Annie och Fredrick, det här duger inte

Såväl Fredrick Federley och Annie Johansson visar prov på en intressant ”kompromissförmåga”. Istället för ett klart ja eller nej, så säger man kanske.

Centern kommer tydligen att begära återremittering av lagförslaget. Ytligt sett ser Annie och Fredrick ut som dagens vinnare, men ack vad man kan bedra sig.

Nationens nya flagga

En återremiss är knappast en änglakör på små rosa moln, för som projo påpekar så är guldpapper på skit fortfarande skit i guldpapper. Det är inte antalet regeringstillsatta ”referensgrupper”, eller uppdrag till datainspektionen som är förslagets svaghet. Det är hela förutsättningen för förslaget, att det på något sätt skulle vara okej att analysera oskyldiga privatpersoners kommunikation i första rummet.

Som påpekats av många andra är det fullständigt egalt om den som utför analysen är en människa på FRA, eller om det är en maskin som på google-maner försöker sålla ut nålen ur höstacken. Kränkningen av oskyldiga människors integritet sker i det ögonblick de utgör en del av urvalet.

Som tekniken ser ut, så är det först när man faktiskt redan sökt igenom människors kommunikation som man sorterar bort dem — i bästa fall. Det är i sig en kränkning utan motstycke i efterkrigstidens historia. Det spelar ingen roll om man rullar hela förslaget i guldstoft, det stinker lika mycket bajs om det ändå.

Det är också obehagligt att det som i första ögonblicket såg ut som ett möjligt sätt att skapa tid för eftertanke och debatt, i praktiken tycks vara fråga om att vränga till några ändringar i brådrasket för att sedan närmast smyga igenom beslutet — kanske till och med med sossarnas hjälp

Nej om ni inte rätar på ryggen ordentligt, så kommer ert patos framstå som rena hollywoodfabler. Era väljare kommer inte att glömma den saken, oavsett om ni handlat i god tro eller kohandlat er till en snygg flyktväg.

Det enda acceptabla är att lagförslaget som det ser ut i sin helhet förkastas. Att reglera signalspaningen är bra, men varje ny ansats måste börja från andra hållet.

Man börjar med att se till att FRA faktiskt har spelregler att följa, att de håller sig till dessa och att kontrollmaskineri finns på plats och har tänder — sen kan man fundera på i vilken mån ytterligare kapacitet krävs och hur den bör se ut för att vara proportionell mot faktiska hotbilder och ta verklig hänsyn till vanliga människors rättigheter.

Allt annat är förkastligt.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

16 svar på ”Annie och Fredrick, det här duger inte”

 1. Juryn är fortfarande ute på den punkten vad gäller mig. Jag vet inte om det var skådespel, naivitet eller helt enkelt resultatet av långt gående torty.. mobbn… å förlåt — samtal.

  Om det blir som jag misstänker, att det hela expressbehandlas för att kunna röstas igenom innan sommaruppehållet — då har nuvarande alliansregering förbrukat sitt förtroende vad mig anbelangar.

  Blir det så, så kommer inte något av alliansens partier se röken av min röst förrän nuvarande partiledningar tackat för sig och gått in i glömskan. Det får bli liberala partiet eller piratpartiet, där är i alla fall hållningen i en så här viktig principfråga rätt självskriven.

  Det enda som skulle kunna rädda mig kvar i alliansens läger just nu, är om en omremittering faktiskt innebär lyhördhet, eftertanke, och reella förändringar. Fet chans!

 2. Marcus:
  Ser att du just nu är lika missnöjd som jag är. Jag var rädd för att någon ful taktisk eller strategisk variant skulle visa sin fula nuna i denna fråga, och tyvärr så ser det ut som om jag hade rätt då. Kunde bara inte föreställa mig att det skulle bli denna variant.

  Prestige tillåts styra över svenska medborgare. Fullständigt ofattbart.

 3. Jag har dragit precis samma slutsatser. Inga fler röster på alliansen. Det blir Liberala partiet, PP eller sofflocket. Deras CV såhär långt under mandatperioden är inte vidare snyggt och uppenbarligen står inte alliansens fyra apokalypsens ryttare för det de skriver i partiprogrammen ändå i förlängningen, så det är ingen idé att ge dem chansen.

