Läsarförakt, lyssnarförakt, väljarförakt

Från Leo Erlandsson fick jag idag veta att Peter Sunde har den goda smaken att citera Thomas Paine:

>What we obtain too cheap we esteem too lightly.

I citatet gömmer sig ironin att piratrörelsen konstant anklagas för att vara snåla och ovilliga att betala för sig – dvs cheap. Men det är inte det handlar om. Att göra om frågeställningen till denna förenklade, moralistiska, svartvita bild visar bara på ett monumentalt förakt. Ett förakt för inte bara en hel generation. Nej, vi finns i alla åldrar vi som känner oss misshandlade och missförstådda.

Det handlar om ett förakt för en hel läsekrets, en hel lyssnarskara, en hel väljarkår.

###Läsarförakt

De har varit några stycken, representanterna för Sveriges författare och gammelmediala journalister (Jan Guillou, Liza Marklund, Carina Rydberg) som har velat göra sig till tolk för hela sin yrkeskår. De har utan att bry sig om att sätta sig in i vare sig teknik, ekonomi eller spridning av upphovsrättsligt skyddade verk utnämnt en hel rörelse till tjuvar. Spännande nog en hel rörelse som inbegriper många av de kollegor de gör sig till tolk för (Unni Drougge, Anna Troberg, Anders Widén och lustigt nog Carina Rydberg igen).

Senast i raden av träskallar är Dick Harrison som lyckas med konststycket att gråta ut över en utebliven försäljning när han bevisligen inte tillhör de mest nerladdade författarna i Sverige. Han har antagligen större problem med gammaldags xeroxkopiering.

Dick fungerar dessutom som ett utmärkt exempel på det läsarförakt jag talar om. Han anser nämligen inte att han behöver upprätthålla någon annan kontakt med sin läsekrets än böckerna. Det ingår inte i jobbet för en författare. Han ska helt enkelt ha betalt eftersom han skriver.

I de flesta arbeten kan man inte definiera bort behovet av kunder, men det är klart när man anklagar sin läsare för att vara tjuvar, så är det ju uppenbart att man inte ser dom som kunder. Frågan är bara hur länge man har läsare. Jag har i vilket fall läst min sista Dick Harrison-bok.

Ett annat läsarförakt är det som uppvisas av papperstidningarna. DN:s Wolodarski kallar idag självaste Google för parasiter. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att anse att jag har mer nytta av Google än av DN. Varför det är fult av Google men fint av DN att aggregera information har jag redan funderat över idag.

Och det tål verkligen att fundera på. För Wolodarski tycks mena att det är läsekretsens fel att hans tidning inte tjänar pengar. Den läsekrets som upptäckt att den får en lika bra eller i alla fall mer prisvärd nyhetskälla genom att använda gratistidningar och gratistjänster på nätet. Jag tror vi nyhets- och samhällsintresserad är vuxna nog att välja bort dåliga nyhetstjänster, som t ex DN som ju uppenbarligen inte respekterar oss och våra val.

När vi gör det valet ropas på rättsliga eller politiska ingripanden. De som ropar borde minnas att det sällan har varit lyckat att förbjuda eller begränsa användningen av modern teknik för att rädda företag som är fast i den gamla. De som vill överleva måste istället utvecklas med sin tid.

###Lyssnarförakt

Om författarna har problem med sina läsare så är det ingenting mot hur arga musikerna är på sina lyssnare. Mångmiljonärerna Björn Ulvaeus och Per Gessle (som dessutom båda varit inblandade i upphovsrättstvister) vill att vi ska tycka så synd om dem för deras uteblivna inkomster (för att de blir bestulna). Fast det de egentligen vill är ju att göra sig till talesmän för de som i framtiden ska kunna sitta på en hög av guld tack vare gamla meriter och gamla royalties.

De tycks inte fatta att dagens begåvade unga artister är på väg någon helt annanstans. En annan typ av musik, en annan yrkesroll och en annan sorts karriär. Och att det sker av nödvändighet. För när dagens unga börjar närma sig pensionen kommer det inte finnas några stora nationella radiostationer och tevekanaler som kan generera fantasisummor i STIM, inte heller några möjligheter till royalties genom att ge ut den tredje sortens plastbit och tvinga alla fans att köpa samma musik för tredje gången.

Ska vi kalla det lyssnarförakt? Om ni tvivlar så kan ni läsa vad Åsa Jinder skriver på sin blogg till en förhållandevis artig läsare som kommenterat:

>Ännu en idiot.
>Som pratar om SIN INTEGRITET som om den vore viktigare än det faktum att han STJÄL FRÅN ANDRA.
>Lägg ner för fan. På allvar.
>Lägg ner.
>Det går verkligen inte att diskutera med idioter. Tjuvar.
>Som buhuuuuuar om sin integritet och buhuuuar om stopp på samhällutvecklingen om inte de får stjäla…buhuuuu.
>Vad är det som är så svårt att förstå i meningen – du skall betala- du, skall eller betala?

