Beijerots och Alan Rubins skuggor vilar över landet

I detta vårat ”fantastiskt empatiska” och ”socialt solidariska” land kan man få morfin utskrivet om man lever med ett svårt sjukdomsrelaterat smärttillstånd, däremot får man inte röka marijuana — för då är man ju narkoman.

Isobel Hadley-Kamptz, har skrivit en ledare i Expressen om Sussane Eriksson, svårt MS-sjuk och snart fängelsekund:

> På Susanne Erikssons dörr sitter ett handikappmärke och en inramad korsstygnsduk. ”Här bor Susanne” har någon broderat. Den åker väl ner nu, tänker jag när jag ringer på. Susanne har inställelseorder till Hinseberg. Hon är dömd till ett års fängelse för att hon har MS.
> Nej, formellt är det förstås inte sjukdomen som är brottet. Det brottsliga är att hon försökt ha ett drägligt liv. Hon har nämligen odlat och använt cannabis.
> Det är vetenskapligt belagt att cannabis hjälper mot exempelvis skakningar och smärta hos MS-patienter. I Kanada och Storbritannien finns ett godkänt läkemedel mot MS som heter Sativex som bygger på cannabis. Det är inte godkänt i Sverige.
39-åriga Susanne diagnosticerades med progressiv MS för sju år sedan men säger att hon haft sjukdomen längre. ”Jag var så fumlig” säger hon när jag frågar hur hon märkte det. ”Jag trillade hela tiden och varken händer eller fötter lydde.” Hon äter bromsmedicin och starka smärtstillande tabletter mot bromsmedicinernas biverkningar, men det som verkligen hjälpte var marijuana.
Hon hörde på nyheterna om en medelålders kvinna som använt marijuana mot fibromyalgi. ”Jag bestämde mig för att prova. Och jag kunde knappt förstå hur mycket bättre jag blev.”

Så den fantastiska STATEN finner inte för gott att låta sina svårt sjuka få tillgång till de mediciner som skulle hjälpa dem till ett drägligt liv. Skälet är inte ens ekonomiskt, utan moralistiskt. Det är en rest från Beijerots snurriga syn på drogmissbruk och drogmissbrukare. Det är samma sociopolitiska fenomen som tillät amatördebattörer som Allan Rubin att skriva böcker som: ”Inget är som drogen”, ”Trippen” och ”Hasch – himmel och helvete” — där han utvecklade de mest fantasifulla resonemang som fick stå närmast oemotsagt, varefter han nu tydligen är ”expert”.

Det mest hycklande ironiska är att om det var just morfin hon behövde, så skulle hon med all säkerhet fått det. Men de starka smärtstillande hon haft hjälpte henne inte, eftersom de inte tillät henne föra ett drägligt liv. Men när hon hittar en variant som fungerar, och som ur drogsynvinkel säkert traditionellt skulle anses mindre tungt, då blir hon kriminell.

Hennes tillstånd har kraftigt förvärrats. Hon har varken haft tillgång till smärtstillande eller bromsmediciner och har nästan ett konstant skov (ms kommer i sådana som blir värre och värre), har förlorat nästan hela sin rörlighet och kan inte klara sig själv.

> Susanne kan inte åka runt till langare, så när hon väl insåg hur bra hon mådde av cannabis började hon odla själv. Tillsammans med en medhjälpare – hon klarar inte av att vattna eller pyssla med växterna – hade hon några plantor i ett av rummen. Men någon måste ha tipsat polisen. Cannabisplantorna beslagtogs och Susanne och hennes medhjälpare häktades.

Förutom all annan smörja i det här fallet, så har dessutom åtalet grundats på HELA mängden växtmaterial — inte på vad som faktisk kan skördas. Därmed har rätten letts att tro att hon tänkte sälja vidare.

> En anledning till Susannes försämrade tillstånd kan för övrigt vara att hon under de 37 dagar hon satt häktad inte fick sina bromsmediciner. Polisen ansåg inte att det var dess jobb att hämta ut hennes mediciner på apoteket.

Om polisen inte kan se till att hon får sin medicin skall hon inte sitta häktad. Så jävla enkelt är det faktiskt. Som häktad är hon polisens ansvar, och det inkluderar hennes liv och hälsa. Det är oförlåtligt.

> I domen nämns Susannes MS som en försvårande omständighet. Eftersom hon betraktar marijuana som effektiv medicin mot sin sjukdom anses hon inte vara motiverad till en drogfri tillvaro.

