Det ultimata argumentet att rösta på piratpartiet

Så var det nu dags för datalagringsdirektivet att likt en zombie i en dålig skräckis sticka upp sin fula nuna ur underjorden. Låt mig gissa att datalagringsdirektivet är det lagförslag som får piratpartiets medlemsskara att spräcka tiotusenvallen. För vem skall man lita på?

ARRR!!!

Socialdemokraterna har sina egna jubelidioter som inte ser skogen för alla trän:

Själv anser Thomas Bodström att begreppet ”Bodströmsamhället” är smickrande:

–Jag vet inte hur många poliser och åklagare som har tackat mig för det här.

Sossarna får vi med andra ord räkna bort, de är trots allt källan till de senaste tokigheterna.

Folkpartiet och kristdemokraterna stödde sossarna ifråga om datalagringsdirektivet, så de kan vi också räkna bort. Rådde någon tvekan, så fick vi formbesked i FRA- och IPRED-frågorna.

Centerpartiet fortsätter att visa ”ryggrad”:

Den borgerliga alliansen är splittrad. Centerpartiet är, av integritetsskäl, motståndare till kravet på datalagring.

–Men Bodström har försatt oss i läget att det här måste genomföras. Vår utgångspunkt är miniminivån, sex månader, säger Johan Linander (c), rättspolitisk talesman.

De börjar nu få stolta traditioner i konsten att vika sig istället för att stå upp. Men integritet är lätt som en ideologisk teoretisk mental övning, det är först när det skall omsättas i praktik som agnarna skiljs från vetet — där har centern med all önskvärd tydlighet visat att ryggraden lämnas hemma i garderoben när man sätter sig i regering. De går med andra ord bort, fetbort!

Miljöpartiet och vänstern var båda stödpartier till den regering som drev frågan om teledatalagring, det vill säga den socialdemokratiska — deras lama protester innebar aldrig ens ett hot om att lämna regeringsställning för integritetens skull. Det har diskvalificerat dem i mina ögon, så de går också bort.

Med andra ord finns det inte ett enda riksdagsparti som visat en kombination av goda principer och principfasthet i frågor om integritet, personlig frihet och rättssäkerhet sett över de två senaste mandatperioderna. Inget av dem är med andra ord alternativ om man anser att dessa frågor kräver mer än läpparnas bekännelse. Ungdomsförbunden är en annan sak, men det är inte dem man röstar på.

Oj, jag glömde nämna moderaterna! Partiet som anser regeringsduglighet rimmar på piska. Partiet som kört över sin egen justitieminister i frågor där hon värnat integriteten. En justitieminister som tyvärr inte tycks vara speciellt konsekvent i sin syn på vad integritet innebär. För min del finns det bara tre uttalade moderater i den offentliga debatten utanför MUF som jag fortfarande respekterar: Karl Sigfrid som blev kuschad i FRA-frågan, Mary Jensen som fattar frågorna men tyvärr inte ingår i riksdag eller EU-parlament och Cristofer Fjellner för hans arbete med ACTA.

Men tre personer räcker inte för att friskriva moderaterna från ett och ett halvt år av den mest integritetsfientliga hållning ett parti visat, där de tidigare var den svenska politikens tydligaste röst mot kränkningar av den enskilda människan. De har blivit kappvändare och politruker. Talking is easy.

Så med mindre än att du tror att allt ont beror på invandringen, så finns inte så många alternativ. Invandrarhatarna är väl för övrigt inte heller kända för sin integritetspolitik direkt…

Själv ser jag bara ett enda alternativ, det jag själv skulle vilja kalla privatpartiet, men som har det lite putslustiga namnet Piratpartiet. Tro för all del inte att partiet bara handlar om att vi skall få ladda ner gratis, det handlar om integritet, personlig frihet och rättssäkerhet.

Det är dags att släppa sargen och komma med i matchen, var med och välj in Piratpartiet i EU och i riksdagen — de behövs för att vända trenden och återupprätta den personliga integriteten som en bärande princip för en frisk demokratisk rättsstat.

Datalagringsdirektivet är på många sätt det ultimata skälet att rösta på Piratpartiet.

7 svar på ”Det ultimata argumentet att rösta på piratpartiet”

 1. Helt sant.

  Det finns nästan ingenting att säga om övervakningshysterin. Man kan vända och vrida på det hur man vill, titta på alla aspekter och väga dem var för sig. Den enda slutsats man kan dra är att det är HELT JÄVLA FEL att misshandla demokrati, rättsstat och frihet. Jag kan inte förstå hur någon kan komma på så vidriga idéer.

  Tack för en bra blog 🙂

 2. Det är nog lite för lätt att glömma sina principer, när man sitter runt regeringsbrasan. Man har vunnit jakten efter makten, men samtidigt glömt vad man egentligen skulle ha den till.

