Sluta prata om fildelning!

Hos Jonas Carlzon på WoBWorld läser jag om Integritet vs allt annat

>Så. DIN integritet är viktig. JÄTTEVIKTIG. Inte fan ska någon få luska reda på att du bryter mot lagen. För du bryter ju mot en av de lagar vi, du, har valt att tycka är dum.
>
>Så. Alla andra frågor är underordnade DIN integritet. Jobb. Ekonomi. Utbildning. Straffskalor (som inte handlar om internet och fildelning så klart), djurhållning. Matkultur, bytesbalans. Vem vi ger makten att bestämma vilken inriktning vi ska ha på politiken de närmsta 8 åren. Krig, fred.Smittskydd. Vård, omsorg.
>
>Allt detta är underordnat den otroligt viktiga frågan om du ska ha rätt att bryta mot en lag som inte är ny utan mer än 100 år gammal och att ingen, ingen, ingen, ingen ska veta vad du tycker om något.

I inlägget och kanske framförallt i kommentarerna reses en fråga som jag tycker är viktig. Varför talar vi om fildelning hela tiden? Jag börjar inse att det inte är vi piratpartister som gör det. Det är alla andra som inte vill tala med oss om något annat. I en engelskspråkig artikel jag läste idag står det så här:

>Meanwhile, Sweden’s Pirate Party, a vocal cheerleader for illegal downloading, may be on course to join the establishment. A poll for the Dagens Nyheter newspaper on Thursday found that the party could win a European Parliament seat in June thanks to surge in popularity after the conviction for assisting copyright infringement of fellow Swedes The Pirate Bay.

Men faktum är att om vi piratpartister hade möjligheten att sätta agendan skulle vi inte tala om fildelning hela tiden. Vi vill inte det! Vi försöker visa att det är så mycket större än så, att det handlar om att staten och stora företagsintressen vill ta kontroll över våra möjligheter att fritt kommunicera med varandra.

Det är våra kritiker som hela tiden vill ta tillbaka diskussionen till fildelningen. Där är det lätt att misstänkliggöra oss, tala om pirater och tjuvar. WoB är en av många som undrar varför vi bara vill tala om fildelning, samtidigt som det är den sidan av våra åsikter som är det enda som intresserar dem – annars skulle de inte envist fortsätta ställa den frågan.

Vi är en medborgarrättsrörelse. Vi inbegriper människor i alla åldrar, många av oss som jag är inte fildelare. Vi förenas i en oro på gränsen till skräck för vad staten och ”big business” är på väg att göra med nätet, hur de är på väg att använda den teknologi som skulle kunna göra oss fria till att kontrollera oss istället.

Och ja, just idag i nådens år 2009 så är denna fråga överordnat allt annat, för att det kanske är nu det avgörs. Om vi inte kämpar för att stoppa den korporativistiska repression som nu breder ut sig idag, kan vi bli av med verktygen vi behöver för att bekämpa den imorgon. Skattesatser, EU:s utvidgning österut, överstatlighet och gurkornas krökningsvinkel må vara viktiga politiska frågor, men de får anstå tills vi sett till att vi fortfarande har kvar rätten att samtala, nätverka och bedriva politik utan statlig övervakning.

15 svar på ”Sluta prata om fildelning!”

 1. Det ursprungliga tankefelet som alltjämt dyker upp (som i avsnittet du citerar) är att ”den som har rent mjöl i påsen inte har något att dölja” eller, som i det här fallet, att integritet bara behövs om man bryter mot lagen. Det kunde inte bli mer fel. Rättssäkerhet och personlig integritet är nödvändigt för att skydda den som INTE bryter mot lagen, och som INTE egentligen har något att dölja.

  I övrigt håller jag med om att om vi själva fick sätta agendan skulle vi prata mer om övervakning, kommunikationsfrihet och så vidare.

  Joshua_Trees senaste blogginlägg.. Var inte rädda

 2. Nej allt handlar inte om fildelning.
  Vad det handlar om är snarare om en allt större storebrors mentalitet som växer fram hos politiker i det svenska samhället.Där man försöker att ha full kontroll över den enskilda människans förehavanden i samhället och detta kan ALDRIG vara acceptabelt i ett demokratiskt samhälle!

