Gör din egen topp-10

Niklas Ekdal och Petter Karlsson lista över historiens 100 viktigaste svenskar är nu fullbordad. Listan diskuteras friskt i bloggosfären och på andra håll. Författarna själva oroar sig för att den ojämna könsfördelningen ska störa någon. Jag personligen får känslan av att denna oro kan förklara Astrid Lindgrens höga placering.

###Topp-10

 1. Gustav Vasa, Kung, 1496–1560
 2. Astrid Lindgren, Författare, 1907–2002
 3. Axel Oxenstierna, Rikskansler, 1583–1654
 4. Alfred Nobel, Uppfinnare, 1833–1896
 5. Olof Palme, Politiker, 1927–1986
 6. Marcus Wallenberg, Bankdirektör, 1899–1982
 7. Evert Taube, Visdiktare, 1890–1976
 8. Lars Magnus Eriksson, Entreprenör, 1846–1926
 9. Karl XIV Johan, Kung, 1763–1844
 10. Carl Larsson, Konstnär, 1853–1919

Lilla O kommenterar:

>Ju mer jag såg av listan desto mindre kände jag för att köpa boken. Det är en knepig prioritering av personer och pinsamt få kvinnor. Jag köper in författarnas argument på Newsmill om hur urvalet gått till. Hur bedömer man vem som är inflytelserik? Och för vem? Kvinnor som t.ex Fogelstadgruppens medlemmar har påverkat otroligt många människor, kvinnor då visserligen. Det kanske inte räknas?

###Andra kommentarer från bloggosfären

Ting och tankar undrar vad Oden har på listans trettondeplats att göra. alltså inte Oden guden utan Oden, Hövding (170–240 e kr)

>Om herrarna i fråga behagar skämta så lyfter jag på hatten – hysteriskt kul! Men det verkar tyvärr vara helt seriöst skrivet och framställs som ett ovedersägligt faktum. Jag dunkar huvudet i skrivbordet ett par gånger och inser att kombinerat med Malin Siwes surrealistiskt sjaskiga påhopp på Hanna Löfqvist på Ledarsidan så fortsätter DN att arbeta hårt för att underminera alla argument att riktiga journalister innebär en kvalitetsstämpel. Är det inte läge för de intelligenta utövarna av detta yrke som fortfarande finns kvar på en del positioner på DN att börja planera en utbrytar-tidning? Fortsätter det på den här vägen kommer de tvingas smita in till jobbet källarvägen med huvorna neddragna runt ansiktet och arbeta under synonymer.

Organisk Intellektuell frågar sig hur man mäter betydelse:

>För hur mäter man vikten av någons gärning? Kan man tilldela en kung t.ex. betydelsen av att ha “erövrat” delar av Europa?
>
>I historia talar man ofta om “personer” som “individer” som gör historia, t.ex. att Napoleon erövrade det ena landet efter det andra, Hitler tågade snabbt in i väst, Bush bombade Irak, Pinochet torterade människor och så vidare.
>
>Sanningen är att dessa naturligtvis är ansvariga men sällan delaktiga i det som deras underordnade gör. Det är oftast en mängd olika “okända” människor som egentligen gör verklighet av olika individers ibland perversa drömmar. Det är vanliga människor som ser till att historien ”görs” men individer som tilldelas “äran”.

Peter Swedenmark tycker att författarna till lista sticker ut hakan:

>Att publicera en lista av den här typen är att sticka ut hakan. Var Sven Hedin verkligen mer betydelsefull än Gunnar Sträng? Är det riktigt att placera Jan Guillou före dramatikern Lars Norén? Och hur kan Lill-Babs slå ärkebiskop Nathan Söderblom – hallå, hallå?
>
>Det fascinerande är att det inte finns några rätta svar. Man kan snacka i det oändliga utan att komma fram till en gemensam syn. Det är ungefär som att diskutera vilken världsmästare i tungvikt som var bäst. Louis, Dempsy, Johnson eller Ali? Eller kanske Marciano, han förlorade ju aldrig som proffs. Men å andra sidan vägrade han att möta den fina kubanen Nino Valdes. Ja, så där kan man vägra för och emot. Samme med listan över svenskarna. Och att det snackas är alltid bra för försäljningen. Jag undrar var Olof Palme hamnar på den där listan? Och Thorbjörn Fälldin, Per Albin Hansson och Ingemar Johansson.

Stefan Stenudd har en bra kristallkula. Han tippade på ett tidigt stadium Gustav Vasa som etta och senare Astrid Lindgren som tvåa. Han tycker att listan är en kul grej som kan uppmuntra samtal om historien.

>Kul grej med denna lista, hur som helst. Sådant stimulerar till samtal om historien och vad för roll den spelar för oss nu. Det är angeläget, för vi består i mycket högre grad av vad vi har bakom oss än vi plägar medge.

###Gör din egen lista

Jag håller med Stefan och utmanar nu alla läsare. Om du ogillar DN-journalisternas lista. Om du saknar någon eller tycker könsfördelningen är skev. Gör din egen lista!

