En boomerang kommer tillbaka och nitar min plånbok

Boomerang Solutions har skickat mig en räkning. De är en tjänst för att lägga borttappade nycklar på postlådan, märka datorer och telefoner med en metallbricka som identifierar dem och liknande.

I ett svagt ögonblick trodde jag att jag skulle ha nytta av en sådan tjänst, och tänkte jag kunde prova under ett år. I praktiken har jag eldat för kråkorna eftersom metallbrickor och nyckelringar ligger ouppackade. Att det blivit så beror på tre saker:

+ Att mina nycklar indirekt hade en sådan tjänst, eftersom de sitter på samma knippa som föräldrakooperativets.
+ Att jag inte skulle ha tid att vänta på att någon vänlig skäl postar nycklarna innan det är dags att byta lås på kontoret — till en kostnad av 7000 spänn.
+ Att jag kraftigt betvivlar värdet av en fet jävla metallbricka på min dator eller telefon, då det är det första som ryker om någon vill behålla dem och då en lapp med ett telefonnummer i annat fall är minst lika effektivt. Var det är tänkt att jag skall sätta en bricka tjock som en femtioöring på en modern telefon, kamera eller laptop och få den att sitta kvar är dessutom något jag inte har ett bra svar på.

Så de blev liggande i sina påsar, och redan en månad efter beställning bestämde jag mig för att det skulle förbli så. Jag borde omedelbart ha skrivit och sagt upp, men dödsfall, jobb och familj kom emellan.

Under hösten ringer en av deras säljare och frågar om jag är nöjd med tjänsten och vill förlänga/utöka den. Jag förklarar självklart att jag inte är intresserad, men att det är bra att han ringer eftersom jag då kan passa på att säga upp tjänsten. Han beklagar att jag inte vill ha den, men skall ordna uppsägningen. Sen hör jag inget mer: inga papper eller annat, inga telefonsamtal — jag anser saken utagerad.

Döm om min förvåning när nästa faktura dyker upp. Nå, fel tänker jag, jag får ringa dem. Men än en gång finns det annat som har högre prioritet, så det blir liggande. En månad senare kommer påminnelsen och nu inser jag att jag måste hantera det pronto.

Så jag kontaktar Boomerang Solutions och förklarar att jag faktiskt sagt upp abonnemanget, och därför inte skall ha några påminnelser. Som svar får jag att jag måste betala, eftersom uppsägning skall ske skriftligen. Så gott som ordagrant får jag veta att det inte spelar någon roll vad som sagts på telefon eftersom skriftlig uppsägning inte inkommit och perioden påbörjats.

Det visar sig att Boomerang i sin tur avtalat tjänsten med Securitas, så betalar inte jag får de sitta emellan — och det vill de inte. Så långt kan jag förstå, men för mig som kund så borde det vara självklart att jag kan lita på besked från deras representant och räkna med att saker och ting som avtalats faktiskt sker. Missar de, så borde de väl själva ta kostnaden?

De är villiga att ”kompensera mig framåt”, det vill säga förlänga abonnemanget ytterligare till reducerad/utan kostnad. Poängen var ju att jag inte vill ha abonnemanget, så varför skulle jag vilja förlänga det mer? Och kostnaden för dem är väl densamma om de tar smällen nu, eller om de bjuder mig på nästa period?

Jag får konstatera att Boomerang Solutions AB i Göteborg förlorat en kund för all framtid, och att jag inte kan rekommendera dem till någon annan. Skulle jag vara Sverker på Plus, skulle jag kasta deras brickor i soptunnan. Det krävs inga namnunderskrifter för att KÖPA tjänsten, så varför skall det behövas för att avsluta den?

16 svar på ”En boomerang kommer tillbaka och nitar min plånbok”

 1. Det där sista är riktigt intressant alltså. Man kan sluta avtal över telefon utan någon part egentligen vet vem den andra parten är, och nittonåriga grabbar med knullrufs stoppar folk på stan och kränger abbonemang för mobiltelefoni och el och fan vet allt, men säga upp det är en jävla procedur. Givetvis förstår jag ju varför det är så – det ska vara lätt att bli kund och svårt att sluta vara det för man vill förstås ha kvar sina kunder. Någonstans känns det som att man har fått saker nåt alldeles åt helvete om bakfoten. Vad sägs om att behålla sina kunder med lite gammeldags hederlig kundvård? Hm?

  Vilket påminner mig: Jag måste säga upp mitt avtal med Telenor nu när bindningstiden går ut. Jag vill inte indirekt betala för att ovannämnda nittonåring för att antasta mig så fort jag går utanför dörren.

  Joshua_Trees senaste blogginlägg.. Apropå

 2. Mmm, det är faktiskt det största irritationsmomentet i hela historien. Hur jävla lätt det är att bli kund, och hur förbannat svårt det skall vara att sluta vara det.

  Men för min del är det väldigt tydligt så att firmor som försöker hålla kvar mig med hjälp av byråkrati går bort.

  Boomerang straffade ut sig i samma ögonblick de började prata om att mitt telefonsamtal där jag sa upp abonnemanget inte betydde något ur kontraktshänseende.

  I det ögonblicket jag slutade vara kund och blev ett kontraktsproblem, så kan jag också gått sluta vara just kund för alltid. Fascinerande att så många firmor inte inser något så självklart…

 3. Jag trodde att muntliga avtal var bindande i Sverige? Det måste de juh vara om du blev ”medlem” via telefonen.

  Jag skulle utan tvekan kontakta konsumentvägledningen i min kommun, de kan faktiskt vara riktigt duktiga (och de har långt mycket större ”tryck” bakom sina ord än en ensam kund).

