Ost-doodlar

Fick en pass från Josh. Idén är tydligen att jag skall redogöra för ”ostiga” internetuttryck jag stör mig på… Joshen själv stör sig på engelska uttryck som direktöversatts till svenska — till exempel ”ostig” 😀

Jag är benägen att hålla med. Jag föredrar att man använder korrekta engelska uttryck eller svenska motsvarigheter istället för märkliga direktöversättningar. Men jag stör mig inte värst på att engelska ord lånas rakt av, så länge det är vedertagna begrepp. Jag säger nog till exempel email hellre än e-post.

Jag skiter egentligen ganska högaktningsfullt i de flesta ”ostigheter”, orkar inte bry mig värst helt enkelt. Fast det förstås… vill man bli tagen på allvar, så är det en fördel om man åtminstone försöker.

Det man i så fall bör försöka, för att tillfredsställa mig, är att undvika dumma särskrivningar, anföringsmarkeringar, idiotiska felsyftningar, lågstadiegrammatik och talspråksstavningar av vedertagna ord (annat än möjligen som effekt). Det kallas ibland blocket-svenska och tyder enligt mig på intellektuell lathet.

dr Nick gav i en kommentar hos As Good as it gets ett bra exempel:

> ”hej..jag vill sälja min barnvagn som jag knapt har andvänt.det är en tvillingvagn av märket CARENA.vagnen är i gott skikt inga fläckar,repor lr andra former av skador tillkommer.den är helt som nu..på själva syfläten är det två fickor och väldigt bra varukorgar finns under vagnen.generelt sätt väldigt praktiskt och man kan även ha den till nyfödda bäbisar,det enda man måste köpa til vagnen är insatslyftar som inte tillkommer med vagnen”

Nog för att det är okej att dyslektiker gör fel, men jag tror inte på fullaste allvar att 80% av blockets annonsörer är dyslektiker — så de har inte en lika god ursäkt. Vilket osökt för in mig på nästa störningsmoment. Hade jag gjort mig skyldig till det själv, så hade jag skrivit: ”så dem har inte en lika god ursäkt”. Är det svårt att skilja på de och dem?

Men som sagt.

Jag har överlag lagt ner min irritation över små språkliga ”egenheter”, det finns större fiskar att fritera 😉

Jag skickar vidare till Björn, Mary och Blogge — slit utmaningen med hälsan.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Ett svar på ”Ost-doodlar”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.