Low hanging fruit

Rick Falkvinge avslutade gårdagens utskick med en uppmaning:

>Satsa på, som jänkarna säger, lågt hängande frukt. Värva röster. En person som redan tycker som oss, men inte hade tänkt rösta, och som du övertygar att gå och rösta på Piratpartiet, ja, den rösten är precis lika mycket värd som den där personen du aldrig kommer att kunna övertyga, och mycket lättare att nå.

Jag är en typiskt lågt hängande frukt. Mittemot mig sitter en piratpartist, Marcus som startade Livbåten. Jag insåg när jag läste Falkvinge igår att Marcus nog ser mig som en tänkbar röst i EU-valet. Snabbt snurrade hjärnan igenom ett tänkbart samtal med Marcus. Ja, vi känner varandra såväl att jag kan sköta även hans sida av argumentationen. Fråga honom om ni inte tror mig.

Marcus (i mitt huvud) behövde inte lägga ner mycket jobb på att övertala mig att ge min röst till Christian Engström som ju dessutom själv gör sitt bästa för att puffa mig i den riktningen när han skriver:

>EU-valet är ett perfekt tillfälle att sända en skarp varning till politikerna. “Skärp er, annars ligger ni löst till i riksdagsvalet 2010 också” är budskapet. Genom att gå och rösta kan vi medborgare visa politikerna att vi menar allvar. Tappade procentenheter är det enda språk som politiker verkligen förstår och känner i hela kroppen.

Men jag är redan partimedlem någon annanstans. Ser ni hur tunn min sista försvarslinje är. Skulle det enda skälet jag har att inte rösta pirat vara en lojalitet mot ett parti som till synes fullständigt struntar i en av mina hjärtefrågor. Är inte den lojaliteten missriktad?

Samtidigt så kan jag inte tänka mig att stödja Piratpartiet eller någon enfrågerörelse i riksdagsvalet. För mig är valet mellan politiskt system, mellan höger och vänster och några av de sakfrågor som skiljer socialdemokraterna från alliansen lite för viktiga.

Hur reagerar partiet kan man också fråga sig. Vi har valhemlighet i Sverige, så rösta pirat kan jag ju göra utan att bli utesluten ur mitt parti. Jag antar att det också går bra att visa att man tycker piratpartiets program är bra och att deras frågor är viktiga.

Att gå ut offentligt med att man lägger sin röst på ett annat parti är förmodligen mer tveksamt. För en timma sen sa jag till Marcus att han övertalat mig in absentio, men nu är jag ledsen Marcus, att behöva säga att jag ångrat mig igen. Jag tror inte jag kan lägga min röst på ett sätt som jag inte kan stå för offentligt.

Så vad kan vi göra, vi som inte vet vilken fot vi ska stå på? Är det inte dags att samla alla piratmoderater i ett nätverk. Vi som är moderater och vill få till en diskussion i partiet om Ipred, om FRA, om Acta och om användningen av PKU-registret innan det också är för sent.

Piratmoderaterna – Moderater mot övervakningssamhället. Jag har som ni ser till och med skissat på en logotyp. Vilka är med?

24 svar på ”Low hanging fruit”

 1. Piratmoderater? Nätverk? Det är en lysande idé! Idén finns redan inom åtminstone centern och socialdemokraterna.

  Jag är redo att samordna sådana nätverk från pps håll. Hör av dig om du vill gå vidare med idén.

  /Mikael, styrelsen, PP

  PS. Sen kan du ju bli GuldModeratPirat såsom vi har GuldCenterPirater och andra…

  Mikael Nilssons senaste blogginlägg.. FRAntologi.se lanserad!

 2. Jag är med. Men tills moderaterna skärper sig röstar jag på Piratpartiet. Jag har tyvärr en känsla av att jag får vara pirat länge. Och varför kan du inte stå för att du röstar pirat? Är kultur, rättssäkerhet och integritet fel?

 3. Tja, i alla andra avseenden rör vi oss mot att avskaffa anonymitet. På sina håll har det provats att e-rösta (Estland bland annat) och det känns som en sak som hör framtiden till. Det skiter förvisso våra folkvalda i, men om det blir verklighet – kan vi hävda valhemlighet med FRA hängande över axeln? (Ok, jag är inte fullständigt paranoid, jag raljerar lite, men samtidigt har övervakningsivern redan överträffat mina vildaste fantasier på bara ett par år…)

  Joshua_Trees senaste blogginlägg.. Dagens citat

 4. Neh. Som tidigare borgerlig allmänliberal väljare har jag bestämt mig för att aldrig någonsin mer rösta på något av de nuvarande regeringspartierna i något val, lokalt, nationellt eller till EU-parlamentet. Efter FRA-spektaklet har de förbrukat mitt förtroende totalt för resten av min livstid (och 70 år efteråt).

  Jag kommer antagligen vara piratpartist tills piratpartiet inte behövs längre, sen får vi se vad det blir. Men det blir helt säkert inte moderaterna, folkpartiet, centern eller kristdemokraterna.