Det är en så absurt omvänd logik att det rent ut sagt hisnar. Hon buntas ihop med en schabloniserad bild av drogmissbrukare trots att hennes skäl att bruka marijuana inte har med vanligt drogmissbruk att göra.

> Hur ska det gå nu då? Det är oklart vilken hjälp Susanne, som har personlig assistent och inte ens kan gå på toaletten själv, kan få i fängelset. Eftersom hennes receptbelagda värktabletter är narkotikaklassade kommer hon förmodligen få klara sig utan dem. ”De säger att jag kan få alvedon.” Hon överväger att sluta med bromsmedicinerna när hon inte kan få hjälp med biverkningarna.

Åh denna ironi. De läkemedel hon har på recept är narkotikaklassade, och hon är dömd för narkotikabrott. Är det någon som överhuvudtaget stannat upp och funderat på om det är rättsväsendets uppgift att skapa vårdpaket som ligger i cellen i sitt eget piss, därför att de försökt kurera sig själva och leva ett drägligt liv?

> Själv är hon ändå mest orolig över hur det ska gå med lägenheten. Socialen har nämligen vägrat betala hyran under fängelsetiden och då blir hon ju av med den.
> ”Om jag kommer ut från fängelset och inte har någonstans att gå, inget hem, då vet jag inte vad jag gör. Då har man tagit ifrån mig allt.”
> Vi har formellt inte dödsstraff i Sverige. Men vi dömer en svårt handikappad kvinna till ett års fängelse för att hon försökt lindra sina smärtor. Vi förvägrar henne medicin och tar ifrån henne hennes hem. En enkel injektion är kanske inte så inhuman i jämförelse.

Isobels jämförelse med dödstraffet är rätt träffande. Det svenska rättsväsendet kan mycket ta ifrån henne flera år, kanske ett decennium av livskvalitet. MS lämnar vid svåra skov efter sig ärrvävnad, så kallad plack i nervsystemets skyddande fettlager. Det kan leda till förlamning, synrubbningar, trötthet och till och med kognitiva besvär.

Bromsmediciner och andra mediciner är menade att antingen minska antalet och längden på skoven och om jag inte minns fel hur kraftiga de blir. Genom den styvmoderliga behandling Susanne fått av rättsväsendet har hon gått från ett relativt fungerande liv till nästan konstanta skov.

Sjukdomsförloppet har accelererat och risken är stor att hon invalidiseras snabbare och i större omfattning än vad som annars skulle varit fallet. Svensk rätt har med andra ord bestämt sig för att de har rätt att döma ut invaliditet och i förlängningen ett förkortat liv som straff för ett i grunden ganska ringa brott.

Jag har svårt att känna annat än äckel över den stelbenthet och hyckleri som ligger i botten för det här fallet.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

10 svar på ”Beijerots och Alan Rubins skuggor vilar över landet”

 1. Samma jävla stelbenthet som vanligt.

  Är det inte domstolarna, så är det försäkringskassan, skit samma. Man kan behandla folk som skit och gömma sig bakom att ”man bara gör sitt jobb”. Jävla hyckel. I min värld är det här lika illa som att ta ifrån sjuka människor deras sjukersättning, eller skattevrkets förföljelser mot småföretagare. Tre sidor av samma mynt

 2. Sjuka människor skall inte sitta inne för ett brott utan offer, bara för att de försöker leva ett drägligt liv.
  Sjuka människor skall inte stängas av från sjukersättning på lösa grunder.
  Skatteverket kan inte rimligen agera polis, åklagare och domare – särskilt inte när de också är enda ”expertvittne”.

  Det handlar sist och slutligen om rättssäkerhet, det handlar om maktfullkomlighet och det handlar om medmänsklighet.

  Så ja, jag håller med.

 3. kan bara upplysa om att de 37 dagarna utan bromsmedicin var ett klart brott mot artikel 3 i den europeiska konventionen om mänskliga rättighter.

  för den som är intresserad finns här ett prejudicernade mål
  http://www.echr.coe.int/eng/Press/2002/nov/14November2002Mouiselepress.htm

  from domslutet:
  ”Article 3 required States to protect the physical integrity of persons who had been deprived of their liberty, notably by providing them with any necessary medical assistance.”

  Dan

 4. ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet”. Regeringsformen 1:2 (Sveriges grundlag).

  Vad händer med en brukares frihet och värdighet?

