Expressen behöver nya webbutvecklare

Det är tamejfasen rena katastrofen att försöka besöka expressen.se, det är den enda sajt jag besöker där jag håller andan varje gång jag följer en länk.

Firefox kraschar tre gånger av fyra, så FF kan jag inte använda. Sidan laddas visserligen, men sen rusar minnet och det går inte att surfa vidare. FF måste sen stängas via aktivitetshanteraren. Det gäller för övrigt både med och utan tillägg, så det är inte som jag misstänkte tilläggen som spökar.

Nå nå, tänkte jag i min enfald, bet i det sura äpplet och startade upp MSIE7. När jag sen surfar in, så slås jag av hur taffligt reklamen är programmerad. Värst av allt är ”jobbexpressen”, som på egen hand lyckas suga mer kraft än tre-fyra andra flikar samtidigt. Men överlag är hela sidan som en förbannad julgran, och jag har aldrig varit inne på sidan – och då menar jag verkligen aldrig – utan att få minst ett javascriptfel, som mest har jag haft 16.

För att vara renhårig, så ligger inte AB speciellt långt efter i tafflig annonsering, men de befinner sig än så länge på rätt sida gränsen surfbarhet. Morgontidningarna är bättre, de har också mycket reklam men överlag fungerar det utan direkta katastrofer.

Nåja, jag kan väl stå ut med att använda MSIE till Expressen om det nu skall vara nödvändigt. Men bara så länge det faktiskt fungerar. Det trodde jag det gjorde tills idag, då jag skulle växla till nästa sida i en diskussionstråd. Ingenting hände, servern stod bara och tuggade, så jag ledsnade och stängde webbläsarfönstret. Då dök det upp ett nytt, på gammalt popupdödsmaner — och ett nytt till, och ett till, och ett till, och ett…….

expressen som malwareNär jag trots att jag stängt ett tiotal ändå hade tjugo kvar på skärmen, så drog jag igång aktivitetshanteraren, tog ett screenshot och dumpade sen processen. Nog för att MSIE kan vara lurig, men det här var helt absurt — expressen.se fungerar närmast som något slags malware. En halv gig minne och 86% av en dual core processor snodde MSIE med expressen.se innan jag stängde av.

Det var så absurt att jag faktiskt var tvungen att kolla att jag inte dragit på mig något skräp. Men det skulle, peppar peppar, vara första gången på denna sida millennieskiftet som en sådan sak skulle gått under radarn för min del. Och mycket riktigt, varken virussignaturer eller heuristik tydde på virus-/mask-/trojanangrepp, och antispionmjukvaran var också snäll och beskedlig.

Det enda som kvarstår som förklaring är tafflig programmering och/eller dåligt testande av sidornas funktion och stabilitet. Skulle jag ställa till med något sådant, skulle mina kunder ge mig ett enkelt alternativ — fixa omedelbart eller se dig om efter annan sysselsättning. Gör om gör rätt!

Det skulle vara intressant att höra om andra har liknande problem? Eller är det bara jag som av någon anledning inte får eländet att fungera. Just nu är det Opera som gäller för mig när jag vill titta på Expressen, där kan jag åtminstone se sidorna utan att de krashar och nita några av de mest hopplösa störningarna.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

10 svar på ”Expressen behöver nya webbutvecklare”

 1. Opera kör jag också, jag blockar alla annonser med den inbyggda blockern så funkar det hyfsat (Opera och Flashreklam är annars döden). Jag noterar emellanåt problem med att klicka på länkar på Expressens sida, då måste jag faktiskt köra igång den gamla IE6:an för att få rätt på det, men då man i huvudsak läser debatt- och ledarsidan så är det väldigt sällan.

 2. Installerade Flashblock, det räckte inte.

  Det är fler fel än bara flasharna, processen låser sig varje gång.

