Pirater = tjuvar och pack?

Igår deltog jag i en manifestation mot IPRED anordnad av Piratpartiet i Brunnsparken i Göteborg. Jag talade då med bl a XOR och Bitchslap Barbie afk. Det var kul att se att så många sluter upp och att så många är intresserade, även om jag själv av olika skäl som jag någon ska återkomma till inte är Piratpartist utan bara sympatiserar med dem i integritetsfrågorna.

Piratdemo i Brunnsparken
Piratdemo i Brunnsparken

Jag och Bitchslap Barbie talade bland annat om att det är lätt att övertolka den stora uppslutningen i bloggosfären kring integritetsfrågorna. Ute bland vanligt folk är intresset och engagemanget betydligt svalare. Vi som bryr oss om detta är förmodligen bara en subkultur.

Sedan dess har jag funderat på hur vi får integritetsfrågorna at komma ut ur bloggosfärsgarderoben. Hur förklarar vi att detta är angelägenheter för oss alla, att det inte handlar om gratis är gott och en klick med ungdomar i konstiga kläder.

Den senaste veckan har vi kunnat se flera exempel på detta.
Johan Hakelius attack på Joltcola-pundare som inte vill betala. Mika Sjöman, Piratpartiet, svarar på krönikan bl a med att han är en 28-årig egenföretagare som inte gillar Joltcola. Någonstans har det blivit fel när ett av Sveriges största politiska partier behöver förklara att de inte allihopa dricker en viss sorts läsk, eller hur?

Jinge tror inte på piraterna. Han har också fastnat i tanken om piratrörelsen om en gratis är gott-rörelse.

>Och det menar jag är Piratpartiets återvändsgränd. Man måste frigöra sig från det flum som råder bland många medlemmar, och även bland ledande sådana, och fokusera på möjliga mål istället för inbillade mål. Kanske kan man bygga upp en hyfsat stor fanclub genom gratis är gott-resonemanget, men det är ingen farbar väg i längden.

I konflikten mellan piraterna och upphovsrättsorganisationerna så tar politiker och gammelmedia ständigt parti för de senare. Uttalat men också lite mer i det fördolda. Som när det kom statistik om internettrafiken den 1 april. Gammelmedia köpte direkt sina allierade i upphovsrättslobbyns tolkning av trafikdata. Statistik kan bevisa vad som helst, men journalister har till uppgift att vara kritiska inte vidarebefordra propaganda. Nu visar det ju sig att man kanske varit lite förhastade i sina slutsatser eftersom liknande variationer i trafikdata skedde t ex även förra året vid samma tid.

Under tiden fortsätter pirater och piratanhängare att visa att upphovsrättsfrågan handlar om så mycket mer än att gratis är gott.
HAX fortsätter sin oförtrutna kamp mot integritetsinskränkningar. (Och han drar inga förhastade slutsatser av statistiken trots att han bara är bloggare och ingen riktig journalist.)

Via Emma opassande httar jag en fantastisk diskussion mellan upphovsrättsförespråkare och kritiker (med piratpartister på båda sidor) hos Klokbok läs kommentarerna, det är där det blir spännande. Hur ska vi få Johan Hakelius, gammelmedia och gemen man att förstå att det är ett nytt spännande kunskapssamhälle det handlar om och inte några bortskämda bloggande ungdomar som vill att allt ska bli gratis?

Eller ska vi vänta 29 år. Efter så lång tid blir det nämligen uppenbart hur korkade vissa argument är. Vissa ändrar inte uppfattning i första taget nämligen. 😉 Christian Engström påminner om kassettdebatten på 80-talet.

Lite kul är det ju också när Scabernestor berättar om världens mest kända och mäktiga pirat. För pirater är vi snart allihopa, utom jag då.

För själv är jag moderat. Jag är integritetsvän och livrädd för det nya kontrollsamhället om mitt eget parti hjälper till att skapa. Jag är vän av upphovsrätt och patenträtt inom rimliga gränser. Jag tror på ”the rule of law” och har svårt för lagbrytare om det inte är fråga om en äkta civil olydnad där man är bered att ta sitt straff. Därför ägnar jag mig inte åt illegal fildelning i väntan på att lagen ska ändras. Samtidigt som jag får svårare att stödja mediaindustrin med mina pengar. Snart kommer jag inte kunna lyssna på musik och se på film alls om det vill sig illa. Fast i klistret mellan viljan att bojkotta en industri som inte levererar och min ovilja att ”stjäla”.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att mitt eget parti, att gammelmedierna och vanligt fok börjar ta vår tids ödesfrågor på allvar innan det är för sent.

6 svar på ”Pirater = tjuvar och pack?”

  1. Jag gör likadant – lever helt lagligt på internet, men jag har helt gett upp hoppet om riksdagspartierna. Hoppas verkligen att ni har framgång i ert arbete inom moderaterna, för just nu känns det mer som om kulturdelen av m-politiken dikteras av KDs moralpanikpolitik.

    handelsehorisonts senaste blogginlägg.. Alternativen

  2. Men utspelet idag, 2 juli, var helkorkat.
    Ingen som helst politisk fingertoppskänsla.

    Nu förstår jag varför pp fortsätter med sitt idiotiska namn.

  3. Nja Lars-Erick, det är nog inte så dumt som du tror. Det beror på hur man ser på TPB och dess symbolvärde, för att inte prata om dess praktiska värde som distributionskanal för långt mer än piratkopior.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.