Pirater – tjuvar och banditer?

Bildserien nedan (klicka på rubrikbilden för att komma vidare) är från en föreläsning jag höll i morse på min Rotaryklubb under rubriken Pirater – tjuvar och banditer?

Intresset var stort, lika stort som kunskapsklyftan mellan datagenerationerna är djup. Det fanns en enorm vilja att fundera över hur detta påverkar samhällsutvecklingen och vad vi behöver göra politiskt. Medelåldern var 55-60 år.

Många närvarande är medlemmar i något av riksdagspartierna. Flera aktiva kommunalpolitiker. En är före detta riksdagskvinna. Vad gör partierna?

###Kort sammanfattning av vad jag sa

fildelningens historia
: En snabb expose över ”fildelandets” historia, dvs vår historia av att vilja dela med oss av kultur – från lägerelden till nutid. Med utvikningar för kontroverser längs vägen kring tryckta alster, bibliotek, radio, kassettband…

fildelningens teknik
: Kort sammanfattning av skillnaden mellan analog och digital kopiering.
Kommentar kring förändringen av distributionsmöjligheter.
Förklaring av skillnaden mellan BitTorrent och äldre fildelningsteknologi.

fildelningens moral
: 2 000 000 svenskar gör det som man får ett år i fängelse och 30 miljoner i skadeståndskrav för att vara behjälplig med.
Ingenting försvinner alltså är det inte stöld!

fildelningens juridik
: 2 000 000 svenskar gör det och vi valde ut fyra för att statuera exempel.
Förklara att det är ingen eller alla som laddar upp, eftersom filerna delas.
Kort sammanfattning kring rättsläget och vari processen vi nu är.

fildelningens ideologi
: TPB är en svärm. Vilka är då ansvariga?
Vad svärmtänkande är. Exempel på framgångsrika svärmar som publiken känner igen.

fildelningens politik
: Eftersom Rotary inte tillåter partipolitiska appeller nöjde jag mig med att konstatera att politiken måste börja fundera kring frågor som: integritet, kunskap, innovation och utveckling i ljuset av den nya teknologin och det nya sättet att samverka.

Cutmi, pastemi, kopimi! Vill ni använda bilderna finns de alltså på slideshare som Keynotefil. En PPT-version går att få vid förfrågan. Gör vad ni vill med dem!

8 svar på ”Pirater – tjuvar och banditer?”

 1. @David – problemet är ju att måga av dem inte använder internet på det sätt du och jag gör. Visst det epostas och läses nyheter och betalas räkningar och bokas resor…men fritt kunskapssökande tillsammans med andra… det tror jag inte.

  Det är fortfarande skillnad mellan bokkunskap och flimmer på en skräm för många av oss över 40.

 2. Ja, men det är ju precis det handboken handlar om. Att visa hur Internet kan användas som demokratiskt verktyg för de som inte växte upp med det.

  Det har gjort underverk med min sjuttioårige fars bild av Internet som något annat än en leksak.

  Davids senaste blogginlägg.. Uppdatering – Manipulationstekniker

 3. @David – Jag ska sprida länken via vår epostlista. Jag tror att de mest intresserade nappar, men för de mindre intresserade är problemet att det är svårt att lära ut hur bra internet är på internet , om du förstår vad jag menar.

 4. Jo, jag hade planer på att trycka den som häfte, när den blivit helt komplett. Men det känns som det blir långt. Jag leker med tanken att göra om kapitelordningen, sen skriva om de första kapitlen till det mest grundläggande, samten sammanfattning. Kanske fyra sidor totalt. Sen avsluta med Nu är det dags att ge sig på nätet. Handboken fortsätter på www punkt det demokratiska verktyget punkt se.

  Davids senaste blogginlägg.. Uppdatering – Manipulationstekniker

 5. Ey len, se till att lägga upp din föreläsning på tuben eller något nästa gång du gör den.. =) hade varit riktigt kul o höra vad du säger.. =)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.