Medlemskvotering?

Ett av dagens spörsmål är mansdominansens i Piratpartiet. Johannes Forsberg på Expressen undrar: Var är brudarna?

Det finns ju kvinnor i partiet. Christopher och Johanna ger handfasta tips. Tänk vad mycket sympatisörer det blir om de hjälper, när kvinnorna kommer.

Själv tror jag på kvotering! Så nu slutar vi värva män. Vi måste värva ca 40 000 kvinnor först. Det är bara att sätta fart.

6 svar på ”Medlemskvotering?”

 1. Hej Göran,

  visst hade det varit trevligt med fler kvinnor i (pp), och jag kan hålla med om att det kan vara värt att prioritera rekrytering av kvinnliga medlemmar, framförallt pga att en balans i könsfördelningen bland våra medlemmar kan leda till ett trevligare diskussionsklimat (inte så ”grabbigt som f.n.), samt att det skulle innebära att våra frågor analyseras från fler värdeperspektiv (vilket innebär att vi även bör koncentrera oss på att rekrytera män som kommer från andra bakgrunder än pirater i gemen (läs: teknik-/datorintresserade).

  Däremot anser jag inte att en balans i könsfördelningen är ett självändamål för att tysta partiets kritiker; är det mestadels datanördar som vill gå med i/rösta på partiet, so be it, men i en demokrati skall även dessa röster få bli hörda.

  Således gillar jag inte ditt val av terminologi – kvotering – då det ordet inte faller naturligt för en liberal person. Då vår värdegrund förutsätter att alla människor (och således i förlängningen alla röster) är lika värda, torde även varje rekryterad medlem eller röstande sympatisör ha samma värde. Att då specifikt gå in för att rekrytera kvinnor (enbart pga att de är just kvinnor) för att skapa någon sort pseudolegitimitet som eventuellt avväpnar påhopp i media borde ju vara av underordnad betydelse?

  [Ironi] Om vi verkligen vill nå ut till allmänheten kanske vi ska göra som Berlusconi och bara sätta bimbos och hunkar på våra valbara platser så man inte behöver ta ställning till åsikter, utan kan rösta på dem man tycker ser bäst ut? [/Ironi]

 2. [ironi]

  Själv tror jag på kvotering! Så nu slutar vi värva män. Vi måste värva ca 40 000 kvinnor först. Det är bara att sätta fart.

  [/ironi]

 3. @Marcus:

  Var nog lite trött när jag läste Görans inlägg.. Vet ärligt talat inte varför ironi- och sarkasmmätaren inte gav utslag…. 😀

 4. @Linus – Ironi är svårt. Jag borde kanske ironitaggat inlägget. Jag anser att när medlemskap i politiska eller för den delen alla ideella organisationer, organisationer baseras på frivillighet också drabbas av kvoteringsfebern då börjar jämställdhetssträvanden gå över styr. (Om jag startar en förening för folk som är intresserade av att samla på och vara nostalgiska över märklinjärnvägar, så är det bara fånigt av mig att bli bekymrad över den dåliga tillströmningen av tjejer.)

  Piratpartiet har och får de medlemmar de förtjänar. Piratpartiet vill ha de medlemmar som ställer upp på och stödjer partiets politik.

  Förhoppningsvis blir det med tiden fler kvinnor i den gruppen.

  Att börja räkna procentsatser och göra riktade insatser för att nå kvinnor bara för att jämn könsfördelning har blivit någon slags helig graal i Sverige tror inte jag på.

  Däremot tror jag på att fundera över hur Piratpartiet framstår (och hur detta påverkas av könsfördelningen i organisationen) men detta bör ske med en viss försiktighet. Vi ska ju inte ändra på det som är vår kärna bara för att hyfsa könsstatistiken.

  Vi är med andra ord rätt så överens!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.