En tredjedel är för IPRED – dags att kavla upp ärmarna

Läser SvD idag:

>Om drygt två veckor börjar Ipred-lagen att gälla. Från den 1 april har upphovsrättsinnehavare rätt att gå till domstol för att begära ut information om misstänkta fildelare från internetoperatörer.
>
>Det innebär att operatörernas tystnadsplikt nu tas bort, och att domstolen kan tvinga dem att lämna ut namn och adresser till personer som laddar upp och ner upphovsrättskyddat material som filmer, musik och dataspel.
>
>Informationen ska därefter kunna användas för att ta kontakt med fildelaren och kräva att den olagliga verksamheten upphör. Och om det inte hjälper kan fildelaren i slutändan stämmas.
>
>Men kritiken mot lagen har länge varit massiv. Och nu bekräftar en opinionsundersökning som Sifo har gjort för SvD:s räkning att det finns ett stort motstånd mot den nya lagstiftningen.
>
>Bara 32 procent av de 1 000 tillfrågade säger att de är för lagändringen. (enl SIFO)

Varför anser SvD att 32% är ett litet motstånd? Och hur kan
Aftonbladet
få 48 % till en majoritet?

>Nu visar en opinionsmätning som Svenska Dagbladet låtit genomföra att en majoritet av svenskarna är emot lagen.
>De tillfrågade fick svara på frågan: ”Är det rätt att upphovsrättsinnehavare via domstol ska få begära ut information om misstänkta illegala fildelare från internetoperatörer?”
48 procent svarade ”nej”, 32 procent svarade ”ja”, och 20 procent svarade ”vet ej”.

Nåja, mediarnas beskrivning är knappas det centrala. Det centrala är att det fotfarande finns miljontals IPRED-vänner i detta land, vilket innebär att vi måste satsa ännu mer energi och engagemang på att förklara hur internet kan användas för att dela information, hur nyttigt detta är och hur korkat det vore att begränsa folks frihet att delta i detta samtal.

Jag personligen tror det är där slaget kan vinnas. Integritet är viktigt, men det vinner inga val! Nytta och utveckling däremot! Ett slag har vi redan vunnit. Slaget om problemformuleringen. Till och med SvD:s beskrivning ovan låter ju tämligen sinister. (Även om den sakligt sett är precis så kass som man kan förvänta sig av en gammelmediajournalist.)

När man läser Expressen inser man också att det viktiga slaget står nu på andra arenor än i bloggosfären. Vi behöver vinna gamlingarna. Dags att kavla upp skjortärmarna och besöka mamma, pappa, farmor, farfar, släktkalaset eller traktens servicehus. Väl där så berättar ni bara vilka möjligheter till kunskap och utveckling som erbjuds deras barnbarn och vad som kan hända dem om stora stygga skivindustrin knackar på efter den 1 april.

Andra argument/tankar att ta till:
Snart kommer lagen vara ifrånsprungen av utvecklingen i alla fall. Läs vad Jinge säger om detta.
In Your Face påpekar att förstagångsväljarna tillhör den första datagenerationen. Man kan tänka sig att det stora motståndet mot IPRED kommer straffa vissa partier ordentligt.

En del av diskussionen är naturligtvis att inte köpa motståndarsidans verklighetsbeskrivning och glidningar. Därför är det bra att Emma opassande tar justitieministern i örat: Obekvämt är inte rätta ordet, Beatrice Ask, skriver hon. Sen fortsätter hon med att förklara att motståndet mot IPRED och folkrörelsen för integritetsskydd är lite allvarligare än att några tycker lagen är lite obekväm. Emma efterlyser politiker som represeterar medborgaren isället för att styra den. Jag kan bara hålla med!

5 svar på ”En tredjedel är för IPRED – dags att kavla upp ärmarna”

 1. Du skriver ”Dags att kavla upp skjortärmarna och besöka mamma, pappa, farmor, farfar, släktkalaset eller traktens servicehus. Väl där så berättar ni bara vilka möjligheter till kunskap och utveckling som erbjuds deras barnbarn och vad som kan hända dem om stora stygga skivindustrin knackar på efter den 1 april.”. Helt rätt! 70+ vet jag hur resonemanget går bland de äldre, som oftast bara läser papperstidningar, lyssnar på P1 och ser på TV. Dels är många förbannande över att bli hänvisade till webben och av allt de läser och hör drar de ofta slutsatsen att nätet är fullt av brottslingar. Denna okunnighet exploateras av politikerna som borde veta bättre.

  farmorguns senaste blogginlägg.. IPRED – resultat av demokrati eller korporativism?

 2. Det verkligt skrämmande med den där undersökningen tycker jag är inte bara att en tredjedel av de tillfrågade tydligen anser att lagen är bra, utan även att det var ungefär samma andel oavsett påstådd partitillhörighet.

  Tanken på att det skall krävas åtminstone ett dussin enkla multiple-choise-frågor att svara minst 50% rätt på innan man tillåts rösta ter sig alltmer aptitlig…

  PS. Tack Gode Gud för att jag till slut tilläts att kommentera detta inlägg. 🙂

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. En födelsedag som passerade obemärkt

 3. Den där siffran på runt 30% är på något sätt statisk såtillvida att oavsett vad regeringen föreslår så är det nästan alltid minst 30% för. Dessutom oberoende av vilken regering vi har.

  Ta FRA lagen som exempel.
  Som jag ser det så kan inte den som före den 17/6-08 ansåg att propositionen innehöll den ultimata lagen, längre ha den uppfattningen efter alla de förändringar och tillägg som gjorts.

  Ändå så är fortfarande ca. 30% positiva……

  Michael Gajditzas senaste blogginlägg.. Svensk Myndighetskontroll: Ett steg fram o två tillbaka

 4. Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.