Men för h-e Aftonblaskan, 600 fall mot hur många miljoner Quorn-ätare?

Så nu skall vi vara rädda för Quorn också… Det är ingen måtta på vansinnet.
Center for Science in the Public Interest, CSPI i USA, skaffar sig sina ”fifteen minutes of fame” genom att peka på ca 600 fall där Quorn gett människor svåra magsmärtor och allergiska reaktioner.

Det är väl ingen hemlighet att alla människor inte mår bra av svamp, lika lite som alla mår bra av mejeriprodukter — eller för den delen kött. Men löpsedeln lyder ”Vegomaten en hälsofara, Quorn tillverkas av svampmögel” — grattis till alarmistjournalistiken…

Jag är inte vegetarian, men likväl äter jag en del Quorn eftersom jag lever tillsammans med en. Jag har hittills inte träffat någon som mår dåligt av Quorn. Rent krasst är det magrare och säkert på många andra sätt en bra bit nyttigare än motsvarande animaliska produkter.

Favoriten är Tacofärs. En påse Quornfärs, olivolja, en påse tacokrydda, någon tesked vanlig chilipeppar, ett par matskedar tomatpure, några stänk balsamvinäger och någon deciliter vatten och du får en färs som är så pass god att jag som köttätare inte saknar köttfärsen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

8 svar på ”Men för h-e Aftonblaskan, 600 fall mot hur många miljoner Quorn-ätare?”

 1. För en som faktiskt inte äter särskilt mycket rött kött alls (inte alls därför att jag är vegetarian/vegan utan för att jag hellre äter kyckling och fisk) så förstår jag inte riktigt meningen med sådana där artiklar. Man väntar sig nästan att hitta en länk till Svensk Köttindustri längst ner…

  Qorn är faktiskt ganska gott som utfyllnadssubstitut. Och jag skulle ju kunna skriva en artikel om alla laktosintoleranta som blir dåliga av mejeriprodukter. Betyder det att mejeriprodukter är en hälsofara för allmänheten?

 2. I ren protest har maken och jag varit och inköpt en påse qorn som vi ska omvandla till en god pastasås med färska champignioner, ingefära, färsk basilica, en gnutta av en grym balsamvinäger vi har.

 3. Det är en butiksinköpt balsamvinäger inköpt i Modena i Italien, och märket heter Fattorie Giacobazzi 5-årig.

 4. lol – fler bokstäver än så är inte värt att spilla på Aftonbladet. Trodde inte de kunde bli värre, men tydligen hade jag fel.

  Allergi har alla – tål man inte ägg eller svamp så ät inte Quorn helt enkelt precis som om du inte tål nötter så ät inte Pesto eller om du inte tål gluten ät inte vanlig pasta.

  Vad är det för någon nyhet att skriva ”Ännu en allergi upptäckt av forskare”? Troligtvis får de väl många tillfredsställda köttomaner dock som får vatten på sin kvarn att vegetarian faktiskt inte är något man kan va…

  Svensk media ska ta kål på fördomar – inte underbygga dem!

 5. Jag kan för övrigt berätta att pastasåsen blev väldigt god. Det slank ner en flaska chianti ruffino med maten också. Så, tack aftonbladet för inspiration till det godaste jag ätit på flera veckor! 🙂

 6. Ett HETT tips 😀

  Fräs en finhackad triad i en tuuung järngryta med lite salt och ett stänk olivolja tills den börjar kanderas (lika delar gul lök, grön paprika och stjälkselleri — en stor gul lök och motsvarande för resten är ungefär lagom). Lägg över i en djup tallrik eller liknande. Vill man vara riktigt ambitiös kan man byta ut en del av saltet mot några sardeller som löses upp i oljan innan grönsakerna läggs i à la Banya Cauda.

  Fräs en påse Quornfärs i olivolja krydda med några stänk salt, rejält med svartpeppar och någon tesked chilipeppar.

  Tillsätt någon dryg matsked balsamvinäger för syra och sötma, någon matsked tomatpure för fyllighet och blanda noga.
  Häll i de kanderade grönsakerna, fyra till sex krossade och hackade vitlöksklyftor efter smak och ett par teskedar grönsaksfond (bong eller motsv.) blanda ordentligt. Låt puttra på medelsvag värme. Vill man göra smaken mer sofistikerad kan man rosta vitlöken i torr panna innan.

  Ta en Habanerofrukt. Hantera den med respekt om du inte vill besöka doktorn med trasiga slemhinnor. Stick några hål med en spetsig kniv och lägg den på en bit folie. Grilla i ugn 225 grader tills den börjar få rejäl färg. Ta ut den och lägg den på en skärbräda med folien kvar tills den svalnat något.

  Personligen föredrar jag en liten plastskärbräda, en liten vass stekkniv och en gaffel för nästa manöver. Den består i att ta bort kärnhus och stjälk, se till att sticka hål på frukten först för säkerhets skull så att det inte stänker ut vätska.

  Resten hackas ner i småbitar. Använd inte hela frukten om du inte är chiliskalle av den svårare skolan, annars kommer inte chilin smaka så mycket annat än just Habanero, så liten den är.

  Mellan en åttondels och en fjärdedels frukt brukar vara mer än tillräckligt, resten kan sparas i förseglad glasburk dränkt i olja. Är du känslig för stark mat, så kan en svagare chili användas, till exempel Jalapeno — men Habaneron har en unikt fruktig och friskt sötaktig smak som måste upplevas.

  Blanda Habaneron i såsen från en burk hela tomater. Hacka tomaterna grovt och blanda ner dem i grytan, häll på habanerosåsen efter en stund och blanda igen.

  Krydda grytan med spiskummin och låt den puttra med lock på lägsta värme. Den kan gott stå hela dagen och puttra, men minimum är en halvtimme — ju längre desto bättre. Blir det för lite vätska kan den kompletteras med passerade tomater. En mindre mängd socker kan tillsättas om det är för lite sötma, men var försiktig för mycket pajar grytan helt — blanda gärna med passerade tomater eller vatten innan, så att inte allt hamnar på ett ställe.

  Själv tycker jag om att blanda i stora vita bönor/smörbönor till gärna i kombination med röda kidneybönor och/eller cannellini till. Traditionellt skall inte bönorna blandas i chiligrytan, en texasbo skulle dåna, men själv slänger jag gärna i dem så att de blir mysigt varma. Vill du lägga dem i kan du köra med bönorna i sista kvarten eller så, så att de tar lite smak av grytan. Bönor gör grytan lite mildare.

  I annat fall kan bönorna serveras vid sidan av, skölj dem i så fall noga, så att du får bort den klibbiga lagen.

  Till kan förutom sallad också gärna serveras ugnsbakade rotgrönsaker, som potatis, palsternacka, svartrot, morötter, rotselleri och liknande. De ger en extra dimension åt måltiden. Det är dessutom så larvigt lätt, grönsaksstavar i en ugnsform med lite olja och grovt salt i 200-225 grader tills dess de fått lite färg — gör dem mot slutet eftersom de skall serveras direkt.

  Ris är givet till för de flesta, men potatisklyftor är kul omväxling.

  Själv lagar jag gärna dubbel sats gryta, eftersom den bara blir godare om den får stå några dagar i kylskåp.

  Se till att det finns vitt bröd på bordet om någon får chilichock, vatten hjälper föga… 😀

  Kraftigt rött vin eller en kraftfull lager är fantastiskt till.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.