Låt våldtäkt vara våldtäkt

Det är inte bra när vi devalverar värdet hos laddade ord i vårt språk.

Oavsett om det gäller på det privata planet om vi säger att vi älskar någon lite för ofta och lite för lättvindigt, eller i samhällsdebatten när vissa tar till ordet tjuv för att förstärka sin argumentation i ett sammanhang där det fortfarande är tveksamt vad som gäller.

Men allra värt tycker jag nog det är när vi minskar laddningen i något som i grunden handlar om en fruktansvärd känslomässig upplevelse. När vi tar ifrån de kränkta djupet i deras kränkning. En lagstiftning som breddar våldtäktsbegreppet till att till och med kunna inbegripa en kärlekshandling. Det är en lagstiftning om förlorat verklighetskontakten.

Hanna funderar kring medhjälpsbegreppet som ju blivit ännu mer aktuellt i och med TPB-domen.

Jag skulle gärna vilja höra Johanna Sjödins åsikt i frågan.

5 svar på ”Låt våldtäkt vara våldtäkt”

  1. I detta inlägg (http://johannasjodin.blogg.se/2009/march/utkast-katrine-kielos.html) berör jag hur fel det kan gå när man tycker det är viktigare att använda kraftfulla ord än att göra sig förstådd och hjälpa de utsatta. Jag har skrivit en hel del om detta och om den missriktade pedofilhysterin som vill ”skydda” unga kåta människor från sig själva.

    Jag tycker ordet våldtäkt är nästan enbart dåligt som det används i nuläget, men jag har ännu större problem med den nuvarande lagstiftningen som kriminaliserar sex. Att lagen säger att den minderåriga person som har frivilligt sex är ett våldtäktsoffer är naturligtvis ett grymt hån mot alla våldtagna kvinnor.

    Johanna Sjödins senaste blogginlägg.. Kan svenska ungdomar leva ut sin sexualitet?

  2. @Johanna – det var just eftersom jag läst några av dina inlägg i den här frågan som jag närmast förväntade mig att du skulle ha något intressant att säga om åklagare Hammarstrands utspel. Det är ju inte bara ordet våldtäkt som blir ”våldtaget” utan även 14-åringars rättigheter.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.