Leo Erlandsson som skrev kommentaren Jinder svarar på hade på inget sätt antytt att han inte ville betala för musik. Han kunde mycket väl ha varit en framtida köpare av en Åsa Jinder-skiva. De flesta av oss som är mot IPRED och kritiska till TP-domen vill faktiskt inte stjäla musik. Många av oss fildelar inte ens. Jag har betalat för all musik jag äger.

Vad vi däremot är, är förbannade. Arga på en bransch som inte litar på oss, som behandlar oss som tjuvar. Som tvingar oss att köpa samma vara flera gånger. Som inte låter oss spela den musik vi köpt var vi vill. Det betyder i mitt fall att jag kan ha förståelse för de sk tjuvarna, förståelse för att man till slut ledsnar på att det man vill köpa inte går att köpa.

Jag saknar också den gamla skivbutiken där det var självklart att man ville provlyssna innan man köpte. Oerhört mycket av de musik som ligger och skräpar som mp3:or i folks datorer spelas aldrig. Den plockades ner för att provlyssnas och har sedan glömts bort. Är det verkligen upphovsrättsbrott att flytta en bunt ettor och nollor om dessa ettor och nollor aldrig blir omgjorda till musik av en DA-omvandlare? Och om det är det juridiskt, är det rimligt?

Varför är artisterna så arga när det var de och deras representanter som startade krig mot kunderna? Extra underligt blir alltihop när vi talar om ett rättsfall om saker som skedde för fyra år sen, när det idag äntligen börjar dyka upp tekniska och affärmässiga lösningar.

###Väljarförakt

Till sist är det dags att döpa om politikerföraktet. Det handlar inte om ett förakt mot politiker. Det handlar om politikernas förakt mot sina väljare. Det är dags att kalla det vid dess rätta namn: Väljarförakt!

Efter Bodströmsamhället, FRA-frågan, stiftandet av IPRED-lagen så är det tydligt att vad väljarna vill tala med sina politiker om är ganska ointressant för politikerna mellan valen. Vi blir fler och fler som ger upp hoppet om partier som inte tycks ha behov av något annat än väljare. Medlemmar vill man väl fortfarande ha, men aktivister, funktionärer och folk som vill vara med och forma politiken, nej tack.

När människor reagerar med att starta nya partier så är detta en av de mest grundläggande politiska rättigheterna. Något som borde högaktas av det politiska systemet, även om det inte håller med om idéerna hos de nya partierna. Om ett nytt parti dessutom lyckas med något som närmast är den moderna politikens heliga Graal, att engagera ungdomar politiskt, så borde ju detta parti väcka en smula intresse. Men det som sker är ett förminskande och förlöjligandet av nya partier. Piratpartiet är knappast det första partiet som råkar ut för detta.

Det är dags för lite respekt och tolerans inte bara mot piratpartiet utan mot läsare, lyssnare och väljare.

31 svar på ”Läsarförakt, lyssnarförakt, väljarförakt”

 1. Lysande text, Göran. Fullständigt lysande.

  Jinge: PP ska inte vara fritt från kritik, vare sig idag eller imorgon. Alla politiska partier bör granskas kritiskt, alltid. Som sossarna brukar säga när de blir ertappade med fingrarna i syltburken: vi välkomnar den här debatten. 😉

  Joshua_Trees senaste blogginlägg.. Att få lön för sitt arbete

 2. Jag tycker att du gör fel när du går in på hur mycket pengar ABBA-Benny har. Det blir inte mer eller mindre rätt, eller mer eller mindre stöld, beroende på hur bra ställt offret har det. Det är ful-argumentation och att plocka billiga poäng. Vad du ska rikta in dig på är huruvida det är stöld eller inte.

  Sen så tycker jag att det är viktigt att inte försöka förringa politikerföraktet. Det borde lyftas upp mer så det kan bli större 🙂

 3. @Jinge – Det här tycker jag är att förlöjliga: ”Blondinbella och PP påminner annars en hel del om varandra. 🙂 Fast BB är sötare än Falkvinge… Men bara det att de tänker lägga ner rösterna är ju att BE om att bli angripna.”

  @Tomas – I normala fall skulle jag hålla med dig. Jag ogillar den sortens misstänkliggörande argument där man nämner att någon är rik bara för att ge folk en bild av girighet. Men att jag tar upp Ulvaeus och Gessle som mångmiljonärer i det här fallet är för att jag tycker lyssnarföraktet blir så mycket större när man har så mycket flera lyssnare som har burit en till en sådan position.
  Om ett halvsketet punkband om knappt har någon publik spottar på den som ett statement för hur oviktigt en stor publik är, så är det inte samma sak som när två av ikonerna för den svenska kommersiella hitmusiken med stora lyssnarskaror gör det.
  Jag tycker det är mycket allvarligare med väljarförakt än med politikerförakt.

  @Josh – Tack! Beröm från dig efter den text du skrev igår gör mig närmast rörd.

  @Matthias – tack och krya på dig.

 4. Jag har länge pratat om väljarföraktet, men detta är första gången jag hör någon annan tala om det. Härligt att någon annan också uppmärksammar det!