 5. Jättebra att ni tar upp Susannes fall i så många bloggar!
  Det värmer mitt gamla aktivisthjärta.

  Och talet om Allan Rubin gör mej krullig.
  Han lurade mej att ställa upp på en bild, väntade tills jag blinkade och använde sedan bilden både i en bok och i sina föreläsningar.
  Han hävdade att jag var mycket drogad och helt förvirrad på bilden.
  Detta stämde inte. Jag blinkade.
  Jag skulle gärna ta en debatt med honom idag och då ifrågasätta hur han kunde göra dessa utsagor om mej som förvirrad haschare med symboler på hjärnan?

  Den som är nyfiken kan titta på sidan 30 eller om det var 32 i boken Hasch-himmel och helvete.
  Bilden är tagen i Christiania, av en Allan som såg ut att vara nån halv-intellektuell journalist med Christiania-sympatier.
  Han var säkert jätteglad när han hade lurat mej när det gäller både vem han var och vilket syftet med bilden egentligen var…

  Fram för en vettigare debatt!
  Vi börjar tröttna på den svenska dogmen att cannabis är den farligaste drogen.
  Eller är det så att makten är rädd att vi ska börja tänka själva om vi röker cannabis?

  Jag arbetar inte för en legalisering, för så naiv är jag inte, men jag arbetar helt klart för rätten till medicinskt bruk samt rätten att, vid missbruk, få bli sedd som sjuk och inte som kriminell, så är det ju för de som missbrukar t ex alkohol…
  Jag kämpar för rätten att få uppmätt aktivt thc i blodet och inte slaggprodukter i urinen vid misstanke om trafikbrott.
  Jag kämpar för rätten att få bli bedömd för det jag gjort idag och inte det jag gjorde för flera månader sen.

  Ta bort urinproven när det gäller cannabis, de är helt missvisande och bevisar endast att man vid något tillfälle intagit thc och inte att man faktiskt är i ett pågående rus!

 6. Cecilia du är bäst.

  Hade det funnit fler som dig hade vi levt i ett värdigt land.

  Inte som i dagens samhälle fullt med missinformation i syfte att få en passiv.

  Det luktar som en fisk ligger begraven.
  Staten har inte rena händer i detta ämnet något fuffens är det som pågår helt klart när dom som ska ta hand om oss ser skillnad på människor och människor i skattebetalarens namn för sina egna syften.

  As i said before.

  When the motherqueen kills of the hives workers why should them continue gathering honey?

  Exact samma exempel i denna situation.
  Dom förvridna makttogiga technokrat kontrolfreaksen tar hellre livet av medborgaren öppet.
  Dom känner väl till situationen, men det går bra att benåda folk som har firma pga att tredje part blir lidande.
  Men det går inte bra att benåda folk som är sjuka.
  Ta bort benådningen och inför arkubuserings patruller det verkar ju vara vad staten vill det skulle dessutom skicka ärligare signaler till befolkningen.
  När ska våra politiker sluta missinformera allmänheten?

  För er som inte sett filmen (Zeitgeist) Så ta och se den,.
  Kom sedan och säg att staten är en renhårig apparat.
  Vi lever i 2000 talet kommunikation har blivigt vardagsmat.
  Man kan inte lura befolkningen hur länge som helst och styra efter samma ideologier som håller hatets flamma brinnande.

  Med en orealistisk drogpolitik påtryckt av usa uppstår situationer som i filmen The Mena Connection.

  The Mena Connection på video.google.com

  Vill vi verkligen ha ett samhälle där polisen är korrupta, staten smugglar droger och tar livet av befolkningen?

  Vårat samhälle är sjukt pga att samhället reflekterar den passiva människans tankegångar som glömt och tänka då vi matats med falsk kunskap som är nyckeln till ondska.Därigenom förlorar vi kontakt med vår egen sanna natur i strävan att uppfylla den oändliga ström av sinnesintryck som konsumentsamhället kastar mot oss och uppfostrat oss i med syfte att vi ska ha begär som vänder bort våra blickat från sanningen, och att agera så att dom största Massmördarna Lögnarna Tjuvarna kan gå fria.

  Om du inte sett filmen ZEITGEIST så ta och se den ; )

 7. För att sparka lite på den döda hästen:

  Jo, den fantastiska staten skulle kunna gett henne det. Om hon bemödat sig med att be om det.

  Det finns flera andra i landet som får THC-baserade preparat mot MS.

  Det är bara att ringa och fråga läkemedelsverket om ni inte vill tro på lilla mig…

  (Hej Mike!)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.