Som lamm till slakt

Under en stor del av min uppväxt bodde jag granne med en tjeckisk kvinna och hennes son. Av hänsyn till deras privatliv tänker jag inte skriva ut namnet, men jag kan säga såpass mycket att hennes mamma var författare, en vars skriverier om pragvåren och flykten från kommunismen var firad av kritiker. För enkelhets skull kallar jag mamman för Zuza.

När min egen mormor var på besök en gång, så möttes de två. Den ena hade flytt Estland 1945, den andra Tjeckoslovakien i eftermälet efter 1968 — de förstod varandra nästan intuitivt.

Zuzas man flydde aldrig, utan var en av de som fängslades i pragvårens efterspel. En av de saker som var svårast för Zuza, var den naivitet som gjorde att han aldrig helt slutade tro på systemet. Inte ens när han och hans kollegor fick sina straff upplästa för sig slutade han tro.

Min mormor hade inga som helst svårigheter att förstå. Även hon hade sett hur folk blev kvar, hur de inte ville förstå. För båda dessa kvinnor var såväl förtryck som ondska högst levande och personliga företeelser. De hade sett och upplevt dem själva.

Kanske är det arvet efter mina morföräldrar och insikten om vad de varit med om och varför. Jag reagerar hur som helst instinktivt på varje tecken till att samhället blir en apparat, styrs av en nomenklatura eller skaffar sig orättmätig makt över sina medborgare.

För att låna en känd fras: ”det enda som krävs för att ondskan skall segra, är att goda män inte gör något”. Ondska är långt ifrån alltid omedelbar, aktiv, medveten och överlagd. Den är inte alltid tyranner som beordrar ett folks död. Det är inte hollywoodskurken som för en lång monolog om hur han skall ta över världen. Den kan lika gärna vara potentiell och passiv. Som ett omedvetet accepterande av sjuka spelregler och handlande därefter.

För Zuza och för min mormor, var ondskan administratörer och byråkrater som mycket nogsamt, helt efter regelboken och utan personligt agg förde vänner och närstående i fördärvet. Det var soldater som aldrig ifrågasatte sina order ens när de riktade sig mot försvarslösa äldre, kvinnor och barn. Domare som dömde till läger och död mot de som bara försökt göra sitt bästa.

Administratörer och regelryttare finns även idag. Inte heller saknas det motsvarigheter till östblockets partifunktionärer och byråkrater. Till och med många politiker som säger sig värna om den lilla människan tycks tappa fattningen när den lilla människans rätt skall balanseras mot realpolitik.

Flyttar man sig ner i hierarkin till den verkliga makten, tjänstemännen, så tolkas reglerna ibland som om den som läser har bockhorn och eldrött skinn.
Jag har ofta undrat hur ett system med vett och vilje kan utformas så att betalda hantlangare tolkar fall utanför sin egen expertis och tillåts överpröva verkliga experters utlåtanden.
Jag har ofta undrat hur man med vett och vilje i praktiken kan sätta spanande, utredande, anklagande och dömande makt i händerna på en och samma myndighet, för att sedan göra överklagan till rena trisslotteriet.

Än värre är det när man i praktiken sätter motsvarande makt i händerna på företagsrepresentanter, som ges möjligheter som skulle gett en hel del poliser våta drömmar för bara några år sedan.

Det är direkt obehagligt när man tillåter och till och med bejakar ren skrämseltaktik från jurister mot lekmän. Eller för den delen när man kan misstänka att människor i maktposition inte låter sig hindras av lagen eller dess underliggande mening.

Vi har ett absolut ansvar att reagera mot alla sådana tendenser. Det enda som krävs för fekalierna skall träffa fläkten är att vi förhåller oss passiva, tysta, låter det ske. Vi har också ett ansvar att sluta tro att allt nog ordnar sig och att vi lever i ett samhälle som aldrig kan urarta till något vi inte skulle vilja kännas vid.

Vår frihet. Våra rättigheter. Vår demokrati. Allt detta är saker som hela tiden måste vinnas på nytt. Lägg dig ner i soffan, stäng orosmolnen ute och ta en tupplur. När du vaknar ur din dvala är risken stor att världen runt dig förändrats till oigenkännlighet.

18 svar på ”Som lamm till slakt”

 1. Enligt min erfarenhet har människor i västländerna ofta haft en negativ inställning mot de gamla öststaterna, just på grund av kommunism och diktatur. MEN titta nu på västländerna. Är väst lika med gamla öst nu ? Ibland ser man inte sig själv, utan har en bild av sig till det man skulle vilja vara.

 2. Jag har en kollega som är tjeckiska och mycket äldre än mig, och det är fascinerande att lyssna på hennes berättelser från ett gammalt kommunistiskt system. En intressant sak vara att planekonomin fanns på ytan, men bakom kulisserna spirade en friare ekonomi så gott det gick. Så fort det fanns intressanta varor att köpa, så köade man och köpte, för man visste alltid någon som skulle kunna behöva det. Sedan bytte man med grannar och vänner så att folk blev så nöjda som de kunde bli. Oavsett vad staten dikterade, så segrade den fria och personliga ekonomin.

 3. Jag tror att svenskarna sitter fast i tankevurpan ”det händer inte här” och ”det finns ingen korrumption i Sverige”.

  Det är just den ovilja att ifrågasätta som gör att det händer här, och att det finns korrumption här.

 4. Otroligt bra skrivet och spot-on. Det som händer i Sverige är sjukt. Jag kan inte för mitt liv fatta heller att det är partier som värnar om integritet som står längst fram i ledet. Det där med korruption, kolla alla styrelser och vänskapsband. Sverige är i min mening mycket mer korrupt än många andra länder. Skillnaden är att i de så kallade ”korrupta länderna” hymlas det inte. Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst med det är för tidigt nu så här på lördag mrgn…

 5. Det finns redan en myndighet i Sverige där betalda hantlangare tolkar fall utanför sin egen expertis och tillåts överpröva verkliga experters uttalanden.

  Vad heter den myndigheten?

  jo FÖRSÄKRINGSKASSAN !

  snart ser vi samma ”arbetssätt” på fler områden om vi inte gör något åt det med det snaraste.

 6. @janne: Ja den bild vi har av oss själva kommer längre och längre från verkligheten.
  @Mr Profit: Jag har växt upp i en miljö där det hela tiden fanns i bakgrunden. Det fanns många anekdoter.
  @Anders Troberg: Precis! Vi är invaggade i säkerhet.
  @Stefan: Det här landet är genomkorrumperat.
  @loulah johnstone: Se om du kan gissa vilka de andra är…
  @Anaïs: Tack själv.
  @cnab: Tackar och bockar.

 7. ”För att låna en känd fras: “det enda som krävs för att ondskan skall segra, är att goda män inte gör något”. Ondska är långt ifrån alltid omedelbar, aktiv, medveten och överlagd.”

  Har du läst Harry Potter? Känns ganska likt Dumbledores resonemang

 8. @Mattias – Det är lite äldre än Harry Potter. J K Rowlings har också förebilder:

  Edmund Burke (1729 – 1797) Irländsk filosof och politiker
  All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

 9. @Proteus – Hur kan man citera en sak så många gånger utan att någonsin leta efter källan, jag frågar mig och letar efter min skämskudde.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.