Politiska åsikter som graverande omständighet

När jag lyssnar på The Pirate Bay-rättegången framstår det så klart hur det är det nya samhället som slåss mot det gamla. Företrädarna för det gamla förstår inte riktigt än, men jag tycker mig nästan kunna höra hur marken öppnar sig när polletterna börjar trilla ner en efter en.

Åklagaren Roswall har hittills lyckats framstå som ett tekniskt miffo som inte ens kan starta en skärmpresentation. Det är klart oroande eftersom det mig veterligen är samma åklagare som skall hålla koll på cyberbrott i detta land. Ännu mer oroande är att han har tillgång till ”gräddan” av it-kompetensen i de svenska rättsvårdande myndigheterna.

Trots det så kanske jag är orättvis, för då och då låter det som han faktiskt _försöker_ förstå. Vilket är mer än vad man kan säga om målsäganderepresentanterna. Dessutom har han den grannlaga uppgiften att sätta dit ett gäng killar han redan en gång bedömt det nästan omöjligt att komma åt. Det är väl en grundregel i rättssammanhang att man inte skall gå in i en match om man inte är rätt säker på att vinna, eller inte har något val för att alternativet är sämre.

###Cirkus och åsiktsjakt

Målsägandebiträdena framstår som till och med mer inkompetenta. Rättens ordförande börjar låta mer än bara måttligt irriterad över deras märkliga konstranden: nya papper, debatterande angreppssätt, fiskande efter politiska åsikter och liknande som inte riktigt går i linje med svensk rättstradition.

Det är lite för mycket cirkus för en svensk rättssal, och skuggan faller till stor del på en kärandesida som verkar rätt oförberedd på målets komplexitet. I den fas målet nu befinner sig, så bör redan positionerna vara klara. Det bör vara glasklart vilken linje de båda sidorna går på, och det enda som är kvar är att lyssna på vittnen och göra sig en bild av bevisen och deras värde.

Problemet är att det är inte bevis som presenteras, utan en hel serie indicier av klart tvivelaktigt värde. När en rättegång hamnar i ett sådant läge, är det ett tydligt tecken på att hela målet är väldigt illa genomtänkt. Det som nu pågår liknar mer den process av förhör som snarast tillhör förundersökningen. Det är flamsigt och ostyrigt, svårt att följa och i största allmänhet förvirrat.

Värre är att målsäganderepresentanterna försöker använda politiska åsikter för att styrka uppsåt. Det är obehagligt när politiska åsikter blir del av en motivbild/uppsåtsbevisning. Skulle det tillåtas väga in, så slår det direkt mot åsikts och yttrandefriheterna. Det skulle innebära en så kallad ”chilling effect”, det vill säga det som många påpekar redan hänt i Tyskland pga datalagringsdirektivet. Folk vågar inte längre uttrycka sina åsikter av rädsla att få dem i ansiktet i ett annat sammanhang.

Det går att se denna ”chilling effect” redan nu i denna rättssal. The Pirate Bay-grabbarna svarar hela tiden att de är ointresserade av de politiska aspekterna. Jag påstår absolut inte diametrala motsatsen, men inte tror jag att de allihop är _riktigt_ så ointresserade som de gör gällande. Problemet är att om de medger ett politiskt intresse så är det troligen graverande även om det i realiteten inte haft bäring på verksamheten. DET är väldigt obehagligt, eftersom det inte har med saken att göra.

###Den spontana klustermodellen för organisation

Marcin myntade begreppet klusterorganisatorisk dynamik, som ett sätt att beskriva den flyktiga organisations- och beslutsmodell som rått på The Pirate Bay. Varken åklagare eller målsäganderepresentanterna förstår något när de anklagade pratar. En så lös organisation är något fullständigt okänt, till och med obegripligt för dessa människor som utbildat sig att förstå och verka i komplexa regelverk.

Ändå är det ungefär så som en stor del all verksamhet på nätet är organiserad. Många Open Source-projekt använder precis detta nätverkstänkande. Det är så naturligt för de inblandade att de själva inte ens riktigt reflekterar över saken. Själv är jag inblandad i åtminstone två sammanhang som är ungefär lika löst organiserade. Jag kan vittna om att det fungerar utmärkt.

###Whack-a-mole

Än mer förvirrande blir det för självsäkra skjutjärnsadvokater när tekniken inte är snyggt inkapslad i applikationsform med en avsändare och en mottagare. Den öppenhet, spridning och redundans som finns inbyggt i bittorrent innebär att man antingen får olagligförklara alla öppna trackers, eller inte angripa någon. Kvar att angripa är ett index av länkfiler, som i sig själva är värdelösa. Utan en användare som faktiskt delar med sig av innehållet torrenten skall peka till så är torrenten dödfödd.

Kvar att angripa finns en medlemssajt som tillåter publik access, något inte alls ovanligt i dagens nätsamhälle. Det är den logiska följden av communitytanken. Det enda som skiljer sig från en vanlig diskussionsgrupp är att ämnet är torrents, att dessa är sökbara och användaruppladdade, och att sajtens moderatorer bara plockar bort falskskyltningar, malware och barnporr. Man kan tycka vad man vill om den saken, men jag har svårt att se att det skulle vara olagligt.

