår det ibland tillstånd där lagen inte kan efterhållas, det kan vara exempelvis krig, naturkatastrofer eller i en storstad något så banalt som ett längre elavbrott – tillstånd då den överenskommelse vi har om hur vi uppför oss gentemot varandra upphör att gälla. Vad som händer då är alltid samma sak: människan förvandlas i skydd av sin anonymitet och sin mängd till pöbel.
>
>När det sker kan hon göra sig skyldig till snart sagt vilka brott som helst eftersom hon inte riskerar att straffas, hon kan också hetsas till handlingar och grymheter hon under normala fall skulle stå helt främmande inför.
>
>Det är exakt den situation som nu uppstått via internet.

Kom ut och delta i samtalet Jonas. Du kommer upptäcka att vi är människor av kött och blod. Som samarbetar för att nå högre mål. Fast det är klart det vi sysslar med är kanske för ogudaktigt?

Men i avsaknad av Gud kan man tro på det goda i människan!

Förlåt Unni, jag kunde inte låta bli att mata trollet.

19 svar på ”God natt Jonas Gardell varthän du än är”

 1. Fick det till lite fler ord…

  Har Gardell varit i sin egen lilla värld med kultureliten så länge att han tappat kontakten totalt med pöbeln han talar om, eller har jag HELT missbedömt vem han åtminstone var, en gång i tiden?

  Beelzebjörns senaste blogginlägg.. Vilka är pöbeln, Jonas?

 2. Varthän du än går heter det. Varthän syftar på riktning, inte plats. (Och då funkar det nog inte med god natt, heller.)

 3. Men snälla. Det är inte en ordlek. Det är ju bara fel. En ordlek är liksom korrekt på båda sidor.

  The pun is mightier than the word är en ordlek. The pun are mighty then words är det inte.

 4. Vad fantastiskt ändå att det finns människor som har tiden och engagemanget att sätta upp regler för lekar. Utan lekar inga regler, utan regler inga lekar. Eller det där var nog ingen riktig lek, den bröt säkert av en regel på trekvart eller vred den ur led. Om man nu får säga att en regel blir vriden ur led. Leder vrids i regel men inte ur regel, medan regler när de vrids spricker eller i alla fall tappar formen.

  Jag vet inte. Jag får fråga någon som vet. Kanske den som skrev reglerna.

 5. Det sitter så otroligt långt in att erkänna att man inte riktigt har klart för sig var ”varthän” betyder.

 6. @P: Vad är det du drar i korståg mot? Är det viktigt?

  Jag vet att det var en ordlek, och jag vet hur den kom till. Du får tro mig eller låta bli; tro på Göran eller låta bli — det skiter jag faktiskt i.

  Däremot gillar jag inte i att folk hackar på mina vänner för skitsaker, sluta bete dig som ett pucko och visa lite grundläggande respekt. Sånt brukar vara bra om man vill ha respekt tillbaka.

 7. @Proteus – Du vet alltså att jag inte vet skillnaden på vart och var. Du vet alltså precis hur hög min språkliga kompetens är. Du vet alltså att det är en efterkonstruktion att jag i det här fallet skrev fel med flit.

  Vad skönt det måste vara att vara allvetande!

  Eller så är det så att du inte vet, utan att du tror. Då har jag faktiskt svårt att förstå vad du gör här. Kan du eller för den delen jag vinna den här diskussionen’? Kan någon av oss lära sig något av den? Kan någon annan göra det?

  Jag antar att de läsare som eventuellt är intresserade av denna språkliga tuppkamsmätning kan läsa mina tidigare inlägg och utifrån dem ta ställning till min språkliga kompetens. Så jag tänker inte dra fram mina ”meriter” för att övertyga någon.

  Vad en respektlös besserwisser som du anser struntar jag i.

  Jag föreslår att du startar en blogg inriktad på språkfrågor. Där kan ni diskutera användning av frågepronomen, läge och riktning, satsförkortningar, uteslutna infinitivmärken och bortsprungna modala hjälpverb bland likasinnade.

  Våra kommentarsfält kan med fördel användas till att diskutera våra inläggs substans. Detta innebär inte att vi inte vill ta emot relevant kritik (positiv eller negativ) avseende formen och språket. Bara att det finns andra kanaler för den i de fall då den inte uppenbart tillför något till det inlägg det är frågan om. För att ta några exempel: en rättelse av stavningen på ordet statsminister känns hjälpsam, en korrigering av en felaktig attribution till Edmund Burke eller en upplysning om att det man skriver är svårt att förstå likaså.


  (Läsarservice för er som tror på att jag skrev fel med flit: Rubriken här kommer från två håll. Dels frasen Good night America, wherever you are som jag inte bara ville översätta utan också fånga rytmen hos, dels Varthän det än bär.)

 8. Alltså: Jag menade inte att vara respektlös från början, jag sorterade in min kommentar i samma kategori som när jag påpekade att det inte heter ”stadsminister”. Språket här är ju allmänt svajigt — ingen av er kan t. ex. skilja på ”de” och ”dem”, så jag antog att det var ett misstag. Att du nu säger att det var med flit GÖR ju inte att det blir en ordlek, men skit samma. Jag ska hädanefter bara kommentera innehållet. OK?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.