 5. Vad sägs om att spegelvända piratflaggen horisontellt och sätta den på bokstaven ’d’ i moderaterna? 😉

 6. Hahaha – ett tag var jag så himla arg på alla dessa deokratifientliga lagar som ingen verkar begripa innebörden av längre än näsan räcker att jag registrerade bloggen Piratkaramellerna och hamnade då i Blogger spamfilter. De trodde att jag var en sån sån skulle sprida elakheter omkring mig… Det tog flera dagar innan jag blev godkänd faktiskt. Men jag använder inte den bloggen utan kör hårt med MMK ochlever på hopet attd et gör lite skillnad att protestera. Det mesta är man med på.

  Det finns öppna moderater, nya moderater och moderata kvinnor och moderata ungdomar och moderata seniorer, så varför inte pirata moderater ;-). Men jag tvekar om att blanda ihop loggorna bara. Såbn´t brukar inte grafiska profilerare gilla, haha.

  Marys senaste blogginlägg.. Fredrik kände lite av skalvet i Florens…

 7. Fd. Moderat som nu gått med i Piratpartiet.
  Håller med men frågan är så viktigt så min röst går nu till Piratpartiet!

 8. Göran du röstar som ditt samvete säger, men det vet du redan för du vet ju hur jag resonerar 😉

  Jag tror att ett moderat nätverk à la piratmoderaterna är en väldigt bra idé. Tyvärr tror jag inte att det kommer hända något väsentligt förrän piraterna kommer in i EU-parlamentet, och helst också riksdagen.

  Det är nu fem månader sedan jag tog steget över. Det som gjorde att jag dröjde så länge var just obehaget att rösta på ett enfrågeparti. Efter mycken självrannsakan så insåg jag att det var ett konstruerat hinder. Jag insåg att jag inte skulle bli glad över en ny sosseregering med Mona i spetsen, men att jag skulle bli ännu olyckligare av att frågor om integritet, rättssäkerhet, kontrollsamhälle och informationsfrihet fortsatte leka döende svanen.

  Jag insåg att DET ENDA som kan vända den trenden är att få samma effekt som en gång miljöpartiet. Oavsett vad man tycker om deras politik, så satte de miljön på alla andra partiers karta — det var inte längre en fråga man KUNDE nonchalera.

  Så jag är och förblir pirat, till och med när jag slutat konsumera underhållningsindustrins alster.

 9. Låt mig i all ödmjukhet få försöka plocka lågt hängande frukt såväl till höger som till vänster.

  Du är redan pirat. Du behöver bara någon som talar om för dig varför.

  Du vill välja politiskt system. Att välja pirat är att välja politiskt system. Piratfrågorna är inte några perifera frågor. Tvärtom rör varenda en av dem dina kärnvärden. Skulle du kalla dem hjärtefrågor om vad jag skriver inte är sant?

  Du törstar efter frihet. I den gamla världen finns det för lite av den. Vad du än vill ta dig för finns det för mycket regler och bestämmelser som i detalj kontrollerar allting. Det är omöjligt att kalla dessa betingelser frihet! Du törstar efter jämlikhet. I den gamla världen finns det för lite av den. Var du än vill ta dig för så är det ett orättvist faktum att alla inte startar med samma lott. Det är omöjligt att kalla dessa betingelser jämlikhet.

  Men det finns en ny värld! I denna nya värld finns det riktig frihet. Bygga ett hus i den gamla världen och vara laglig samtidigt? Förbered dig på maratonläsning av juristporr. Bygga ett hus i den nya världen lagligt? Börja nu och bekymra dig inte. Detta är frihet. Bygga ett hus i den gamla världen? Är du rik eller? Bygga ett hus i den nya världen? Endast din själ sätter gränserna. Detta är jämlikhet.

  Och det finns inga gränser! Det gränslösa samhället är här! Det är inte bara en dröm. Det finns! Det är så nytt att ingen känner igen det som en nyhet.

  Varför är den nya världen så vacker? För att det finns frihet. Detta är den positiva visionen som piratismen handlar om. Och det finns jämlikhet. En värld där du kan göra vad du vill. Om du misslyckas så faller ditt försök i glömska och du kan börja på ny kula igen utan att ha förlorat något annat än lite tid. Lyckas du kan du få gränslös och frivillig respekt. Frivillig respekt är inne. Respekt genom makt är trist, gammalt och hopplöst ute. Det finns ingen startkostnad som begränsar inträdet. Ingen kontrollpost som väljer vilka som får vara med. Alla ska med! Här är vi alla jämbördiga och det är bara kvalitén på våran själ som sätter gränser. Detta är den positiva visionen. Detta är jämlikhet. Detta är frihet.

  Det är en vacker ny värld som har alla kvaliteter du håller kära. Fråga dig själv: Är det inte så att mitt moderparti arbetar tvärt emot sina egna hjärtefrågor?

