Vaka vid dödsbädden…

Min HP laptop är döende. Kanske är den katolsk, då det verkar som om den håller på att få sista smörjelsen.

dv9575_wings.jpgDen blev inte så gammal, tretton månader från inköp till dödsrosslingar — enda hoppet står till ett moderkortsbyte. Reparatören ställde sig dock frågande till om det är någon mening, eftersom den har ett medfött fel som gör att problemet med all sannolikhet kommer tillbaka innan man vet ordet av.

Så för tillfället har jag fått damma av min stationära, som får verka som stand-in till dess reparations och försäkringsfrågor är utagerade. Den är direkt stenålder jämfört med de senaste generationerna, men hostade troget igång och fyller sina uppgifter trots begynnande artros och andra krämpor.

Själv känner jag mig blind, eftersom all min mail, arbetsmaterial, familjefoton och program befinner sig på två anonyma 2,5 tums diskar och som tur är även på min NAS. Jag får söka ut det jag absolut behöver, det är ingen mening att helt återställa allt till den stationära — som ändå kommer att få återgå till glömskans sömn så fort jag ordnat med det mobila.

Men idag har jag tre meddelanden till min omvärld:

### 1. Se alltid till att ha backup

För mindre än två veckor sedan insåg jag, att mitt eviga brännande av DVD-plattor började likna det lösbladsystem jag höll mig med, och hatade, när jag gick i skolan. Jag införskaffade en NAS, och väntade tålmodigt medan allt mitt arbete vandrade nätverksvägen till den nya hårddisken.

Sedan dess har varenda fil jag arbetat med backats upp nästan omedelbart jag kommit hem. Så fort jag kommit in på nätverket har backupen tickat igång. Det betyder att ingenting är förlorat ens om det visar sig att laptopen tagit diskarna med sig i fallet.

BACKA UPP ERT ARBETE !!! Det kan inte sägas tillräckligt starkt, för är datorn ert arbetsverktyg, så är backupen livlinan när marken öppnar sig.

### 2. Köp inte datorer ur dv9000 serien från HP, eller för den delen dv2000, dv6000 eller V3000 och V6000

nVidia har avsatt $250M för att ersätta trasiga grafikchip ur 8000-serien. Värst drabbat är 8600M GS och 8600M GT, men det spekuleras i att felet finns i hela 8000 och delar av 9000 serien. Felet består i det packmaterial som innesluter chipet. Det har visat sig vara känsligt för höga temperaturer och än värre temperaturcykler, det vill säga: varmt – kallt – varmt – kallt o s v.

En sådan känslighet blir värre i en laptop eftersom den stängs av och sätts på bra mycket oftare än en stationär. Allra värst blir det om grafikkylningen är i underkant, det vill säga om laptopens kapacitet att hålla nere arbetstemperaturen inte är något vidare.

Det räcker med en blick på dv9000-seriens moderkort för att förstå att den är ett problembarn. Där andra tillverkare har heatpipes för att avleda överskottsvärme, så har dv9000 lapparna ett kopparbleck… Ett sådant kanske funkar för 8400-kretsarna (knappt) men allt däröver blir snorvarmt.

Tvivlar man fortfarande så räcker det med att ha en dv9000-dator i knät när man kör, för den blir så inihelvetesjävlaranamma varm i området kring CPU och GPU, så att man steker knäna. Det hjäper inte ens att fläkten ofta leker levande charader och härmar en Boeing 747, det blir förbaskat varmt ändå.

Det ledde till att antalet nVidia-GPUer som dog i 9000 datorerna överskred vad som rimligen kan sopas under mattan. I princip en hel generation av HP-laptopar är potentiella tickande bomber på grund av nVidias schabbel och HPs brister i kylning.

Alla är inte drabbade, men inte heller begränsar sig felet till de serier HP anger. Flera har med smärre övertalning fått sina laptops inkluderade i den förlängda garantin, trots att de föll utanför de serier som angetts.

Vilket leder till den sista punkten:

### 3. Se till att vara försäkrad, eller ha förlängd garanti, supportavtal eller annat som håller byxorna uppe när det blåser.