 5. Lysande! Läsar- och lyssnarförakt kommer att reglera sig självt. Att artister kan uttrycka sig så beror enbart på att upphovsrättsindustrin som mellanled hindrar dem att ha verklig kontakt med en publik. De blir snart bortvalda. Det är värre med väljarföraktet. Vid någon punkt kommer det att orsaka att rättssamhället kollapsar och vad som följer av det kan ingen veta, men det kan inte vara något bra.

 6. Göran: För lyssnarföraktet har det en poäng. Men som sagt, för frågan om det moraliska och om det är stöld eller ej är det irrelevant.

  Det sista om politikerförakt/väljarförakt var lite skämtsamt menat 😉

 7. @Tomas – då är vi helt överens – jag skrev inte den här bloggposten för att diskutera moralen i fildelning, jag har på tillräkligt många ställen konstaterat att jag tycker det är fel och inte ägnar mig åt det så länge det är olagligt, även om jag tycker stöld är helt fel ord.

 8. Fick ett svar från en politisk sakkunnig hos Inger Segelström (S) apropå förslagen om förlängningen av upphovsrätten som ska beslutas i Europaparlamentet nu på onsdag:
  ”Hej Gun, håller väl inte riktigt med dig om att Crowley-rapporten kuppas igenom, då de lyfte av den av dagordningen för att förhandla fram en position med rådet för att det skulle kunna bli en förstaläsningsöverenskommelse, jag håller dock med dig om att det är en olycklig rapport. Jag är väl insatt i frågan, och det är även jag som handlägger frågan inför omröstningen. Jag är tacksam för dina åsikter och jag skall lugna dig, jag tänker råda mina ledamöter att rösta emot förslaget. Jag tänker råda dem att rösta på de ändringsförslag som de gröna och Kommunisterna lagt, var för sig, som handlar om att förändra upphovsrätten, så att ingen skall kunna bli av med rätten under sin levnadstid. Ett av ändringsförslagen handlar om att förkasta hela förslaget till ändringsdirektiv. Jag tror inte att detta kommer att gå vägen, därför kommer vi också att rösta för de andra ändringsförslagen som de gröna och vänstern också lagt som förändrar direktivet, vilket ger mer rättigheter till musikern och mindre till musikindustrin”.
  Andreas Sjölander.
  Hans mejladress är SEGELSTRÖM Inger ASSISTANT inger.segelstrom-assistant(snabel-a)europarl.europa.eu om du känner för att delge honom några värdefulla synpunkter.

  farmorguns senaste blogginlägg.. Ännu ett mejl till Europaparlamentets svenskar

 9. Förakt. Att artister kan förakta sina beundrare, de som gett dem allt de idag har.
  Ja, vi spolar dem, även dem, i soptunnan.

  Inser de inte att de flesta av oss som är så vreda idag faktiskt har lagt ner stora summor på dem?
  Men vi störs av deras girighet, och deras oförmåga att se vad de gör i ett större perspektiv. Att de säljer ut värden som demokrati för att de ska skinna oss på mera pengar.
  Ynkligt.

  Dessutom blir de ju själva lurade av sina direktörer och organisationer.

  larsericks senaste blogginlägg.. Inrätta en politikens kundtjänst

 10. Åsa Jinders idiotförklaringar av alla människor påminner mycket om gode herr Micke Wennborn som också är någon slags musiker (Barbados bl.a.(?!)) Alla argumenten går ut på att ”DU ÄR EN IDIOT” och sedan tycker dom själva att dom är otroligt smarta och kvicka som kan vräka ur sig sådant. Patetiskt.

 11. Pingback: Dallben funderar
 12. Grymt bra text! Kunde inte sluta läsa. Jag tycker utvecklingen i Sverige är skrämmande och är glad över att så många inser att vad som håller på att ske/sker är fel och farligt. Kritiker tror debatten handlar om tjuvar som stjäl musik, böcker och filmer. Fel. Debatten handlar om demokrati, frihet och integritet.
  Tack för en lysande text!

 13. Läsar eller lyssnarföraktet som det talas om är väl inte annorlunda än någon annan affärsidkares förakt gentemot dom som inte är ggoda, eller ens tenderande kunder, utan bara tjuvar. Det rör sig om affärsidkare och köper du inte det dom säljer har dom ingen anledning att vara tacksamma. Vad är konstigt?

 14. @Stefan- Läs igen och sluta pådyvla mig eller någon annan åsikter och förhållningssätt vi inte har. Jag liksom många andra med mina åsikter är en betalande kulturkonsument med en mer än genomsnittligt konsumtion. Jag köper skivor, DVD-filmer, betalar för betal-TV, går på konserter, teaterpjäser och bio.

  När jag talar om läsar- och lyssnarförakt så känner jag mig specifikt föraktad av Dick Harrison som jag har flera böcker av hemma i bokhyllan (betalade till fullpris) och Åsa Jinder som finns representerad i min likaledes betalda CD-samling.

  Att kalla mig tjuv utan att ens ha brytt dig om att läsa vad jag skriver är inte bara oartigt. Det är ett exempel på att du uppvisar samma förakt.

  Kryp tillbaka under den sten du kom ifrån!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.