Det är lätt att konstatera att om de lyckades får bort TPB som söktjänst, så skulle det möjligen vara en grop i vägen för fildelningen men knappast innebära slutet. Skulle de lyckas plocka ner trackern, skulle den snabbt ersättas av flera andra. Varje gång fildelningen saboteras så kommer nya mer decentraliserade alternativ. Varje gång blir de nya alternativen ännu svårare att komma åt.

Det är helt enkelt inte en framkomlig väg att försöka lösa problemet i en rättssal. Så fort man inser det, så blir den nuvarande debatten ointressant. Då återstår bara att försöka hitta nya vägar framåt.

11 svar på ”Politiska åsikter som graverande omständighet”

 1. Om du hittar detta eller något av de tre föregående försöken jag gjort att posta en kommentar, så skulle det vara intressant att få veta vad som strular för mig. Inte bara på denna, utan på flera andra WP-bloggar.

  Jag misstänker att det är IPv6 (som jag nu kör med), men är inte riktigt säker.

  OSA… 🙂

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Vad är kultur egentligen?

  Björn: Akismet tolkade dina inlägg som spam. Jag fixade det så fort jag såg det. /Göran W

 2. Tack Göran för responsen. Har du någon uppfattning om varför mitt inlägg klassades som spam?

  Jag har, som sagt, fått samma problem på ett flertal andra WP-bloggar. Min misstanke är att det är IPv6-relaterat (jag kör numera med IPv6 alltså).

  Detta då alltså gällande bloggar där OS klarar IPv6 (AKA linux om man inte kör en särskilt uppdaterad Windows), men att WP, eller framför allt Akismet, inte klarar IPv6 utan klassar min IPv6-adress som ogiltig.

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Vad är kultur egentligen?

  Från Marcus: Nu skall jag inte svära på saken, men det kan vara yi.org som hamnat i någon spamlista. Jag har för mig att jag fick någon sådan ”falsk positiv” när jag skulle besöka din blogg vid något tillfälle. Då var det WOT i Firefox som sa ifrån, men jag spårade det till någon blacklist där yi.org hamnat. Jag la in en kommentar i WOT om jag inte minns fel att din blogg var OK, men det råder ju inte bot på det underliggande problemet. Kolla själv.

 3. Hmmm… Låter märkligt. yi.org är alltså en DynDNS-liknande service, att de skulle hamnat i en blacklist låter nästan som om hyperkomersiella, och 100% USA-styrda, DynDNS i så fall skulle ha utfört en kupp.

  Men jag hittar inget som skulle tyda på något sådant på siten du länkade till. I alla fall inget som skulle kunna förklara varför mina problem började när jag konverterade till IPv6 för en månad sedan.

  Men tack i alla fall, Marcus, för försöket. Jag får väl spinna vidare på den tunna tråden som du erbjöd mig. 🙂

  Nu verkar det i alla fall som om jag kan posta här som tidigare (låg jag inte på någon topplista här innan du bytte stil?), och det är det viktigaste. Jag vill ju inte vara svartlistad på en av mina absoluta favoritbloggar!

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Vad är kultur egentligen?

 4. Den topplistan ingick som sagt i min tidigare template, den var tyvärr inte kompatibel med den nuvarande versionen av WordPress.

  Om IPv6 har problem att lira med WordPress är mer än jag vet. Det låter lite knepigt, men det skulle ju kunna vara så.

  Fastnar du och vi inte plockar fram dig direkt, så kan du skriva till kontakt at min domän så ordnar jag det. Oftast kollar jag varje gång jag är inne, så det brukar inte vara så långvariga problem.

  Tack för berömmet förresten… 🙂

 5. Jovars, berömmet är du säkert medveten om att du förtjänar många gånger om. Mitt lilla problem är skitsaker i jämförelse.

  Låt oss bara inte förlora fokus på det faktum att Roswall faktiskt kan ha gjort sig skyldig till lagbrott. Vi har väl alla läst hans beramade uttalande beträffande försök att åtala TPB? Om han, mot bättre vetande, faktiskt har drivit den här saken, så har han ju gjort sig skyldig till straffbar gärning.

  Frågan är väl nu närmast hur man lagför en åklagare i vår lilla bananrepublik. Är det JO eller vanlig lagföring som gäller?

  För nog 17 skall han ställas till svars för vad han gjort, eller hur?

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Vad är kultur egentligen?

 6. Tillbaka till diskussionen.

  Jag börjar alltmer misstänka att vår tidiga gissningar om ministerstyre är korrekta. Det tycks mig som om Roswall inte alls vill vara där han är, och skjuter in sig på det enda han själv tidigare bedömt skulle kunna bära.

  Jag påstår inte tvärsäkert att Bodström själv uppdragit åt Roswall att göra razzian, men jag undrar om han skulle gjort det om inte de politiska läget ”krävde” någon form av insats.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.