Gandhi och saltet

Den 12 mars 1930 startade Gandhi med 78 anhängare marschen till Dandi vid kusten. Syftet med den 40 mil långa marschen var att producera salt för att bryta det brittiska monopolet och befria indierna från skattebördan. Saltskatten var för de flesta indier den enda skatt de betalade.
Gandhi lyfte upp en salthaltig lerklump och sa ”Med denna skakar jag det brittiska imperiet i grundvalarna.” Och det gjorde han. Den massprotest som detta startade, där milliontals indier antingen gjorde sitt eget salt eller köpte salt gjort av sina grannar, var början till slutet på brittiskt styre i Indien.

Sedan dess har vi vetat att civil olydnad, att i stora grupper vägra följa en orättfärdig lag, är en effektiv metod för förändring. Svensk Myndighetskontroll var med och drog igång den köpbojkott mot mediabolagen som just idag avslutas.

Bojkotten täckte följande:
Inga inköp av CD-skivor.
Inga inköp av filmer.
Inga inköp av datorspel.
Inga biografbesök.
Inget hyrande av filmer.

Nu föreslår Svensk Myndighetskontroll en ny aktion: Det blir offentlig fildelning 090401 kl 00.01, plats meddelas senare.

Vi (jag och Marcus) understödjer helhjärtat aktionen och om den inte är på en plats vi kan ta oss till så är vi beredda att ordna en egen manifestation. Vi hoppas att alla fildelningsanhänare och bloggare som läser detta vill vara med och sprida budskapet.

6 svar på ”Gandhi och saltet”

 1. Hej och tack för det stödet!

  Jag har skrivit lite utförligare om det tidigare och ska göra det så snart som möjligt igen. Min tanke är alltså att försöka se till så att jag blir den förste som stäms av industrin. Dels för att jag tror att jag helt enkelt är rätt person. Jag har ingen familj, ingen förmögenhet och är rent allmänt j-igt orädd för den här typen av situationer. Dels tror jag också att jag själv har såpass mycket kunskap att jag rent argumentationsmässigt står väl rustad men sedan vet jag ju också att om jag bommar något så finns en massa kompetenta bloggare att fråga som jag är säker på bistår med ett svar. Ett ytterligare skäl är att jag på detta sätt vill försöka få till stånd ett beslut som kan bli vägledande i fortsättningen vad gäller skadeståndets storlek. Jag tycker mig kunna se en utveckling på forskningssidan som allt mer visar att industrin faktiskt snarast tjänar på fildelningen. Därav följer att om ingen skada åsamkats dom så kan ett skadestånd knappast bli aktuellt. Detta tror jag skulle kunna bidra till att många hederliga tonårsbarnsföräldrar skulle kunna sova betydligt lugnare och det vore i sig ingen dum insats! Jag ska fundera lite till på detta och prata med någon tekniskt kompetent människa för det vore onekligen skojigt med en kedja av nedladdningar genom hela Sverige som slutar i min dator och där de övriga kan undgå själva stämningen men bidra till att det blir såpass uppmärksammat att industrin inte heller bara kan bortse från det. Tankar och ideer välkomnas!! Ha en skön söndagkväll!!

  Michael Gajditzas senaste blogginlägg.. Svensk Myndighetskontroll: DN, Sveriges drygaste tidning. Nu även med insinuationer och skitsnack-den nya söndagsläsningen.

 2. @Michael: Jag talade just med Marcus och vi funderade tillsammans i termer av en massdemo på många platser. Det blir svårt att lagföra tusentals personer som tillsammans fildelar. Nu vill vi naturligtvis inte störa din demonstration, så vi får väl fundera på hur vi kan göra så att de stärker varandra och inte tvärtom. Ha en skön söndagkväll själv!

 3. Absolut! Jag har ju tänkt ta det direkt 00.01 i stort sett så olika tidpunkter kan ju vara en utgångspunkt. Mitt syfte skiljer sig ju också en del såtillvida att jag faktiskt vill bli stämd. Var finns ni förresten rent geografiskt? Själv bor jag i Västerås.

  Nåväl, det är bara att grunna vidare ett par dagar men sedan är det nog dags att sätta fart på trummorna för en månad går ruggigt fort!

  Mvh

  Micke G

  Michael Gajditzas senaste blogginlägg.. Svensk Myndighetskontroll: Ett långt inlägg fordrar ett svar.

 4. Kul inlägg Göran!

  Här är en fundering:
  Göran: ”Sedan dess har vi vetat att civil olydnad, att i stora grupper vägra följa en orättfärdig lag, är en effektiv metod för förändring.”

  Deleuze visar i sin filosofi hur lätt det är att blanda ihop multiplicerande, mångfaldigande med det multipla, mängden, massan. Det multipla, massan gör det ofta svårare att mångfaldiga.

  Det är svårt att mångfaldiga massaktioner. Jag tror den mindre, innovativa civila olydnaden som folk kan mångfaldiga varje dag är effektivare än massaktioner.

  Massaktioner kan dock ha värde som fest, även om de inte förändrar världen så mycket. Fildelning är i sig ett ex på en effektiv olydnad som kan mångfaldigas av individer och grupper. Hade varit mycket otympligt i stora grupper dock.

  Gandhis saltmarsch kan tolkas som en intensitet som månaderna efter saltmarschen mångfaldigades. Hundratusentals bröt salt och ockuperade salt-fabriker. Fler fabriker övertogs av Indier genom omvänd strejk. Men massmedia fokuserar på själva ”festen” – marschen ner till havet. Massmedia indoktrinerar oss att tro att det är de tillfälliga ansamlingarna som förändrar världen.

  På min blogg under taggen ”postprotest” skriver jag lite olika artiklar där jag försöker visa hur Nietzsche och Deleuze vänder upp och ner på proteströrelsens övertro på nej (det negativa) och massaktioner.

  Per Herngrens senaste blogginlägg.. Motstånd i blivande eller axiomatik – Deleuze & revolution I

 5. @Per: Jag orkar inte med franska filosofer sedan jag överdoserade Bordieux under mina studier, så mitt intresse för civil olydnad är mer praktiskt än intellektuellt. Det går tillbaka till min vapenvägran och mitt engagemang i fredsrörelsen på 80-talet, så att just du kommenterar det jag skriver känns märkligt och hedrande.

  Naturligtvis är festen (marschen, manifestationen) inte den viktiga delen av den civila olydnaden. Det är bara PR- och intresseskapande, för att värva aktivister som sedan kan delta i den vardagliga olydnaden.

  Soldaterna med brutna gevär stoppade aldrig första världskriget, eftersom en hel generation unga män ändå inställde sig vid mobiliseringarna. Det krävs alltså mer än en bra idé, en bra slogan och en massa sympatisörer.

  Enligt min mening är det som krävs modet att ta konsekvensen för sin olydnad. Dvs det räcker inte att hundratusentals bryter salt eller fildelar. Det måste göras som ett uppsträckt provocerande finger mot makten. Så att makten måste välja mellan att lagföra massan eller ge upp rätten att lagföra någon.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.