  De hjälpte mig få rätt mot Telenor faktiskt. Jag blev utlovad att jag ”bara” skulle behöva betala 199 kr/månad när jag förlängde mitt kontrakt (och fick en ny mobil), men de fortsatte att lägga på en extraavgift för den förra mobilen jag ”fick” av dem.

  Så mycket vet jag dock att om du betalar räkningen så minskar dina chanser rätt rejält att få rätt.

  WysiWygs senaste blogginlägg.. Prispress.com, eller “Hur man jävlas med kunder”

 4. … bara för ordningens skull:

  Tjänsten som avses här ovan – och som Marcus Fridholm har haft ett abonnemang av – är inte i första hand säkerhetsbrickor till nycklar eller id-dekaler till värdeföremål, utan en spärrtjänst som vi hanterar och anlitar Securitas till.
  Eftersom det rör sig om betalkort och kreditkort och andra värdehandlingar som registreras hos oss är det en självklarhet att vi försöker vara så noggranna som möjligt när det gäller tjänsten, innefattande även uppsägningar.
  Vi hjälper dagligen människor som utsätts för bedrägeriförsök, stölder, råd med mera i och med denna tjänst, liksom vi återsänder mängder av nycklar till tacksamma ägare.

  Sett från andra sidan…

  Rikard Holm
  (kundvårdansvarig på Boomerang Solutions AB)

 5. Käre Rikard, jag fick besked per telefon om att mitt abonnemang inte skulle förlängas. Likväl gjorde det det, och nu kommer jag inte ur kontraktet utan att skriva in till er och betala även för detta år.

  Ni är säkert jätteduktiga på det ni gör, men för mig är det inte en rekommendation för er som företag att hamna i en sådan sits. Det är inte en förmögenhet, men för mig just nu svider det att betala 6-700 spänn för ingenting.

 6. Det är väl iofs inte orimligt att ha en skriftlig uppsägningsprocedur, men om man har det så måste alla med kundkontakt känna till det och kunna berätta för missnöjda kunder hur man säger upp kontraktet.

 7. Som sagt, mina invändningar är inte mot kontraktet som sådant. Det är att jag hade skäl att tro att det var uppsagt när det inte var det.

  Jag har ÖVERHUVUDTAGET inte använt tjänsten sedan jag i en svag stund beställde den, men nu kommer jag likväl att ha betalt för två års service.

  Jag borde naturligtvis ha läst den delen av kontraktet, det säger jag inget om — jag var bara så slö som de flesta är med att läsa finstilt. Det som irriterar mig är isväggen jag gick in i när jag tog kontakt och konstaterade att det blivit fel.

 8. Också drabbad. Exakt samma tillvägagångssätt. Straffar sig säkert själv.
  Kände på mig att de var oseriösa och vågade ej dela ut mina kortuppgifter.
  kanske fel? Vem vet.

 9. Hmm, en seriös fråga, Hur svårt är det att läsa ett papper eller skicka ett? Nog att vi lever på data tiden och inte använder så mycket papper och skickar brev längre men så komplicerat är det faktiskt inte. Har själv denna tjänsten och är mycket nöjd med den och jag har då inte lämnat ut NÅGRA kortuppgifter mer en kontrollsiffrorna som identifierar kortet! (dom står för övrigt för allmän beskådning på alla kvitton som skriv ut då du använder ditt kort) Men så frågade jag lite mer då jag talade med dom och läste igenom mina papper jag fick hem, så skyll inte ifrån eran egen lathet på ett företag som självklart bara vill behålla sina kunder!
  /Nöjd kunde

 10. Jag är säker på att tjänsten som sådan är bra, det var inte min poäng. Min poäng var att jag trodde jag sagt upp tjänsten eftersom jag fått ett sådant besked. Min poäng var att när det visade sig inte vara så att abonnemanget sagts upp, så fick jag kalla handen.

  Boomerang har ju nu gjort det jag bad dem om från början, och jag hoppas att det i fortsättningen kommer vara tydligare för de som anlitar dem vad som gäller.

  Det är för övrigt inte en fråga om lathet. Hade jag fått beskedet i telefon att jag måste in med ett papper, så hade jag skickat ett papper. Simple as that.

 11. Rikard Holm på Boomerang Solutions AB kallar sig kundvårdansvarig och tyckte jag bar mig barnsligt åt när jag argumenterade med honom om usel försäljningsteknik. Är sådant beteende ”kundvård”?

 12. Det är ganska uppenbart att det är tidens melodi. Råkade ut för något liknande med min mobiltelefonoperatör som lagt till MSN-messenger till mina tjänster utan att jag överhuvudtaget kan minnas att jag beställt en sådan tjänst. Skitsumma iofs – 39 kr/mån – men inget jag använder.

  Så jag gick in på mina kontosidor i deras system för att ta bort tjänsten… det gick inte, den var inte listad.

  Jag fick ringa in till deras kundtjänst, och då lovade de att de skulle ta bort tjänsten, men jag får inte tillbaka en spänn av det jag redan betalt.

  Jag funderade faktiskt på att bråka om saken, men jag kan inte svära på att det inte nämndes i en bisats i det senaste kundsamtalet — får vara ännu noggrannare nästa gång de ringer. Hela metodiken får mig dock att fundera på om det inte är dags att byta leverantör så fort nuvarande kontrakt går ut…

 13. Jag har själv firma och driver den långsiktigt D.V.S. att man har 99% nöjda kunder (100% nöjda kunder är RIKTIGT svårt att få så jag ”nöjer” mig med 99%

  Boomerang solutions verkar däremot sträva att få 1% nöjda kunder och jag förstår inte hur man kan driva en sådan firma. Stort tack för din hemsida -den hjälpte mig att inte köpa spärrtjänst!

  /Andreas   

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.