  Accepterar du det? Ska du låta de hållas med att försöka göra om den nya fina världen till en avbild av den gamla trasiga världen endast på grund av deras rädsla att förlora sin makt? Maktmissbruk? Ja, jag kallar det maktmissbruk. Det är den värsta sortens missbruk, när man väl är fast tycks det vara förfärligt svårt att sluta.

 10. Slutklämmen kom visst bort…

  Lyckligtvis har vi ett vapen kvar, det enda vapen vi har kvar och det enda vapen de aldrig kan ta ifrån oss. Vi kan vända på klacken och gå. Ta ifrån maktmissbrukarna deras makt genom att sluta lyssna på den gamla visan ständigt upprepad från både de röda och de blå: ”Ge oss bara en mandatperiod till så ska vi sluta… den här gången lovar vi att vi kan hålla fingrarna i styr, den här gången ska det bli annorlunda”. Men det blir aldrig annorlunda. När ska vi sluta lyssna på personer under tung influens av makt och korruption? Det börjar bli dags nu. Både för deras och för våran skull.

 11. Men hallå!
  I Europavalet är det som moderat knappast svårt att rösta på sitt parti. Var Fjellner och Hökmark står och vad de har för kapacitet är väl knappast någonting att undra över efter den senaste mandatperioden?

  Faktum är att med hänsyn till hur mkt konstigheter som kommer från EU, så har vi inte råd att använda valet för att hämndpinka på dem som pinkat på oss. Vi måste ovillkorligen ha folk där som har laddade vapen och som vet hur man hanterar dem, från start. Att komma in i en sådan apparat som EU-maskineriet/politiken är tar rimligen närmare ett år… På ett år hinner många repressiva regler att införas.

  Piratpartiets siffror är tyvärr lika mycket värda som moderaternas i rikspolitiken. Så snart deras motståndare slutar tomta så kommer folk att återgå till sina vanliga lojaliteter. Dessutom så avgörs de flesta integritetsfrågorna, inte under rubriken integritetsfrågor eller internet, utan inom de områden där Piratpartiet saknar programpunkter. Stabilt och tryggt?

  Sophia Bs senaste blogginlägg.. Upphovsrätt och kostnad

 12. @Sofia B: Visst är såväl Fjellner som Hökmark alldeles utmärkta. Särskilt om man jämför dem med rikspolitikerna (med något undantag).

  Det minskar inte behovet, såväl det symboliska som det reella, av att få in piratpartiet i såväl EU som riksdagen. Sprängkraften i att få in PP i EU eller riksdagen ligger i att partiet inte längre går att nonchalera och vifta bort.

 13. Hmm. Har inget emot PP, de gör mycket nytta men att ge nätverket namnet Piratmoderaterna är att ge dem cred för mer än vad de har gjort. Att vara moderat är, och har alltid varit, att vara emot FRA-lagar, Ipred och en massa andra korkade lagar. Sen att dagens moderata företrädare på riksplanet fullkomligt pissar på den ståndpunkten är egentligen en annan sak. Byt namn på nätverket och du får lättare mitt stöd iaf. 🙂

  Peppes senaste blogginlägg.. Finalresultatet

 14. @Leo – Jag skulle väl kunna stå för att jag röstar Pirat om det inte vore för att jag faktiskt tror jag vill fortsätta vara medlem i Moderaterna, tror alltså…

  @Josh – Valhemlighet, schmalhemlighet!

  @Lars – Jag förstår dig. Jag har lugnat mig nu, men förra sommaren så skrev jag på ett utträdesbrev till moderata partikansliet.

  @Tor – kul, men jag tror min logotyp mest var en frustrerad lek med något piratkopierat gafikprogram 😛

  @Mary – det är klart konservativa grafiska profilerare inte gillar re-sampling, men är det inte det vi pirater gör? 😛
  Skämt åsido. Jag vet inte om jag är en piratmoderat eller en moderat pirat. Det känns som vi är några som känner så, borde vi inte göra något tillsammans.

  @Egil – det är ju lättare för dig som bytt parti.

  @Marcus – du vet var jag står 🙂

  @KNX – det här säger jag inte för att jag tycker du stjäl plats utan som en ren komplimang – om du inte redan har en, skaffa dig en blogg!!!
  Men jag tror du har fel, så mycket pirat är jag inte än. Jag tror vi behöver partier som är beredda att ta regeringsansvar , vara pragmatiska och kompromissa. Jag är bara förbannad för att jag tycker de kompromissar bort fel saker.

  @Sophia B – För mig handlar det inte om Fjellner och Hökmark. Jag vet att det gör ett bra jobb, jag vet att de tillhör den delen av partiet som är tveksamma eller mot integritetsinskränkningarna. Istället handlar det om signalen. Om jag någon skulle rösta på piratpartiet för att visa att jag inte är nöjd med vad alliansen hållit på med sedan 2006 och verkar fortsätt med så är det i EU-valet. Att lägga en röst på dem i ett riksdagsval och riskera att min röst blir en del av regeringsunderlaget för socialdemokraterna är utslutet.

  @Peppe – Hur tycker du vi ska berätta för vår partistyrelse och våra riksdagsmän och statsråd att de inte är moderater?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.