Må kraften vara med oss!

Hos Sänd mina rötter regn hittar jag dagens roligaste… En ung begåvad animatör Thorn2200 16 år från USA, har använt några av Eddie Izzards fantastiska monologer och skapat legoanimerade kortfilmer med dem som bas.

Ett exempel är den lilla berättelsen om Darth Vaders besök i Dödsstjärnans personalrestaurang:

Jag postar inte den här bara för att roa er. Jag har ett mycket allvarligare syfte. För tänk efter. Skulle den 16-årige kreatören kunna skapa och distribuera den här i det samhälle upphovsrättsförsvarna strävar efter. Redan med nuvarande rättsläge så finns det en risk att George Lucas, Lego eller det bolag som äger rättigheterna till Eddie Izzards inspelningar tvingar Youtube att ta ner filmen. I den ljusnande framtid som IFPI et consortes försöker ge oss skulle det inte finnas en kanal för honom att visa filmen genom.

Thorn 2200 är i kopieringssamhället minst lika mycket upphovsman som Eddie Izzard, George Lucas och Legos formgivare. I expansionisternas värld är han en simpel tjuv.

Jag vill leva i ett samhälle där den här sortens kreativitet får flöda, där vi applåderar människors förmåga att se, höra och sedan förädla. Somliga kan tycka att det är revolutionsromantiskt dravel och att vi har en civilisation med vissa spelregler som måste följas. Men faktum är att de flesta mänskliga civilisationer har varit kopieringssamhällen. Det är en historisk parentes vi levat i sen boktryckarkonsten, där upphovsmanaskap långsamt betraktats alltmer som en absolut äganderätt.

Vi behöver sätta oss ner och diskutera det här. Hur ska vi få mesta möjliga nytta av de nya teknologierna till minsta möjliga omställningskostnad för de som är beroende av de gamla strukturerna och institutionerna. Eller med Oscar Swartz underbara ord:

>Hallå, ursäkta! Vi har upptäckt ett litet problem här. De där lagarna om upphovsrätt kom till stånd under helt andra tekniska förutsättningar än dem som råder nu. Om ni bara försöker expandera de där lagarna till att täcka varje vrå i den digitala världen kommer ni dels att bygga ett fullkomligt olidligt samhälle och dels bygga bort de fullkomligt makalösa förutsättningar för en ny värld där all jordens information i princip kan vara tillgänglig för alla alltid. Vi kanske skulle sätta oss och kika litet på vad vi ville uppnå med upphovsrätten, hur kulturskapare har försörjt sig under historien, vad som har hänt under tidigare teknikskiften, vad de filosofiska och ekonomiska grundvalarna för upphovsrätten är, hur vi skall förhålla oss till det faktum att alla både kan sända och ta emot information och producera egna verk som de kan nå hela världen med utan mellanhänder! Så att vi inte kortsluter nätsamhället och dödar hela det löfte om en annan värld som finns där. Hallå, är det någon hemma??

Vi måste bara orka fortsätta förklara, att det är det här det handlar om. Inte att gratis är gott eller våra personliga behov av att fortsätta fildela. De handlar om vilket samhälle vi vill ge våra barn.

Må kraften vara med oss.

15 svar på ”Må kraften vara med oss!”

 1. men: han hade ju bara behövt fråga eddie izzard

  i ett samhälle där man ska dela lika på allt – det betyder ju solidaritet på hög nivå – och där det är så lätt att kommunicera som nu

  varför inte fråga: varför inte kommunicera

  man kanske hittar både lucas och izzard på fejan vad vet jag

  det värsta som kan hända är att grabben får ett nej: och då får han väl hitta på en egen monolog eller egna gubbar eller göra en leranimation (det finns knappst nån upphovsrätt på modellera) istället

  inom upphovsrätten och dom konstnärliga disciplinerna finns det också ett ganska stort mått och utrymme för både pastischer och travestier och imitationer: det är när man kopierar rakt av eller lånar helt utan tillåtelse som det börjar knipa

  det handlar i slutändan om rättvisa: jag tror att – i ett samhälle som skav ar vidöppet och där kunskap ska flöda åt alla håll – det är apviktigt med just rättvisa

  embryos senaste blogginlägg.. kapitel sexton

 2. Ett exempel på när ”rättighetshavarna”
  Verkligen ”suger” är när det drabbar en film som den här

  Självmordsfilmen part 2

  Del 1 har fortfarande ljud iaf. Men blir inte riktigt som det ska vara längre.

  Trisst vekligen trisst.

  mvh
  m00ns

  m00nss senaste blogginlägg.. Empatilösa och ansvarslösa

 3. @embryo – upphovsrättsinnehavarna till Happy Birthday har tvingat folk att ta ner filmer från födelsedagskalas för att man hör barn sjunga den. Påstå inte att du tror att Hollywoodstudios och leksaksjättar godtar att man gör film av deras varumärken ens som en pastisch eller parafras.

  Jag har försökt få tillåtelse att översätta låtar ägda av stora amerikanska publishers (där upphovsmannen är död) till svenska. De har en blankett som de svarar nej med, en stämpel. De värderar inte ens din förfrågan.

