Gliese 581 c

NÃ¥got för SD:s xenofober?Jag räknade ut att den nyupptäckta planeten borde ha en ytgravitation på i runda tal 2,2 G, och blev därför helt förvirrad när Blogge Bloggelito nämnde siffran 3,84 G. Det visade sig i kommentarerna att det berodde på ett par felaktiga siffror in, och när jag gick tillbaka till hans formel (som jag tydligen skummat över utan att läsa) så såg jag att den byggde på andra siffror.

Det är en jävla skillnad mellan 2,22 G som är den reviderade Bloggesiffran och 3,84 G. Om vi någon gång kan överbrygga avståndet, så är det skillnaden mellan en gravitation som knappast tillåter något större än en skalbagge och möjligheten till intelligent liv. I alla fall intelligent liv i en form vi kan relatera till och känna igen.

Även om det inte finns något avancerat liv på en sådan planet, så är 2,2 G en gravitation vi skulle kunna överbrygga, om inte för bosättning så i alla fall för att kunna utnyttja planetens resurser. 3,84 G däremot skulle nog i praktiken innebära att vi fick begränsa oss till att studera från omloppsbana.

Oavsett allt annat, så är det helt fantastiskt att det nu äntligen börjar komma bevis för hur pass vanliga planeter som våran kan tänkas vara — det är väl inte konklusivt än, men 20 ljusår är i galaktiska termer knappt mer än ett stenkast. Det är fascinerande att se hur viktigt det anses av tabloiderna — som tydligen inte ansåg att det förtjänade löpsedelsplats.

Andra bloggar om: , ,

5 svar på ”Gliese 581 c”

 1. Överhuvudtaget är det upplyftande när tidningar skriver om annat än silikontuttar eller ”hela listan” på skatteavdrag el dyl. Rymden är fascinerande, det känns som om vi glömt bort det. All ny teknik koncentrerar sig på kommunikation, datorer, mobiltelefoner etc. Vi lever i en introvert kultur. Kanske är det dags att lyfta blicken igen?

 2. OM!!!!!!!!! När man närmar sig slutet av resan, öppnar sig rymden och ett stort öga tittar ner! Vad är oändligt, utan slut, när man inte kan jämnföra med något??????

 3. hej det är självklart inte salt vatten där i annan planet som flyter det kan ochså vara alkohol eller gas som flyter där det kan ochså vara söt vatten som flyter där istället för salt vatten som här på jordens hav men själv klart det finns fiskar lever i flytande kväve och liknada i andra planeter tänk dig vi kan inte andas i vatten det kan fiskar här på jorden och fiskar här på jorden kan inte andas luft tänk på det samma sak det finns liv i andra planeter som är många tusen grader varmt ochså se en tex kamal kan inte leva på nordpolen och isbjörn kan inte leva på saraha öken allting är samma sak

 4. Sant, men min kommentar beror mest på gravitation och dess följder.

  En spindel är förhållandevis mycket starkare än oss, en loppa i mänsklig storlek skulle kunna hoppa över ett tjugovåningshus. Ju fysiskt mindre något är, desto starkare kan den vara rent proportionellt — det är ren krass fysik.

  Så om det finns ”aliens” i mänslig storlek på en planet med mellan två och fyra gånger vår gravitation, så är de antingen fysiskt bra mycket mindre än oss — eller också har de en fysik som är ett par storleksordningar mer effektiv än vår. Jag finner själv det första alternativet troligare, även om det andra naturligtvis kan vara sant.

  Man skulle förstås kunna tänka sig en muskulatur med andra förutsättningar ifråga om hävstång — till exempel leder som ger en effektivare utväxling av muskelstyrkan.

  Sen har vi problemet med lufttryck. Det finns naturligtvis flera parametrar i det, men skulle vår kära hemplanet plötsligt utveckla ett G till, så skulle de flesta platser på jorden bli obeboeliga utan andingsapparat. Våra lungor skulle gå sönder på två röda sekunder. Men det förstås, vad som är sant för oss behöver inte nödvändigtvis vara sant för en helt annan metod att utbyta gaser med omvärlden.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.