Låt oss supa mot en deadline, så blir allt myyycket bättre.

Jag brukar känna mig ganska patetisk när jag pratar om något som typiskt svenskt. Men den typen av resonemang ett antal poliser pysslar med på brännpunkt får mig att rysa i mitt liberala hjärta. SvD » Brännpunkt » Polisen: ”Vi vill stänga spritkranarna”:

> Arbetsmiljön för poliser i city är mycket tuff under helgnät­terna, särskilt för dem som fot­patrullerar vid de mobila poliskontoren vid Stureplan och Medborgarplatsen.
>
> I regel är ordningsläget mycket ansträngt. Bråken är som värst när krogarna ska till att stänga.
>
> Då har många av gästerna ­hunnit bli alltför berusade och aggressiva. Många gäster, krogpersonal, ordningsvakter och poliser är vid denna sena tidpunkt hårt ansatta och tålamodet sätts på prov.
>
> Det är då vi ska göra våra professionella ingripanden och avrapporteringar långt in på morgonen. Dessa pass tär mer än något annat på oss. De återkommer varje fredag och lördag, året runt.
>
> De poliser som idag finns på plats utför ett mycket bra och enga­gerat polisarbete men de kommer inte att orka någon längre tid.

Lösningen enligt dessa poliser är att sätta senaste stängningstid till klockan tre, och att låta polisen stänga alkoholserveringen upp till två dygn om de anser att verksamheten uppvisar missförhållanden.

För det första så tror jag inte problemet blir bättre klockan tre än vad det är när det är spritt mellan klockan tre och klockan fem. Tvärtom skulle det vara smartare att ta bort sista stängningsdags helt och hållet, så att folk troppade av undan för undan än alla samtidigt.

Det är inte så att folks önskan att vara ute och svira minskar bara för att sista stängning sker tidigare. Det enda som händer är att folk super snabbare — vilket knappast gör speciellt mycket positivt för fyllenivån vid stängning. Hur många gånger har jag inte sett de dubbelorder, eller till och med trippelorder folk gör när klockan för sista beställning ringer — sprit de sen tankar i sig innan de kliver ut på gatan.

För det andra så det ingen vidare rättssäkerhet att varenda krogägare skall behöva frukta en polis som kan stänga ner dem helt arbiträrt.

För det tredje kanske polisen borde ägna sin energi åt att se till att fler poliser finns i yttre tjänst, snarare än att fungera som byråkrater? Finns det fler poliser i yttre tjänst, sliter man inte var och en lika mycket.

För det fjärde och sista, så är det vuxna människor vi pratar om — de måste ha rätten att själva avgöra när de vill gå hem, liksom krogägarna hur länge de vill ha öppet. Vi är väldigt duktiga på att leka förmyndare åt vuxna människor, det måste minska, inte öka. Det är bara prov på en typisk svensk moralism kring allt som vi inte anses mogna att kontrollera: alkohol, sex, tobak, snabba bilar och allt annat som är kul.

intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,