Allmo(s)or är det ständiga patentsvaret på livet universum och allting

Det är inte utan att jag fascineras av socialdemokratins fantastiska enögdhet. Tydligen vill man nu framstå som mer småföretagarvänliga. Så vad föreslår man då?… Jo ett nytt bidrag!

SvD » S vill införa stöd åt egenföretagare, samt DN » S vill införa stöd åt egenföretagare:

> Socialdemokraterna vill införa ett ekonomiskt stöd till egna företagare som samtidigt är anställda på en annan arbetsplats. Stödet ska få fler att våga satsa på sina företag på heltid, uppger Ekot i Sveriges Radio.
>
> -Vi vet ju att det är många som behåller sin anställning, inte vågar släppa sin anställning och samtidigt vid sidan om har ett litet företag med en väldigt bra affärsidé, säger Luciano Astudillo (s), riksdagsledamot och ordförande i partiets rådslag för jobb.

Fel, så jävla fel, gör om, gör rätt!

Den byråkrati man måste leva med som småföretagare löses inte med bidrag.

De skatter man måste betala, som för många nystartade små företag äter upp alla marginaler löses inte heller med bidrag.

Bidrag skapar bara falsk säkerhet. Det skapar tillfälliga marginaler som är helt beroende av bidraget. Så fort bidraget försvinner kommer den krassa verkligheten tillbaks för att göra sig påmind. Frågan är verkligen om de som går på dumheterna fortfarande kommer tacka bidragsgivaren den dag de står utan vare sig jobbet eller bidraget utan bara bidragsberoendet?

Under tiden bidragen betalas ut, så snedvrids konkurrensen. Det såg vi nog av med starta-eget-bidraget.

Socialdemokraterna förnekar sig inte, för det är helt i linje med deras traditionella agenda att göra hela svenska folket till sina bidragsberoende supplikanter. Ett folk som vet vilken sida mackan smöret sitter på är ett folk av trogna väljare — de står på kö för sina allmo(s)or™.

Lägg era insatser på att se till att det är rimligt att driva småföretag — det vill säga skär ner byråkrati och skatter runt småföretagandet. Där kan det göras en verklig insats, där kan skapas en verklig frigörelse för det svenska företagandet.

Låt småföretagarna behålla sina pengar själva, istället för att betala dem till trygghetssystem de inte kan utnyttja.

Se till att det går att vara arbetsgivare.

Låt sedan kunderna bestämma vilka företag som skall klara sig och vilka som får tänka om.

Allt annat är bara kosmetika.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

9 svar på ”Allmo(s)or är det ständiga patentsvaret på livet universum och allting”

 1. jag tror ju på EU (mervärden= handel, dynamik etc, jobb).
  Lissabonfördraget är ju en klar fördel (lite spretigt dock= renodlas)
  Dvs några mindre punkter

 2. Jag brukar friskt klanka på Littorin, men den här gången är du nog lite orättvis Johan. Det han säger är:

  -Det är ett stort skifte, säger Littorin, som hävdar att socialdemokraterna nu ”äntligen erkänt” småföretagarnas problem. Men skatten måste också sänkas, anser arbetsmarknadsministern.

  -Återigen ska s starta företag med statsstöd. I stället borde det löna sig att som egenföretagare växa med egna pengar och kundintäkter.

  Jag håller inte med om att sossarnas förslag ens är en dellösning, men Littorin trycker faktiskt på det som är kärnan: att det är de egna intäkterna som skall ge trygghet och lönsamhet.

 3. Marcus: Men varför krångla till det? Sänk skatter och avgifter för småföretagarna istället.
  Det är ju helt sjukt att man t.ex skall betala in full F-skatt (på uppskattad årsvinst) redan första månaden man är verksam. Man kanske inte fått den första fakturan betald då (om man i över huvud taget har någon kund ännu). Tag bort skatten helt första halvåret och sen öka gradvis. DET är en klart bättre lösning än en massa bidrag.

 4. Själva poängen med Littorins kommentar tror jag är att säga: ”Nu fattar sossarna att det är viktigt, med de fattar ännu inte hur man gör”.

  Men jag kan ha fel förstås.

  Som jag ser det är det enda rimliga att man betalar in skatt i samma veva som man själv får betalt, löpande.
  Moms får man betala in netto, så att man inte får ligga ute med mer momspengar än vad man är skyldig.

  Med andra ord, hela systemet måste utgå från att folk betalar när de tjänar pengar, inte att de betalar innan de tjänar pengar.

 5. Den nuvarande regeringens stora svaghet är att den fullständigt saknar en ideologi. På punkt efter punkt är det uppenbart att den, liksom samtliga tidigare borgerliga regeringar i modern tid, gör sitt yttersta för att vara sossigare än sossarna själva.

  Tänk vilken enorm ideologisk markering det hade varit om regeringen helt enkelt hade avskaffat arbetsgivar- och egenavgifterna! I stället för att Svensson på sitt skattebesked får veta att han tjänat 300k och därav betalat 150k i skatt, så står det att han tjänat 400k och betalat 250k i skatt — vilket är den sanning som Svensson till varje pris skall undanhållas.

  Hur många har till exempel noterat att det finns en post i a/e-avgifterna som heter ”Allmän löneavgift”? När denna ”avgift” infördes 1982 var den 0,34%. Inte helt ovanligt att politikerna inför en ny skatt, som är så liten att den knappt märks, för att steg för steg höja den när den väl blivit införd.

  Förra året var ”Allmän löneavgift” uppe i 4,40%. I år sänktes avgifterna till s-kassan och a-kassan. Med exakt samma belopp höjdes ”Allmän löneavgift”!

  Till skillnad från samtliga andra poster i a/e-avgifterna, så finns det ingen lag som stipulerar vad denna ”avgift” skall finansiera. En skamlös smygskatt med andra ord, som den nuvarande regeringen inte generar sig för att använda till att finansiera diverse valfläsk. Hur mycket sossigare kan de bli egentligen…?

 6. Där håller jag fullständigt med dig, och det har varit min stora besvikelse med nuvarande regering.

  Jag önskar liksom du att transparensen ökar betydligt. Sossarna skulle inte ha mycket att hämta i opinionen om varje fult trick som tillämpats de senaste halvseklet lades i öppen dag.

  Se till att alla fattar precis vad de betalar till det offentliga. Då kommer vi troligen snart få en debatt om hur pengarna används och en större skepsis mot valfläsket.

  Finns det något mer patetiskt än en Mona som åker runt i landet och lovar bort pengar till höger och vänster? Det är höjden av oansvarighet. Dessutom är det höjden av lurendrejeri, eftersom det är folks egna pengar hon lovar bort till dem, och eftersom de i slutändan kommer få betala varenda krona själva.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.