Anledningar att ladda ner istället för att köpa

Hos Otyg hittade jag en liten analys av problem med de lagliga alternativen för framför allt laglig filmnedladdning.

Ett Otygs funderingar och betraktelser — En snabbis om fildelning:

> Kan alla mediebolag samla sitt utbud på en och samma sida så har vi kommit en bit på vägen, om mediebolagen sedan släpper den paniska fildelningsrädslan och tar bort sina DRM-skydd och lägger upp filerna i format som har brett stöd på alla plattformar så är kriget nästan vunnet. Om man sedan går ett steg till och lägger sig på en prisnivå som motsvarar priserna hos videouthyrarna så är saken löst.
>
> Det finns nämligen ingen anledning att ta samma pris för en DVD som man säljer som man tar för en fil som användaren kan ladda ned.
>
> Den dagen ovanstående är uppfyllt, d.v.s. att de lagliga alternativen erbjuder ett brett utbud som fungerar även för oss som inte kör Windows till ett rimligt pris då kommer jag sluta ladda ned. Den dagen jag slipper se en skylt som säger att den som kopierar filmen förtjänar spöstraff på en film jag köpt så kommer jag sluta ladda ned och den dagen cd-skivan jag har köpt går att spela upp i datorn och kan konverteras till ett format som min bärbara mediespelare fixar utan en massa handpåläggning så kommer jag sluta ladda ned.
>
> Det handlar inte om gratis, det handlar om att kunna använda det man betalar för och det handlar om att slippa bli behandlad som en brottsling när man använder det man köpt. Ska det vara så svårt att begripa?

Nu skall vi se…

+ Använder inte Windows Media Player… check! (nästan vad som helst är bättre)
+ Vägrar betala för DRM-skadad fil… check! (DRM måtte ha hittats på av folk med bockhorn)
+ Vill inte betala för fysiskt media, distribution och omslag jag inte tar del av… check! (varför skulle jag göra det?)
+ Vägrar betala för att se APBs infantila ”downloading is stealing”, och absurda EULA-begränsningar… check! (en DVD får endast hyras ut, men inte visas för flera eller på oljerigg, en annan bara säljas inte hyras ut… fast innehållet är förstås identiskt)

Dessutom har såväl musik som film och mjukvaruindustrierna pratat om kommande lösningar i RÄTT MÅNGA ÅR nu, men de är fortfarande inte i närheten. Apple och Spotify, som båda är oberoende har lyckats bra mycket bättre. De kanske skulle ägna en bit av miljardbeloppet de använder till lobbying till att skapa fungerande säljkanaler med rätt och bra utbud? Det skulle ge mer än deras nuvarande strategi. Eller ännu bättre, kan inte kreatörerna förbigå idiotorganisationerna och skaffa sig egna tjänster?