  Adblock + flashblock + noscript kan kanske funka, men eftersom Expressen envisas med att använda javascript för viss navigation så vill jag kunna ha script på.

  Sen kan man fråga hur i helvete själva html-koden är skriven: 298 KB sidkod, externa skript och stilmallar oräknat.

  Lite validering ger vid handen (ursäkta ofint sätt):

  • Dumjävlarna använder xhtml 1.0 strict, utan att ha ett dugg koll på hur xhtml-strict skall hanteras.
  • Diverse taggar är inte avslutade.
  • Felnästlingar är legio, varför använder de xhtml-strict? Och varför kollar de inte av en så enkel sak — koden är ju rena spaghettivästern.
  • JavaScript kod befinner sig lite överallt på sidan, varför använder dumjävlarna xhtml-strict överhuvudtaget om de inte fattar vad xhtml-strict är för något. Samma sak gäller CSS, som dräller lite överallt. Själv skäms jag över markdown och urchinkoden som ligger i min body, eftersom jag använder xhtml-transitional, men i jämförelse är jag isf rena ängeln.
  • IFRAME ingår inte i xhtml-strict, bör man inte läsa på eller?
  • Diverse attribut är inte satta i gemener, utan camelcaps — vilket inte är tillåtet i xhtml.

  Resultatet är att Firefox får beskedet att förvänta sig validerad strikt xhtml-kod, går in i strikt renderingsmode och sen serveras junk — 300 KB junk av typen ”supersize me”.

  Goda råd till Expressen:

  • Om ni tänker lusa ner koden, använd html 4 — den versionen är tåligare för junk.
  • Skaffa ett bra JS-library, så att ni kan köra kod i ett konsekvent, felsäkert och vältestat framework — prototype eller mootools kan rekommenderas, eller till och med jQuery om de inte faller er i smaken.
  • Utnyttja bibliotekens kraft till att köra alla script i sidhuvudet med eventstyrning, så slipper ni lusa ner sidan med kod som inte bara strular till saker, utan dessutom sänker er trovärdighet mot till exempel Google.
  • Ställ krav på annonsörer ifråga om flashreklamens vikt och resurskrav, kör dem i en sandbox för att analysera innan de accepteras för sidan.
  • Begränsa antalet flashspelare per sida till fyra eller fem, beroende på resurskrav — flashspelaren suger kraft för varje instans.
  • Motstå frestelsen att visa allt hela tiden. Kika på BBC för att få ett begrepp om vad jag menar — de är iofs en TV-kanal, men presenterar sina webbnyheter på ett överskådligt sätt.

  Vill ni verkligen flyga, ställ krav på annonsörer, ta bättre betalt för flashads, se till att er kod validerar och håll överhuvudtaget igen ifråga om hur mycket ni visar på en gång. Det är bättre att ni pekar så att man lätt hittar än att ni visar hela tiden.

 3. Jag har laddat hem privoxy redan, men problemet är att jag som utvecklare inte riktigt kan låsa ute vad som helst utan att samtidigt låsa ute en del av mitt jobb.

  Jag skall se hur flexibelt jag kan sätta upp privoxy för att försöka råda bot på problemen — men det är absurt att jag överhuvudtaget skall behöva bry mig.

 4. Firefox 3.6.3 utan adblockers o shit..   funkar fin fint på expressen..  Men den är märkbart slöare än alla andra sidor tillsammans typ =) AB är junk me.. =)

 5. Expressen har blivit bättre under de två år som gått sedan jag hade mitt ”utbrott”. Det är fortfarande så att alla tidningar är relativt dåliga och oöverskådliga, men numera kraschar de i alla fall inte webbläsarna så ofta.

  Den nya generationen webbläsare är också bättre. IE8 är mindre känslig än IE7, Firefox 3.6 är mindre känslig än firefox 2.x var när det begav sig, samma sak gäller Safari, Chrome och Opera, så när något går sönder tar det oftast inte ner hela sidan.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.