Niklas Svensson + Matematik = EPIC FAIL

Jag tänker ofta att jag måste sluta läsa Politikerbloggen och särskilt Niklas Svensson! Att han är en av Sveriges mest oetiska journalister eller att han drivs av en vendetta mot politiker i allmänhet och piratpartister i synnerhet har dock inte fått mig att sluta. Nu har jag kommit på varför!

Det är som att pilla bort en sårskorpa, eller som att inte kunna låta bli att titta på en trafikolycka. Man vill känna vämjelsen eller beröras av den oroliga tanken: hur ska detta sluta.

Niklas når idag en helt ny höjd av dumhet. Nu kan han inte ens räkna den enklaste procentberäkning.

>I Västernorrland är Piratpartiet försvinnande små. Bara fem promille av länets väljare är medlemmar, enligt Sveriges radio. Medianåldern bland medlemmarna är 25 år.

Fem promille av Sveriges nio miljoner invånare är 45 000 människor. Märkligt nog en siffra som överensstämmer bra med Piratpartiets medlemstal i hela riket. Vi har alltå varken mer eller mindre medlemmar i Västernorrland än någon annanstans.

Då inställer sig frågan: är Piratpartiet försvinnande små i hela riket? Hur är det i så fall med Centern, Kristdemokraterna eller Folkpartiet? För att inte tala om de stackars småpartierna med drygt en promille av svenska folket som medlemmar – Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nej, jag tror vi kan bortse från Niklas Svenssons definition av försvinnande små. Piratpartiet är en växande fokrörelse i riket som helhet och i Västernorrland vad han än säger.

(Som Emma på Opassande länkar jag inte längre till Politikerbloggen. Som ren service får ni länken som text: http://www.politikerbloggen.se/2009/05/13/19691/.)

8 svar på ”Niklas Svensson + Matematik = EPIC FAIL”

 1. Jag tänkte också på det där. Jag är ännu sämre på matematik än Niklas, och procent är en av mina sämsta sidor men t.om JAG kunde se att det där var fel. och då är det riktigt, riktigt illa kan jag lova. Jag klarade knappt matte A i gymnasiet (och det var MED fusk) och B-kursen hoppade jag av. :p

  En annan sak som jag undrar över är dock det där med medelåldern. Är den verkligen 25? Jag har för mig att den är 30? Är det inte så att 50% av medlemmar är över 25 år? Det är jag totalt säker på att jag har läst på hemsidan.

 2. @Faye – Medelåldern vet jag inte. Siffran 25 år är medianåldern vilket innebär att hälften av medlemmarna är äldre än så och hälften yngre. Åldersfördelningen med många medlemmar mellan 15 och 25 och lika många över 25 utspridda över ett större åldersspann gör att medelåldern säkert är högre än 25 förmodligen ca 30.

 3. Om citatet är korrekt så skriver han ju faktiskt ”länet” och inte ”landet”, vilket väl minskar felet något. Därmed inte sagt att jag ids bry mig om vad karln tycker nu för tiden…

 4. @Peter – nu får du nog läsa en gång till. Han skriver fem promille av länets invånare, ja. Men om fem promille av länets invånare är piratpartister och om 45 000/9 000 000, dvs fem promille av landets invånare är piratpartister. Då innebär det att Piratpartiet har lika mycket medlemmar proportionellt sett i Västernorrland som i Sverige.

  Och det går väl inte att säga att Piratpartiet är försvinnande små i landet som helhet, eller gör det det?

 5. Haha förlåt jag läste fel. Det var ju precis det jag redan visste. 🙂 Nåja, det kan inte bli rätt jämt. Nästa gång ska jag nog ha mina glasögon på mig..

 6. Aha, det var så du menade, då förstår jag, han använder statistik för att nedvärdera PP och lyfta fram en siffra som låter lägre än den i opinionsmätningarna. Logiskt sett borde han då förstås också påpeka att sossarna, det största partiet, bara har lite drygt 1,1-1,2 procent av befolkningen som medlemmar…

 7. Peter: Ja ibland läser jag som sagt tio ord före tanken. Orden var för lika för en så snabbttänkt människa som mig! ;p host
  Ja där har vi ju det ultimata beviset på att man alltid får fler röster än antalet medlemmar. Visserligen visste vi ju det redan innan med tanke på att Miljöpartiet är invalda och vi har.. Hmm. Nästan 5 ggr så många medlemmar som de har. DE siffrorna gillar jag! Om vi skulle få fem ggr så många röster som medlemmar skulle jag bli ganska nöjd. 😉 OM det är fortfarande en bit kvar till Eu-valet! Riksdagen.. det är för lpngt fram för att jag ska ens våga spekulera. Det bästa vore ju faktiskt om vi inte behövdes! Men det kommer vi tyvärr göra. Jag tror inte ett smack på de andra partiernas vändning. Och det faktiskt som Ab:s nätundersökning visade om EU-polis idag fick mig att.. Ja jag vet inte. Jag blev faktiskt chockad. Jag var SÅ övertygad om ett rungande NEJ. Men så blev det tvärtom. Jag är allvarligt rädd för vad som håller på att hända. Frankrike och England vill stänga av användare, svenskar tycker EU-poliser och Telekomförslaget är jättebra, vi har korrupta domare men det spelar ju ingen roll för de bröt ju mot lagen (säger de som inte förstår sig på internet alls och inte kan skilja mellan stöld och medhjälp till bla bla bla eller hur så skit samma om domaren är partiskt, bara nazistkillarna får betala miljoner och sitta i fängelse så skiter vi i ett korrupt rättssystem. Att det sedan hade låtit annorlunda om det hade varit motsatsen, det räknas inte) att registrera vad folk äter på flygplanen är en toppenidé för att upptäcka terrorister, IPRED kommer stoppa alla illegala fildelare och FRA.. Där har vi världens räddning! Kryptering är ju någon som inte existerar. Jag menar ALLA terrorister använder ju hotmail och skriver svart på vitt hur de ska göra eller hur?

  Ibland ger jag faktiskt upp hoppet. Är det ens värt att vi försöker? Allvarligt? Folk fattar ju för fan inte!! Hur kan folk bara sitta och tycka att ja jo, skit i övervakning, det är bara bra det! Ibland känner jag verkligen att jag vill ge upp.
  Ursäkta detta deprimerande meddelande men.. Ibland känns det så hopplöst.
  Man kämpar år efter år och folk bara tjatar skit om gratis fildelning.
  Förlåt, verkligen. Men just nu så känns det verkligen hopplöst. OM nån känner för att maila nånting uppmuntrande så är min mail (och ja jag ger ut den, jag har flera) witch_btch82@hotmail.com
  Kan ju inte direkt ringa BRIS och prata om saken. 😉 ”Hej mitt namn är Faye och jag tycker alla som inte fattar att världen håller på att gå åt helvete är idioter!”. När, jag lägger ner den idén. 😉

  Tycker du inlägget är för negativt så blir jag inte arg om du raderar det. Jag tror jag slog mitt eget rekord i bloggdepression.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.