  Samtidigt måste vi försöka påverka politiker att själva kunna fatta beslut i frågor som har en direkt inverkan på den enskilde individen utan att som nu låta lobbyister diktera villkoren för svensk politik.

  Detta visade sig inte minst när svenska riksdagsmän skulle rösta om Lissabon fördraget…Ingen hade läst på om detta ämne,utan istället lät de förlita sig på sina vänner i Lobby kulisserna.

 3. Håller med dig Marcus. Sandlådediskussionerna fortsätter med oförtruten energi. Fildelning hit och fildelning dit. Jag insåg tyvär inte det förrän jag läste detta inlägg av dig men majoriteten av fildelningspratet börjar nästan hela tiden hos ”de andra”.
  Nu släpper vi fildelningen och koncentrerar oss på det som verkligen är viktigt.

  Och återigen, PP värnar om sina partiprinciper både på Internet OCH i den fysiska världen. Glöm inte detta!

  Matthiass senaste blogginlägg.. Vart tog pengarna vägen?(Eller vem drog ur proppen?)

 4. Ja han tar absolut upp en bra sak där. Jag har ju varit inne där och skrivit och läste din kommentar som satte huvudet på spiken, likaså detta blogginlägg. Det är inte VI som tjatar om fildelning, det är alla andra. Och det är så tröttsamt att det inte är klokt. Jag förstår faktiskt inte hur folk orkar sitta kvar i den där låga diskussionsnivån hela tiden? Det bästa sättet att bemöta ett hot måste väl ändå vara med bra och riktigt argument! det jag funderar över är om vi verkligen ska sluta att rätta folk hela tiden, eller om vi ska fortsätta med det tills meddelandet är inbankat? 🙂 Vad tycker du?

 5. Ja Klara skrev verkligen bra! Det där ska jag länka iväg till ett gäng vänner. Mycket intressanta och bra argument måste jag säga!

 6. Matthias: Ja det är ju det som är frågan. jag skriver mig blå över hela nätet och känner mig som en repig skiva som hakat upp sig, men jag tror som du, att det är viktigt att man håller på. Folk måste få veta att mycket som skrivs om partiet helt enkelt inte stämmer.

 7. Som jag ser det så är fildelning bara det slagfält vi valt, inte hela kriget. Det var ett behändigt slagfält för oss, eftersom det oundvikligen drar rubriker och polariserar folk till att tycka, åt ena eller andra hållet. Det gör inte så mycket om de som inte gillar oss tar starkt avstånd från oss, så länge som vi också får en lika stark reaktion från våra anhängare. Man kan, och bör, inte som politiskt parti försöka vinna alla. Gör man det så säger man inget som är tillräckligt viktigt. Det är bättre att fokusera på de som man har på sin sida.

 8. @Anders – Jag har den största respekt för att man valt fildelning som slagfält. Jag tror också att det har varit till stor draghjälp. Men nu finns vi på kartan, nu handlar det om att vi blir granskade och attackerade som ett möjligt alternativ.

  Jag tror att det som var en draghjälp blir allt svårare att manövrera. Det finns inget egenvärde i att hela tiden behöva ta tjuv- och gratisdebatten. Nu känns det som att det snarare är motståndarna som drar oss till att fortsätta försvara oss. Jag ser hellre att vi tar en diskussion om vad för sorts framtid det är vi vill se; vad det är vi vill rädda.

  Det handlar ju inte bara om integriteten. Bakom ligger friheten att skapa nya affärmöjligheter, nya tjänster, nya samverkans och kommunikationsmetoder, kanske rent av en helt ny sorts politiskt samtal.

 9. Göran: problemet är ju att de andra partierna inte VILL ta en debatt med oss. de går ju bara på om fildelning hela tiden. Hur gör man då? Man har ju fullt upp att bemöta all smutskastning som pågår i gammelmedia och på internet.

 10. Det enkla svaret på den frågan är att man håller med och byter ämne. Men för att göra det på ett bra och effektivt sätt så måste man förbereda färdiga tankar för hur man håller med utan att sälja sina grundprinciper och hur man gör ett smidigt ämnesbyte.

  Den andra metoden är att inte erkänna motpartens premisser, men då fastnar man oerhört lätt i en diskussion om just dessa.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.