Kräv censur av telefonbolagen, deras telefonlinjer används för att sprida oetiska budskap…

Lisa Magnusson på Aftonbladet avfyrar en bredsida mot The Pirate Bay. Hon påpekar att bilder på mördade barn inte är en åsikt, och därmed inte är en kamp för yttrandefrihet.

”Bilder på ihjälslagna barn är faktiskt inte en åsikt” | Lisa Magnusson | Debatt | Aftonbladet:

> Det här vet ju The Pirate Bay-snubbarna förstås redan. Grejen är bara att de inte bryr sig. Att de egentligen inte heller tror sig stå upp för någon vacker och fin princip om yttrandefrihet blir tydligt när man läser om hur pappan till de döda barnen vädjat till The Pirate Bay att plocka bort länken till filen med bilderna. Inget svar, ingen passionerad förklaring till varför det är viktigt att den ligger kvar. Pappans sambo hör av sig, ber ånyo The Pirate Bay att visa lite barmhärtighet. Får följande svar från nån felknullad idiot: ”Det var ju ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej”. Ja, The Pirate Bay skiter både i yttrandefriheten och i olyckliga mammor och pappor. Det enda de verkligen värnar är möjligheten att kunna tillhandahålla ett smörgåsbord av snaskiga smaskigheter för nätsurfare med tomma magar och hjärtan anfrätta av emotionell cancer.
>
> Självklart är det som har hänt i grunden åklagarens fel, även om hon säkert inte menade något illa. Hon borde ha yrkat på sekretess för bilderna, och det hade hon nog också gjort om hon hade vetat att det skulle bli såhär. Men nu handlar det inte om vems fel det var från början utan om att The Pirate Bay gör bilder på ihjälslagna barn lättillgängliga för vanliga nyfikna, bara för att man kan, och att man sedan sitter och drygar sig mot barnens anhöriga. The Pirate Bay-snubbarna är bara idioter, inte några yttrandefrihetens riddare.

TPB-snubbarna har gjort sig kända för att vara ganska hårda i orden, till och med hånfulla, när någon försöker få dem att rensa bort länkar från sajten. Det kan man tycka vad man vill om, framför allt i ett sådant här fall, men det är egentligen inte kärnfrågan.

Kärnfrågan för TPB är att de inte tar bort länkar utan vidare, och att den principen är hela kärnan för deras existensberättigande och legitimitet. Principen är att det inte är deras sak att döma, att det är folk själva som bestämmer vad som skall delas ut och vad som laddas ner.

Pirate Bay kan ses som en ”carrier” i betydelsen ”carrier-neutrality”, det vill säga precis samma situation som telefonbolagen. Ingen skulle komma på tanken att kräva censur från deras sida om någon skulle sprida oetisk information över telefon.

Den enda aktör på Internet som lyckats uppnå en sådan status är nog Google. För Lisa skulle nog knappast gå på Google för att deras söktjänst innehåller länkar till diverse oetiskt material. Där fungerar hjärnan rätt, eftersom man inser att Google inte alls ligger bakom, utan att de bara indexerar och tillhandahåller länkar till indexerat material.

Det skulle vara en oerhört farlig utveckling om Google började censurera. En sådan sak är ett brant sluttande plan, där hela värdet av tjänsten minskar katastrofalt — och precis i samma takt som folks förtroende för tjänsten och dess neutralitet.

The Pirate Bay fyller en viktig funktion. Det är en av de få kanaler där kreti och pleti, förhållandevis neutralt och utan censur kan publicera vad information som helst. Att det är frustrerande för alla de som vill se informationsvägar och distribution som något som skall kontrolleras är självklart, men det är just detta som är poängen: De som vill kontrollera vad vi får ta del av är inte en kraft för frihet och demokrati. Inte så att det alltid är fel, men skall kontroll ske måste det ske utan att de fria informationsvägarna stängs.

Den metod som måste användas för att inte privatlivet skall kränkas i onödan i fall som med arbogamorden, är att information som med rätta är privat inte handhas på ett sätt så att den kommer i allmän cirkulation. Det är svår underlåtenhet från åklagare och förundersökningsledare att bilderna från arbogamordens förundersökning överhuvudtaget ingick i en offentlig handling. Där måste det ske förändring.

Angrip inte infrastrukturen, den är oskyldig. Även om TPB tog ner länkarna i morgon dag, skulle bilderna fortsätta att spridas. Det ligger i nätets natur att det enda som minskar tillgången till material när det väl lagts ut är entropi och atrofi – strävan mot kaos och förtvinande i form av minskande intresse.

Själv har jag inga planer på att ladda ner bilderna, jag respekterar pappans vädjanden. Dessutom skulle jag känna mig ganska äcklad över mig själv om jag lät trafikolyckevoyeurtendenserna ta överhanden.

Läs även:

99, our 68,
being J Andersson, och
Copyriot.