Kvällssaga: Upphovsrättsindustrin tar fram digitala alternativ

Sa inte någon upphovsrättskramare att nu efter IPRED så skulle upphovsrättsindustrin kunna ta fram bra lagliga initiativ, när de inte längre behövde konkurrera med gratis.

Det lät som en saga.

Jag ska inte påstå att vi har facit nu, men visst är det en händelse som ser ut som en tanke att Sveriges största förlag och ett av världens största skivbolag visar hur oseriösa de är i fråga om digitala strategier mer eller mindre samma dag.

Warner Music slutar investera i digitala tjänster

>Edgar Bronfman, CEO för WMG, sade dock nyligen att företaget inte kommer att fortsätta med sådana investeringar.
>– Vi har inte för avsikt att gå in med riskkapital i ytterligare digitala investeringar, fastslog han. Intentionen var att investera i unga företag med innovativa affärsmodeller. Vissa av dessa investeringar har inte mött förväntningarna. Det känns vettigt att ta hänsyn till de markant olika resultat dessa företag uppnår i den nuvarande ekonomin.

Bonnier bedrar upphovsmännen

>I fildelningsdebatten har vi hört alla dessa bolag gny om ökat skydd för upphovsmän, och nog låter det falskt. Nu har Bonniers, det ojämförligt största av alla svenska bokförlag, visat hur de egentligen tänker: de vill tvinga på sina författare riktigt fula avtal om elektronisk upphovsrätt, för att skinna dem i tid och evighet – utan att behöva göra ett dugg själva.
>
>Läs om skandalavtalet på Författarförbundets hemsida.

Vill vi ha mer upplyftande kvällslitteratur får vi nog skapa våra egna digitala alternativ.