Här är min:

 1. Gustav Vasa, Kung, 1496–1560
 2. Birger, Jarl, 1210–1266
 3. Carl von Linné, Botaniker, 1707–1778
 4. Axel Oxenstierna, Rikskansler, 1583–1654
 5. Heliga Birgitta, Teolog, 1303–1373
 6. Alfred Nobel, Uppfinnare, 1833–1896
 7. August Strindberg, Författare, 1849–1912
 8. Olof Palme, Politiker, 1927–1986
 9. Astrid Lindgren, Författare, 1907–2002
 10. Raoul Wallenberg, Diplomat, 1912 –

Hur jag tänkte? Det kanske jag återkommer till i kommentarerna eller i ett nytt inlägg.

###Författarnas kriterier
Om du ska göra en egen lista som är jämförbar med Niklas Ekdals och Petter Karlssons är det bra att veta hur de tänkte:

>Vi har valt en enkel måttstock:
>
>Hur mycket, hur länge och hur många människor har respektive svensk påverkat – främst inhemskt, men också internationellt – med sina tankar, sitt styre, sina verk eller sitt exempel? Och hur mycket betyder respektive person för oss som lever här i dag, 2009?
>
>Rankningen bygger oundvikligen på en moralisk och politisk värdering. Men även misslyckade makthavare har förstås haft stor betydelse för eftervärlden. Till denna kategori hör bland andra kungarna Karl XII och Gustav IV Adolf, som i omgångar spelade bort delar av det svenska riket och därmed, om än oavsiktligt, öppnade för godare tider.

7 svar på ”Gör din egen topp-10”

 1. Göran, jag är nog inte helt överens med din 10-i-topp, men skulle som du placera Linné på den. En självklarhet.
  Kanske också Swedenborg?
  Och Selma Lagerlöf bör inte komma särskilt långt efter Strindberg, bland författarna. Kanske också Bellman?

  Det knepiga är vilket perspektiv man ska ha för urvalet. Kanske är det intressantast att försöka sia: Vilka tio av nu eller förr levande skulle vara på topplistan om sådär 100 år?

  Stefan Stenudds senaste blogginlägg.. Gustav blev etta, som tippat

 2. @Stefan – Gör en lista och uppmana fler att göra det. Kanske vi sen kan sammanställa en bloggosfärens topp tio. En sån här lista kan bara bli bättre av svärmtänk.

  Jag tänkte på vad som är viktigt för svenskheten – vår självbild och andras bild av oss – och för Sverige som det är idag. Sen tog jag personer som har varit instrumentella i att detta skapats. Vasa och Birger Jarl för skapandet och upprätthålandet av ett Svea rike. Linné och Nobel för upprättandet av Sverige som vetenskapsnation, den heliga Birgitta som det kanske viktigaste exemplet på den svenska jämställdhetens djupa rötter, Strindberg och Astrid Lindgren för det svenska språket och Sverige plats som kulturnation, Oxenstierna, Palme och Raoul Wallenberg so symboler för den i relation till storleken stora betydelse Sverige har haft i Europas historia och världspolitiken.

  Närmast utanför min lista finns LM Ericsson.

 3. dom viktigaste svenskarna ligger begravda i rasmassor och under stenblock i dom anonyma högarna under byggnationer av slott och herresäten och i lerjorden på dom bortgklömda slagfälten i poltava och nerplöjda i dom steniga åkrarna i tidernas skumma gryning: dom viktigaste svenskarna syns inte finns inte dom är vi alla

  embryos senaste blogginlägg.. kapitel tjugonio

 4. Mm… sen må man fråga sig vilka som har verkat utan att synas. Vad stort sker sker tyst… Det lär smyga otaliga inflytelserika skuggsgestalter genom vår historia. Jag säger det bara som en reflektion; det går onekligen inte att bygga listor på en sådan insikt.

 5. Det är klart att ingen av historiens stora män hade kommit någonstans utan att stå på folkets, allmogens, de anställdas, soldaternas eller någon annans axlar. Det hindrar inte att vi funderar över vilka de är, de mest betydelsefulla, de som påverkat skapandet av de som är Sverige mest.

 6. Klart att det är omöjligt att göra en sån här lista utan att omedelbart stöta på patrull från Åsiktsmaskineriet – gissar att det är en anledning i sig till att göra den. Själv tycker jag nog att Ingvar Kamprad borde ha en självklar placering på Topp 10. Om man jämför hur mångas liv han påverkat konkret med Taube… Inget ont om Taube, men topp 10 är kanske att smöra för pensionärerna.

  Att det inte är fler kvinnor kan också diskuteras. Jag har full förståelse för att det inte är 50-50 men om man tycker sig ha plats för en illa underbyggd legend att Oden var en riktig person så är det liiite märkligt att man också inte kan klämma in ett par till tjejer. Typ Freja…

  Och Anita E framför drottning Kristina som förde Descartes och den tidens främsta filosofier och vetenskaper till lilla bortskymda Sverige. Skam på torra land!

  ArchAsas senaste blogginlägg.. I don’t believe it alltså – CSA vol 15-16

 7. Jag förstår inte riktigt varför Gustav Eriksson (som inte kallades Vasa förrän flera hundra år senare) hamnar så högt upp på så mångas lista.

  Åtminstone för oss i Skåne, Halland och Bohuslän så torde ju i så fall Karl X Gustav hamna högre upp… 🙂

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Influensa mig hit och influensa mig dit

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.