Mot bättre vetande

Ipred gick som väntat igenom. Som händelse kan det väl mest liknas vid en politikernas gruppvåldtäkt på det svenska folket. Det borde nästan vara självklart att man som politiker backar ner från ett sådant uppenbart idiotiskt förslag, men inte. Så varför fattar man beslut som det tycks mot bättre vetande? Varför försätter man sig i sitsen att riskera att begå politiskt självmord?

För det är politiskt självmord, kanske inte nu direkt men på sikt. Tro inte att det kommer att glömmas för då bedrar ni er kära politiker. Alla som inte hinner fylla arton inom lite drygt ett och ett halvt år kommer inte att kunna straffa er 2010. Däremot 2014 kommer alla som idag är tretton och uppåt att kunna rösta. 2018 kommer alla som idag är nio eller äldre att kunna rösta, så inom fem till nio år kommer tre nya röstgenerationer trava till valurnorna. Dessa generationer fattar det här med integritet, privatliv, ny teknik och informationsfrihet. De kommer att ha sett vad FRA, datalagringsdirektiv, IPRED1&2 och ACTA innebär. De kommer också att minnas vilka som månglat på dem idiotierna.

Inte för att någon av lagarna kommer lyckas. Till och med jag som är över fyrtio hänger med tillräckligt för att veta hur jag skall skydda min kommunikation. Jag har hittills inte brytt mig, men efter årsskiftet har jag allvarligt börjat fundera på om det inte är dags nu. Mina söner kommer andas in sådana kunskaper utan att ens tänka på det, så de enda som fastnar i garnen är de som redan är för gamla att lära och/eller tror att de går säkra. Inte heller stannar världen i utvecklingen för att passa politikerna. IPRED kommer vara föråldrad redan innan den träder i kraft. Ett placebo för en trött och tondöv industri som inte vill in i tvåtusentalet.

Jag och Göran pratade idag om problemet med IPRED och generationsklyftan. Göran konstaterade att den äldre generationen inte förstår vad lagen går ut på. De hör bara första biten, att den skall skydda skaparen av ett verk. De hör däremot inte resten, det vill säga hur det skall gå till. Några minuters förklaring av vad som är grundproblemen i lagen räcker för att många av dem skall bli direkt förskräckta — faktiskt till och med rasande.

Gå ut AFK och omvänd någon ur generation medelålders eller äldre idag, omvänd en till imorgon. Det som behövs är folkbildning, men kanske inte riktigt den folkbildning regeringen tänkte sig.

6 svar på ”Mot bättre vetande”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.