Jag måste erkänna att jag var en aning skeptisk när jag tecknade en separat försäkring på laptopen — borde det inte täckas av hemförsäkringen? Nu är jag förbannat glad att jag gjorde det, för annars hade jag stått med en trasig dator en månad utanför garantiperioden.

Jag hade varit tvungen att bråka med HP om förlängd garanti och fabrikationsfel, istället för att genom några telefonsamtal få löfte om en lösning mot en självrisk på några hundringar. Jag får en reparation eller en ny för pris upp till vad jag ursprungligen köpte den för — det blir en bedömning när offert på reparationen är lagd, inklusive en bedömning av risken för återfall.

Hade jag varit hänvisad till hemförsäkringen, så hade jag fått se datorvärdet devalverat, och fått betala ett par tusenlappar i självrisk — billigare om inget händer, förbannat mycket dyrare när olyckan är framme.

Your mileage may vary, men för egen del kommer jag teckna försäkring på nästa lappis också. Jag har lärt mig något om min egen sårbarhet, för även om omsättningen för en egenföretagare är sådan att det kan tyckas poänglöst med en försäkring för allt under 30-40K, så är verkligheten ofta en annan.

###Allt är nu inte HPs fel, eller nVidias heller

Det är lite otur över hela grejen. HPs kylning kanske inte var den bästa, men den var säkert inom specifikationerna från nVidia. nVidias problem var i sin tur svåra att förutsäga, de har använt sig av samma material och leverantörer för mer än en serie, så varför skulle problem uppstå just nu?

Det är också symptomatiskt att felet började komma i dagen på allvar i och med drivrutinsuppdateringar som ökade prestandan, och därmed belastningen på GPUerna. NVidia får betala priset för problemen, deras aktie har trillat ner i en rejäl luftgrop. Har de tur, så blir problemet inte värre — då är det glömt inom ett och ett halvt år. Har de otur, så är det början på en storm av felanmälningar — då kommer den kvarts miljard dollar de avsatt vara borta innan de hinner säga ”häpp”.

Händer det värsta, så kommer deras aktier att göra en intressant imitation av något som sugs in i en singularitet.

4 svar på ”Vaka vid dödsbädden…”

 1. Släktforskning i flera veckor åt helsike: Aldrig mera något som låter som HP. Förlängd garanti OK men $ dollarn i USA styr.

 2. Har du försökt läsa diskarna, en docka där man kan sätta in disken för att få ut materialet till en annan dator kostar inte många hundralappar.

  Jag köpte en själv med anledning av att laptoppen dog, så jag har full tillgång till diskarnas innehåll. Det är lite petigt att plocka ur dem ur laptoppen om man inte vet hur, men till och med säljaren kan nog visa dig hur om du inte klarar det själv.

  HP har för övrigt hämtat burken, och skall lämna tillbaka den inom tio dagar — då skall den vara reparerad, gratis.

 3. HP är världens största leverantör av laptops. I konsumentskiktet konkurrerar de inte med kvalitet utan med design och kvantitet. Ofta går det bra, men ibland sparar de på fel saker.

  HPs största svaghet är ogenomtänkt support. Det går att ladda ner drivrutiner och annan mjukvara, men passa dig om du behöver mänsklig support för fel som inte ingår i FAQ, eller i något av de begränsade datasvarsalternativ du får om du ringer.

  Om du drabbas av fel som inte ingår i din garanti, så befinner du dig i kylan och får hoppas du hittar en reparatör som är villig att jaga obefintliga reservdelar. Eller också får du trixa dig förbi systemet för att prata med någon på golvet, någon som faktiskt förstår problemet.

  Det sistnämnda var hur jag löste mitt problem. Hade jag följt de vägar som fanns att tillgå, så hade jag inte fått hjälp. Det jag istället gjorde var att medvetet se till att hamna fel, och be dem skicka mig rätt. Slutligen blev jag överskickad till teknikerna, som inte har något nummer konsumenten kan nå på egen hand — och där fick jag hjälp omedelbart.

  Nu är inte HP ensamma om att ha support från helvetet. Men de hamnar inte i topp precis.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.