Radioamatör nummer ett blandar korten igen

Ingvar Åkesson är igång igen…

Den här gången skall han lära oss hur fiiina och oumbärliga han och hans tjänstemän är för Sverige och svensk säkerhet.

Tyvärr blandar han äpplen och päron igen, och så osnyggt att det är retsamt lätt att slå hål på.

Jag behöver knappt göra något själv, jag kan länka till Richie, som äger:

> Återigen, de här fallen har absolut ingenting med massavlyssning av kablar att göra utan rör riktad spaning mot på förhand kända mål, specifika radiofrekvenser och klart avgränsade geografiska områden. Att Ingvar blandar dem friskt i debatten visar bara på faran med att blanda ihop militär radiosignalspaning med polisiär avlyssning av kabel och förstärker min uppfattning att de här två uppdragen ovillkorligen måste separeras så långt det bara går.
>
> Till sist kan man på goda grunder anta att det här är det bästa de kunde få fram. FRA har förmodligen aldrig gjort någon mer konkret nytta än såhär. Myndighetens, och kanske regeringens överlevnad, står på spel – hade det funnits nåt bättre så hade de dragit fram det vid det här laget. De har alltså inte gjort ett skit, som inte Must eller Säpo kunde ha gjort precis lika bra om inte bättre, på över 50 år, till en kostnad av ~500 miljoner kronor per år. Hur många tjetjenska liv kunde 500 miljoner kronor ha räddat om Röda Korset eller Läkare utan Gränser fått pengarna? Hur många flyktingar, om SIDA fått pengarna? Hur många svenskar, om sjukvården fått pengarna?

Försvarets radioanstalt är namnet till trots inte en del av försvaret. De är inte heller en del av den svenska polisen/säkerhetspolisen. De befinner sig i ett limbo i den nationella säkerhetsorganisationen, vid sidan av och utanpå. Närmaste chef är snarast regeringen, om någon.

Det i sig borde kanske få folk att dra öronen åt sig, vad vet jag?

Uppsnappat via Joshen

7 svar på ”Radioamatör nummer ett blandar korten igen”

  1. Det där med att FRA inte är en del av försvaret, namnet till trots, är jag faktiskt tveksam till. Om jag har förstått saken rätt så utgår FRA:s budget från försvarets och man tar emot värnpliktiga. Nu minns jag inte var jag läste detta. Kan ha varit hos Richie det med. Jag kan därför inte verifiera sanningshalten, men bara att det heter Försvarets Radioanstalt… Det är som att påstå att något som heter Statens Nånting inte är en del av staten. (Och bara för det så finns det säkert ett exempel på det som jag inte har tänkt på) 🙂

  2. Jodå, budgetmässigt ligger FRA under utgiftspost 06, det vill säga försvaret. Det framgår klart och tydligt ur bl. a. budgetpropositionen (Prop. 2007/08:1).

  3. Lite lustigt är det för övrigt att den kompletta benämningen på FRA:s budgetpost är 6:6:6. Känner vi inte igen den sifferkombinationen…? 🙂

  4. I am Åkesson of FRA. Resistance is futile.

    Your life as it has been is over. From this time forward, you will service us.

    ———

    lite roligt måste man ha ibland….:-)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.