 3. Jag vet inte jag. Jag kanske kan hålla med dig. Jag kommer definitivt inte att rösta på moderaterna. Jag röstade på PP förra valet, men det var mest för att slippa rösta blankt. Blankröster redovisas allt för dåligt i media för att fylla sitt syfte.

  Övervakningslagarna är bara en av försämringarna som den nuvarande regeringen implementerat. Vi har även den genomhastade privatiseringen som även den har statistik från föregångare i utlandet som talar mot visheten i detta. Vi har jakten på ”bidragsfuskare” och utspelet att man skulle ta bort aktivitetsersättningen för ”så få ungdomar som fått rätt till aktivitetsersättning kommer ut i arbetslivet igen att vi lika gärna kan ge dem sjukpension direkt.” Också en puckad och ogenomtänkt slutsats, när den verkliga orsaken till att så få kommer vidare till arbetslivet efter aktivitetsersättning är att den psykiatriska vården och rehabiliteringsvården är alldeles för utspridd för att de ska kunna arbeta effektivt. Man kommer helt enkelt ingen vart när all hjälp man får för att hantera de problem som gjort en berättigad till aktivitetsersättning är ett möte med en psykiater var tredje månad.

  När moderaterna började demontera vårt redan mer eller mindre defekta socialstöds-samhälle ångrade jag att jag inte röstade på ett parti där min röst kunde bidragit att alliansen fick åtminstone en man mindre i riksdagen. Av dessa orsaker vet inte om jag kommer våga lägga min röst på ett enfrågeparti i nästa val.

  Davids senaste blogginlägg.. Bloggar

 4. Själv röstade jag på alliansen, vilket jag haft anledning att be om ursäkt för 😀

  Jag kan hålla med om att en del beslut fattats i hast, och att vissa saker genomförts slarvigt. Framför allt så har man ur min synvinkel inte vetat vilket ben man skall stå på, vilket gör att man ofta tycks ha hamnat som åsnan mellan hötapparna.

  Den ekonomiska politiken är dock något som i sig inte skulle fått mig att byta parti. Där hade jag nog snarare försökt dra mitt strå till stacken och bilda opinion inom alliansen. Men när man för över sin ideologiska vilsenhet till områden som rättssäkerhet, integritet, demokrati och folkrepresentation (partipiska och gummistämpelparlament), då misströstar jag.

  Jag kan inte lägga min röst på partier som inte står upp för dessa frågor, det är för mig själva kärnfrågorna i en modern fri demokrati. Man kan inte shackra med de frågorna, inte kohandla eller kompromissa — där MÅSTE man stå fast.

  De som står fast är Piratpartiet, då spelar det ingen roll för min del att man inte har ett partiprogram i övrigt. Som jag ser det är det bättre att rösta på Piratpartiet även om de får 3,9% än att rösta blankt. Jag tror inte heller längre på att ge något av de etablerade min röst, för att sen hålla tummarna att alla vackra löften är något annat än lögn och förbannad dikt.

 5. bättre å bygga EU höghastighetståg inom Europa (infrastruktur dröm sedan länge). Tyskarna har ju byggt tåg i Kina.
  Förbinder jobb etc.

 6. Bra sammanfattat. Men min petimetriska ådra påkallar att jag klankar ned på en liten men inte obetydlig detalj. Det är lätt att få för sig, med tanke på ett förbluffande track record, att Bodström även ligger bakom FRA-lagarna. Det är inte sant. Faktum är att Bodströms JuDep stoppade dåvarande försvarsdepartementets (av tjänstemännen hopsnickrade) förslag till ursprunglig FRA-förslag (den ursprungliga departements skrivelsen) och sedan dess faktiskt varit stor motståndare till FRA-lagarna.

  Inte att det ändrar mångas syn på Thomas men rätt ska vara rätt.

  Faktum är att flera av tjänstemännen på dåvarande försvarsdepartementet nu sitter på höga positioner på just FRA. Till saken hör naturligtvis att även högerpartierna starkt kritiserade ursprungliga FRA-förslaget men sedan genomförde FRA-lagarna.

  Det kan vara så att FRA-lagarna är en kamp mellan polisdepartementet (JuDep) och krigsdepartementet om vem som ska få avlyssna mest. Men bara för att sossarna var först med tjänstemannaprodukten FRA-paketet, så ska vi inte skylla just Bodström för detta. Bodström förtjänar olika epitet för så mycket andra saker så det behövs liksom inte läggas sten på börda i just denna fråga.

  Inte för att det sägs rakt ut att Bodström skulle ligga bakom FRA-paketet i denna post men det förtjänar faktiskt nämnas.

 7. Rätt skall vara rätt, och du har naturligtvis fullkomligt rätt ifråga om Bodström och FRA.

  Fast… Hade Bodström suttit på försvarsdepartementet misstänker jag att även han skulle varit en av FRA-lagens tillskyndare. Han har inte precis det bästa av track-records i balansgången mellan övervakningsbehov och integritet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.