Små saker kan vara stora – om man vill kissa!

Lyssnade på de lokala morgonnyheterna på radion på väg till stationen och hörde en rektor säga att ”vi kan ju omöjligen kolla toaletterna varje dag” samt ”det har ingen berättat för mig” apropå att hennes elever inte kissar i skolan för att toaletterna är för dåligt skötta.

De hade visat sig vid en snabb undersökning att en fjärdedel av Göteborgs skoltoaletter saknar tvål och pappershanddukar. Jag vet inte om det är en mänsklig rättighet att tvätta händerna när man varit på toa, men det är ju ganska lämpligt.

Jag frågar mig hur lite en rektor får veta om sin skola. Jag frågar mig också hur skolan inte kan klara av att kolla toaletterna varje dag när en Statoilmack kan göra det en gång i timman.

Ett annat problem är att eleverna inte respekterar sin egen miljö. Troligen är det de som förstör toaletterna. Vill man slå två flugor i en smäll borde man helt enkelt låta eleverna ha toalettjour. Låna Statoils system med en timlista som ska kvitteras. En gång i timman kollar man pappers- och tvåltillgång samt status för städning, klotter och eventuell skadegörelse.

På en normalstor skola blir det ju inte mer än en toajoursdag per termin och elev om ens det.

5 svar på ”Små saker kan vara stora – om man vill kissa!”

 1. Min ringa erfarenhet av skolan säger mig att problemet främst är just rektorerna, och inte så mycket lärarna, resurserna och så vidare. Där jag jobbade som lärare var rektorn ständigt frånvarande i diverse möten. Skolan sköttes istället av en underbetald assistent (som gjorde ett fantastiskt jobb, men saknade formell makt och rätt att fatta vissa beslut). Jag pratade med lärare där och jag har pratat med ett par andra lärare genom åren därefter och fått uppfattningen av att den situationen inte är unik.

  Så min lösning på problemen med skolan är att se till att chefen är på sin arbetsplats och kan ta ansvar för dess arbetsmiljö.

  Joshua_Trees senaste blogginlägg.. Oförskämda slynglar finns i alla åldrar

 2. Kissprov för rektorer således.

  Beordrad daglig toalettkontroll och indata för lönesamtalet är en enkät bland eleverna om toaletternas skötsel.

 3. En intressant sak är att det är bevisat att om man fräschar upp ett område (eller en toalett) så kommer folk att sluta sabba och underhållet blir minimalt.

  Det gjordes en undersökning om detta i england har jag för mig där de tog två gränder, en som de fräschade upp och en som de lät förfalla och den somde fräschade upp höll sig fräsch från sopor, piss och grafitti. Samma borde kunna appliceras på en toalett.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.