  Det är detta diskussionen handlar om. Inte om hur en ensam upphovsman skulle ställa sig till en förfrågan om samarbete eller förädling av ett konstverk.

  Det är inte upphovsmännen och piraterna som är motparter i denna konflikt. Det är kulturkonsumenterna och kulturproducenterna tillsammans mot underhållningsindustrin.

 4. Nåt i samma ämne.
  När rättighetsindustrin i sin iver förstör sitt bästa sätt att få gratis reklam. Måsta vara det här exemplet.
  Record Label Squashes Popular Music Video
  http://ask.pud.com/2009/03/05/record-labels-squashes-popular-music-video/
  ”I am a huge fan of Suffocation and have been air-drumming this song since the early 90’s. I put a video of me doing it on YouTube and it quickly gained over 3.5 million views.”

  ””PPPS- Here is the band’s biggest official music video. It has only been viewed 315,000 times.””

  m00nss senaste blogginlägg.. Empatilösa och ansvarslösa

 5. @M00ns (again) – nu hittade jag din andra kommentar i moderatorskön. Det där var faktiskt ett hysteriskt bra exempel. Du borde skriva ett separatinlägg om det och embedda videon om du inte redan gjort det.

 6. Precis , därför har jag snott hela din blogg rakt av med script och allt och lagt upp den på nytt på ett annat ställe på Internet där jag påtalar vitsen med att inte fildela.Är det inte underbart så säg att dela sitt material. 🙂

 7. @Göran: du har troll här…

  @Ghost (eller Henrik?): be gone, troll (och tack för att du förmerade ett bra inlägg).

  @Göran igen: tack för klippet! Genialiskt.

 8. @Ghost: Vart vill du att jag skall skicka filerna?

  Du förstår, jag tror verkligen på det här.

  Däremot skulle du nog se rätt fånig ut om du hade en piratbanner på sidan, mitt domännamn i sidhuvudet och min högst personliga fenix i temat. Det skulle dessutom utsätta dig för risken att anklagas för bedräglighet, vilket inte har ett dyft med upphovsrätt att göra.

  Ett vettigare alternativ är att du får temat, men tvättat från de mest personliga beståndsdelarna. Då kan du snickra till dina egna kännetecken, eller hyra mig för att göra det — jag gör det gärna oavsett om du tänker propagera mot mig sen. Jag kanske hatar det du säger, men…

  Nästa gång du tänker kommer med klyftigheter, så kanske du skulle läsa kåpyrajt-sidan först?

 9. Bra inlägg, men skulle bara vilja tillägga att Lego antagligen hade sagt ja direkt till att använda Lego som grund. De är extremt liberala till sina fans, efter de fick lite röda siffror och insåg vilka som faktiskt betalade deras löner.

 10. @robjoh – Efter att ha talat lite med mina barn – det borde man göra oftare så man lär sig ngt – så vet jag nu att Lego inte bara säger ja, de uppmanar sina fans att göra sådana här saker och det finns en speciell sajt med Lego Starwars-filmer under lego.com.

  Världen är fantastisk!

  PS Detta torde innebära att även Lucasfilms har waivrat sina rättigheter… DS

 11. För det första, tack för en mycket välskriven och bra blogg. Sansade samtal är oftast mer konstruktiva än högljutt skrikande. Men frustrationen gör sig dessvärre ibland gällande…

  För det andra(och kanske lite mer OnTopic), ”Vi måste bara orka fortsätta förklara, att det är det här det handlar om. Inte att gratis är gott eller våra personliga behov av att fortsätta fildela. De handlar om vilket samhälle vi vill ge våra barn.” Sammanfattar mitt beslut att gå med i piratpartiet och försöka kämpa för mina att barn inte ska behöva leva i ett samhälle där Time-Warner eller Universal dikterar vad de får veta eller tycka. Vidare och kanske ännu viktigare är att jag inte vill att privata intressenter skall få bedriva polisiär verksamhet eller rota omkring i mitt hem. (Min dator är betydligt mer privat och personlig än mitt hem för övrigt…)

  Jag har många gånger under flera år än vad jag orkar minnas frågat olika representanter för underhållningsindustrin; är det inte bättre att sälja 100 000 ex för 1 kr styck, än att sälja 1 ex för 100 000? Svaret har dessvärre alltid varit detsamma. (jag behöver väl inte tala om villket av alternativen de valde…) Det finns helt enkelt inget intresse hos de stora bolagen att ändra sig, de tjänar för mycket pengar för att bry sig. Varken om sina kunder eller sina artister. Nu kommer krokodiltårarna om att det är synd om de små kreatörerna -skitsnack på ren svenska. De tycker synd om sig själva, inga andra.

  Därför känns det änn mer angeläget att inte tillåta dessa egennyttiga minoritets intressen att diktera lagar, regler och marknad efter sina mål.

  Sorry för kapningen, var bara tvungen att få ur mig lite frustration…

  /Mackan

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.