 4. Nej du har verkligen rätt.

  Jag gillar inte när ideologin får stå tillbaka för mycket för så kallad ”realpolitik”. Det finns en stor risk att pragmatismen blir ett självbedrägeri, där man glömmer varför man sökte makten i första rummet.

  Reinfeldt har genomgående varit så byxis inför varje antydan att ideologi skulle kunna inkräkta på ”regeringsfäighet”, att det knappt längre går att känna igen moderater eller borgerlighet överhuvudtaget.

  Med undantag för en och annan ledamot som kämpat i en everestliknande uppförsbacke så har inget parti inom alliansen utmärkt sig vare sig för ideologisk kompass eller moralisk ryggrad.

  Om ens en tiondel av de berättelser om samtal som påminner om tredje gradens förhörsmetoder är sanna, så är det ett sorgligt betyg på vår demokrati. Partisammanhållning i all ära, men att leka ångvält för att tvinga någon att gå helt på tvärs med sin moraliska och ideologiska övertygelse är helt enkelt fel.

  Jag upprepar igen, det är FEL, FEL, FEL — och hoppas att någon inom alliansen läser och skäms.

 5. Nej, Marcus, det är nog ingen i alliansen som över huvud taget läser något just nu. Redan vid morgonens omröstning hade 20 av dem smitit iväg till sommarstugan, och i kväll när nästa omröstning tydligen skall ske skulle det inte förvåna mig om ytterligare mer än 20 har smitit från jobbet.

  I princip har riksdagen närvaroplikt vid omröstningar. Enda giltiga förfallet är sjukdom eller FN-uppdrag. Men tydligen tycker talmannen att det är viktigare att se till att åhörarna på läktaren sitter tysta som små lydiga skolgossar än att se till att riksdagsledamöterna följer gällande regler.

  Eller också har värstinginfluensan Filemon plötsligt brutit ut där på holmen…

 6. http://avskaffabernadottes.blogspot.com/

  Utrikesnämnden= få info och förstås möjlighet att påverka (inte juridiskt och verkligen inte demokratiskt förenligt med fra-lagen). Den vill ju faktiskt skydda (tex integritetskränkning som privat avlyssning via internet/telemodem etc). Post-och telelagen (rätt viktig).
  Allmänna skyddas (gäller ju också monarkin tex om då kungen skulle ha avlyssnat någon)
  Tryck även väck detta hus så blir Sverige mkt bättre (vi lever ju faktiskt i ett av världens bästa länder och det kan bli ännu bättre)
  Tex 50 milj i en pott i riksdagen å tävla om resultatbaserad lön för å få hit företag mm (effektiva och valida/säkra lagar) (plus min lön förstås)
  Och fö= ir skydd för detektera barnporr till skadliga program så produktivitet kan öka mm och detektering i telefonsystem för övervakningsenheter (automatiska system). Sökorden måste ju omfatta detta också
  Kontroll- och benchmarking (mervärden och kunskapsöverföring i juridiska Sverige= sätta dit skitstövlarna och utveckla landet)
  HD= outsorucingmål och obsolet lag så monarkin kan avskaffas (outsourca hela skiten till svalbard där dom kan bli statslösa med gps och aldrig få lämna – en dödsstöt)
  Norge kan då ta dit dom (obsolet lag= kung över Norge, och då verkställa statsmaktens vilja i form av juridik)

 7. Apropå regeringsfähighet:

  – Regeringen är regeringsfähig. Vi klarar av att ta ansvar när det verkligen bränner till. Det är klart att det skapar debatt om man vill förändra saker, säger Karin Enström.

 8. Saknas bara att Liberala Partiet blir något som liknar ett riktigt parti med riktiga förslag, visioner o dylikt, annat än deras (hyfsat) orealistiska deklarering att man kan nå ”det frivilliga samhället” på några mandatperioder. Några generationer låter rimligare.

  Jag ska nog engagera mig lite i deras debattforum på liberal debatt, eller åtminstone hålla utkik där. Det hade visst påbörjats någon process för att ta fram lite politiska förslag att prata om i valrörelsen, men diskussionen gled visst iväg på teknikaliteter, som så ofta när nördar och internet finns på samma ställe 🙂

 9. Det är väl det som är hela problemet med liberala partiet, det är för mycket av liberalnördar över dem… Jag säger det egentligen inte i mening att dissa dem, eftersom jag respekterar deras idealism — men för mig blir det hela väl naivt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.