Vista dag 12, dual-screen woes with nVidia

Jag kan inte med bästa vilja i världen påstå att jag har någon vidare god erfarenhet av nVidias drivers och kontrollpanel när det gäller dubbla skärmar.

Det brukar iofs funka bra om man har två identiska skärmar som är anslutna med identiska anslutningar och antingen klonar eller ökar ut skrivbordet. Allt annat brukar resultera i många ”franska” ord, och något eller ett par grå hårstrån till.

Men det som hände i dag var det första gången jag sett.

Jag tänkte glad i hågen ansluta till min HP f2105 via d-sub. Jag hade kommit fram till att det var bästa alternativet om jag inte ville slita ur min stationära ur DVI-uttaget. Det lockar inte att gräva bland kablar varje gång man vill koppla extern skärm till laptopen.

Nå jag kopplade in och fick upp en dialog som frågade om jag ville sträcka ut, klona eller flytta skärmen — gott så. Jag bestämde mig för att flytta över för att se hur Vista skulle se ut på en 21″ bra PVA-panel.

Bilden jag fick var bland det anskrämligare jag sett, och jag kom snabbt fram till att här behövde ställas in. Autoinställningen skötte skärmdelen, och bildskärmsinställningarna i Vista borde skött resten… Men inne i bildskärmsinställningarna insåg jag att f2105 tydligen inte ingår i Vistas bibliotek, ”allmän icke plug and play skärm” stod det. Snabb surfning till HP och — inget där heller! Inte en endaste stackars ICM eller ICF gick att ladda ner, inte ens för äldre system som XP eller 2000.

Fram med CDn, hur jävla annorlunda kan en monitordefinition vara egentligen? Annorlunda nog tycks det, för trots att Vista accepterade installationen så var enda effekten att ont blev värre. Skärmen såg ut som ett sliderpussel, jag har nog aldrig sett något liknande!
Bort med drivisen, jag hade ju i alla fall ICMen kvar, så att jag hade fosforkurvorna för lite kalibrering.

Tror ni den gick tillbaka till läget innan?

Knappast, nu drabbades jag av något som såg ut som en kollision mellan nVidia, Vista och HP. Skärmbilden var ena sekunden på laptopen, nästa på 21″, sen tillbaka — alltmedan systemet gjorde sitt bästa för att klura ut vem som är herre på täppan. Vista ville en sak och nVidia tydligen en annan. Ut med kabeln och bilden landade på laptopen, puh…

I med kabeln och dialogen dök upp igen, i två tiondels sekunder det vill säga, innan racet mellan skärmarna började igen. Genom ivrigt hamrande på styrknappen för externa skärmar lyckades jag till slut få den att stanna. Nu såg det än roligare ut, med båda skärmarna i klon och 1440×900 på en 1680×1050 skärm. Dessutom analogt, så skalningen var RIKTIGT sketen. In i nVidias kontrollpanel bara för att upptäcka att:

1) Den externa skärmen nu tydligen var min primära, hughhh.
2) MS anser att 59 Hz är en bra standardinställning, trots att majoriteten av skärmar använder 60Hz, tro mig det gör skillnad.
3) Jag kan ställa in vad som helst utom det jag vill.

Mycket mäcklande senare lyckade jag få till en skrivbordsutsträckning som iaf var användbar. Den analoga matningen är fortfarande inget 21″ tycker om tycks det, men färgerna är OK. Till slut kunde jag hantera skärmen med en av Vistas vassare egenskaper, förmågan att minnas olika färgprofiler för olika enheter och dessutom presentera informationen på ett sätt som går att begripa.

Tyvärr innebar det också att jag fick svart på vitt de främsta bristerna i laptop-skärmen. Den är lite vek i mättnaden, vilket kan vara en nackdel vid jobb med grafik för skärm. Iofs, så är den andra skärmen ganska mättad, så den kan luras lite åt andra hållet. Sen är gammakurvan lite knepig framför allt nära svart och vitt — vilket är ganska typiskt för skärmar i allmänhet, om de inte riktar sig primärt mot grafiker och fotografer. Trots det får jag säga att jag var glad att få jämförelsen, för den var inte fullt så illa som det låter.

Om jag nu bara kan få dubbelskärm att funka med HDTVn också…hdmi är faktiskt enklare att få ordning på än d-sub, så det skall nog gå.

2 svar på “Vista dag 12, dual-screen woes with nVidia”

 1. Hej! Kan inte alls hjälpa dig, tyvärr. Det du beskriver är ju kusligt och riktigt uruselt, kan det vara så svårt att tillverka grejor som fungerar ihop?
  Men kanske du kan hjälpa mig. Jag skall ha en ny dator, och pillar med sammansättningen (Dell, on-line).
  Jag vill ha möjlighet att dela upp skärminnehållet på flera skärmar, för att få en större yta helt enkelt. Jag vet inte ens vad det heter, split screen, dual screen eller något helt annat. Split screen tycks betyda att man har en skärm som delas, eller? Jag har hållt på på nätet i timmar utan att bli klokare. Jag vet att inte alla grafikkort stöder mitt önskemål. 256 MB nVidia™ GeForce 8600GTS ingår i paketet.
  Kan du hjälpa mig är jag mycket tacksam!
  Glad Påsk Torsten Svensson

 2. Jag har 8600M, och den stödjer utökat skrivbord, jag har svårt att föreställa mig att inte 8600GTS skulle göra detsamma.

  Jag har kommit underfund med hur jag måste göra för att skärmarna skall samarbeta, jag MÅSTE använda Windows Mobilitetscenter, det vill säga Vistas eget kontrollpanelstillägg. När den väl är rätt inställd, så samarbetar de andra delarna.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.