Vass iakttagelse av Wass!

Fredrik Wass ställde för någon vecka sen en intressant fråga i Internetworld: Gör Google oss dummare?

>Vid första anblick är det lätt att tänka sig att den tekniska utvecklingen gör oss dummare. Vi slipper hålla koll på lika mycket information och kan istället vända oss till vår ständige följeslagare internet för hjälp med att hitta svar på både lätta och svåra frågor. Hjärnan behöver inte rymma lika mycket fakta helt enkelt.

Fast det gör det ju inte, precis som inte pennan eller tryckpressen eller videobandspelaren fördummat. Man brukar ibland säga att det speciella med kunskapsteknologi är att den flyttar kunskap från vår hjärna in i ett verktyg. Det som händer då är att vi kan ta ett utvecklingssteg eftersom den lediga kapaciteten i hjärnan kan användas till nya saker.

Frågan är bra för den sätter fingret på just detta – och en viktig diskussion idag borde vara vad vi vill använda all den överblivna kapacitet som uppstår genom nätverkande intelligens till. Men eftersom diskussionen nu snarare om att förbjuda dessa verktyg eftersom de hotar gamla monopol och privilegier så får väl den spännande diskussionen anstå tyvärr.

Annars kunde den ha börjat med något begåvat som Isobel Hadley Kamptz skrev för någon vecka sen:

>Löjligt, tänker den ickedigitale. Internet hjälper väl ingen att tänka eller kommunicera. Där finns ju bara skvaller och trams.
>Och det är där skiljelinjen går. Mellan oss som genom tekniken fungerar på ett fundamentalt nytt sätt som människor, och dem som inte tagit det steget.
>Jag överdriver inte när jag säger att jag på internet knappt vet var min egen hjärna slutar och andras börjar.

5 svar på ”Vass iakttagelse av Wass!”

  1. @David: Tack för tipset. Tänk att jag brukade hylla Nicolas Carr. Nu är han tydligen på den ogudaktiga sidan.

    Marshal McLuhan är däremot en gammal hjälte som aldrig tycks bli inaktuell:

    Before the Internet was more than an experimental glimmer, Marshall McLuhan fizzed: ”But all the conservatism in the world does not offer even token resistance to the ecological sweep of the new electric media.”

  2. Jag svarade på din kommentar, för den delen.

    Jag gillar David Brin. Hans Uplift-böcker gjorde bra saker med mitt förhållningssätt till tillvaron.

    Davids senaste blogginlägg.. Informationshysteri

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.